Susien metsästykseen esitetään uutta rajoitusta – ministeri Kurvinen toivoo sen helpottavan kaatolupien saamista

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa rajoittaa susien metsästyksen poronhoitoalueen ulkopuolella 28 yksilöön tämän metsästysvuoden aikana. Asetusesitys lähti lausuntokierrokselle tänään torstaina.

Esitys rajoittaisi Suomen riistakeskuksen toimivaltaa myöntää vahinko- ja turvallisuusperusteisia poikkeuslupia.

Poronhoitoalueen ulkopuolella myönnettiin viime vuonna vain kaksi kaatolupaa, jotka saivat lainvoiman, joten 28:n raja ei ole ollut lähelläkään. Suuri osa myönnetyistä luvista on kumottu hallinto-oikeudessa.

Esityksen taustalla onkin ajatus siitä, että riistakeskuksen myöntämät luvat olisivat laillisesti tukevammalla maaperällä ja saisivat lainvoiman.

– Tämä on mielestäni uudenlainen tapa, jonka itse toivon johtavan siihen, että pystyisimme entistä tehokkaammin ja nopeammin poistamaan niitä yksilöitä, jotka todella aiheuttavat vahinkoa ja uhkaa, maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kurvinen sanoo, ettei voi taata, kuinka monta lainvoimaista lupaa muutos tuo.

– Olemme arvioineet, että tämä on käytännönläheisin tapa, jolla me voisimme myös saada kaatolupia, jotta me voisimme saada turvallisuudentunnetta vahvistettua ja tämän ongelman hallintaan.

Ei kannanhoidollista metsästystä

Esitys ei ota kantaa susien kannanhoidolliseen metsästykseen, joka ei tällä hetkellä ole sallittua. Kannanhoidollisesta metsästyksestä linjataan keväällä susikannan hoitosuunnitelman päivittämisen yhteydessä.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan Suomen susikanta oli maaliskuussa 290 sutta ja marraskuun alussa todennäköisesti 367–482. Esityksen 28 yksilön raja olisi noin 10 prosenttia maaliskuun kanta-arviosta.

Luken arvion mukaan geneettisesti pienin elinvoimainen populaatio olisi runsaat 500 sutta. Susikanta on kasvanut vuodesta 2017 noin 16 prosenttia vuodessa.

Kurvinen kiistää, että tuoreen esityksen tarkoituksena olisi tehdä kannanhoidollista metsästystä eri reittiä.

– Mielestäni sutta on tarpeen metsästää Suomessa yhteiskunnalliselta kannalta, se on oma näkemykseni. Mutta tämä ei ole varsinaista kannanhoidollista metsästystä.

Lue myös:

    Uusimmat