Sudanissa lähes 50 ihmistä on kuollut ja sata loukkaantunut väkivaltaisissa yhteenotoissa, kertoo maan uutistoimisto Suna.
Länsi-Darfurin osavaltion pääkaupungissa Geneinassa puhkesi eilen ensiksi heimojen välisiä taisteluita, jotka laajenivat sotilaallisten ryhmien yhteenotoiksi. Paikallisen uutistoimiston mukaan ”veriset tapahtumat” jatkuvat alueella edelleen.
Maan pääministeri Abdalla Hamdok kertoo lähettäneensä joukkoja rauhoittamaan tilannetta.
Väkivaltaisuudet puhkesivat vain muutama viikko sen jälkeen, kun YK ja Afrikan unioni päättivät 13 vuotta kestäneen rauhanturvaamisoperaation alueella.
Veristen konfliktien näyttämö
Darfur on ollut etenkin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana veristen konfliktien näyttämönä.
Länsi-Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003, kun alueen kapinallisryhmät katsoivat hallinnon syrjivän ei-arabiväestöä. YK:n arvion mukaan konfliktissa kuoli noin 300 000 ihmistä ja väkivaltaa pakeni 2,5 miljoonaa ihmistä.
Väkivalta etnisten ryhmien välillä on läikähtänyt usein myöhemminkin. Kiistaa alueella on muun muassa maasta ja vesivaroista.
Sudan on pyrkinyt luomaan nahkansa uudelleen sen jälkeen, kun pitkäaikainen diktaattori Omar al-Bashir syöstiin vallasta vuonna 2019.
Maata johtava väliaikaishallinto on pyrkinyt välittämään rauhaa kapinallisryhmittymien välille konfliktialueilla, kuten Darfurissa. Kaikki kapinallisjoukot eivät kuitenkaan ole suostuneet yhteistyöhön maan hallinnon kanssa.