Sudanissa elätellään toivoa jälleen uudesta aselevosta maan asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välille.
Naapurimaa Etelä-Sudan kertoo osapuolten suostuneen periaatteen tasolla viikon aselepoon torstaista alkaen.
Asevoimat vahvistivat hyväksyneensä ehdotuksen tulitauosta, mutta RSF-joukot eivät ole kommentoineet asiaa.
Edellisen sovitun kolmipäiväisen aselevon oli määrä päättyä keskiviikkona illalla. Käytännössä yksikään maassa yritetyistä useista aselevoista ei ole täysin pitänyt.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres myönsi keskiviikkona Nairobissa toimittajille, että järjestö epäonnistui sodan estämisessä Sudanissa.
Guterresin mukaan konflikti tuli yllätyksenä YK:lle, joka oli luottanut siihen, että siirtymä siviilihallintoon onnistuisi Sudanissa.
– Sudanin kaltaisella maalla, joka on kärsinyt niin paljon, ei ole varaa kahden ihmisen valtataisteluun, Guterres sanoi.
Kaksi kenraalia vastakkain
Sudanin taisteluissa vastakkain ovat kaksi kenraalia, jotka ovat vääntäneet kättä politiikassa jo pitkään ennen taistelujen puhkeamista 15. huhtikuuta. Maan asevoimia komentaa Sudanin hallitusta johtava Abdel Fattah al-Burhan, kun taas RSF-joukot ovat uskollisia tämän kilpailijalle Mohamed Hamdan Dagalolle.
Sudan on ollut epävakaassa tilassa sen jälkeen, kun maata vuosikymmeniä itsevaltaisesti johtanut Omar al-Bashir syöstiin vallasta vuonna 2019.
Kansainväliset välittäjät ovat yrittäneet saada maan siviili- ja sotilasjohtajia neuvottelupöytiin, jotta siviilihallintoon voitaisiin siirtyä. Analyytikkojen mukaan al-Burhanin ja Dagalon yhteistyökykyyn luotettiin kuitenkin liikaa.
Sudanin terveysministeriön vahvistamien lukujen mukaan taisteluissa on kuollut ainakin 550 ihmistä ja haavoittunut yli 4 900, mutta todellisten lukujen arvellaan olevan suurempia.