GPT-4-tekoälysovellus on herättänyt huolta tekoälyn luomista uhista. Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Helsingin yliopiston professori pitää tekoälyn aiheuttamaa keskustelua suhteettomana.
Tietojenkäsittelytieteen professori Teemu Roos kertoo olevansa ihmeissään siitä, että muutamia viikkoja sitten yleisölle avattu OpenAI:n sovellus on herättänyt näin laajaa keskustelua.
– Jotenkin tämä tuntuu olevan suorastaan suhteetonta tämä hypetys, Roos sanoo.
– Sinällään ei ole tapahtunut mitään mullistavaa tai tieteellistä läpimurtoa, mitä ei aikaisemmin oltaisi osattu lainkaan tehdä.
Roos epäilee tekoälyn herättäneen kiinnostusta suomalaisissa muun muassa siksi, että tekoälyn kanssa voi keskustella myös suomeksi.
Aitoa huolta vai markkinointia?
Keskustelua on herättänyt muun muassa Elon Muskin allekirjoittama vetoomus, joka vaatii, että tekoälyn kehittäminen keskeytettäisiin seuraavaksi kuudeksi kuukaudeksi. Roos epäilee, että vetoomuksen taustalla saattaa olla muutakin kuin aito huoli tekoälyn aiheuttamista uhkista.
– Vähän epäilen, että tämä saattaa olla vähän markkinointikikka, Roos toteaa.
– Varmasti jonkinnäköistä huolta on. Se, mistä tässä puhutaan, on hyvin pitkän aikavälin huolista. Nostetaan esiin eksistentiaalisia riskejä, että ihmiskunta voisi kokonaan esimerkiksi tuhoutua, kun tekoäly jotenkin ottaisi vallan tai pääsisi meidän kontrollistamme irti, hän sanoo.
Roos ei pidä kyseisiä huolia aiheellisina.
– Välillä kysytään, että pitääkö olla huolissaan. Voin nyt sanoa että ei pidä olla huolissaan, tämän todennäköisyys on häviävän pieni tällä hetkellä, hän sanoo.
– Tekoälyn kehittäminen ja ylipäänsä teknologian ja tieteen edistäminen on niin vaikeaa, että sitä ei pysty tekemään tekoälyllä.
Riskejä löytyy myös nykyhetkessä
Roos pitää hyvänä asiana, että myös tekoälyn pidemmän aikavälin haitoista keskustellaan.
– Mielestäni on ihan järkevääkin, että näistä debatoidaan ja niitä pohditaan, sehän on hyvä, että meillä on eri aikavälin skenaarioita. Vetoomuksessa on osittain saanut vastaansa kritiikkiä se, ettei siitä puhuta näistä lyhyen aikavälin tai tällä hetkellä jo olevista haittavaikutuksista, joita tekoälyllä on.
Esimerkkinä nykyhetken haitoista Roos mainitsee ihmisten epätasavertaisen kohtelun, kun heitä koskevia päätöksiä automatisoidaan.
Samoin sosiaalisessa mediassa käytettävät suosittelu- ja filtterialgoritmit voivat aiheuttaa polarisaatiota ja siten niillä voi olla yhteiskunnallisia vaikutuksia, Roos kertoo.
– Nämä ovat todellisia tämän hetken ongelmia ja riskejä, joita tekoälyyn liittyy, Roos sanoo.
Katso koko haastattelu jutun lopusta!
Lue myös: Tekoäly kertoi Suomen olevan monarkia ja kuninkaana häärisi Kustaa Vaasa – tästä huolimatta mullistus on suuri
Yliopistoissa on jo huomattu opiskelijoiden käyttäneen tehtävissä Chat GPT:tä – oppilaitokset suhtautuvat silti tekoälyn käyttöön myönteisesti
Suomalaiskirjailija kävi hämmentävän keskustelun tekoälyn kanssa
10:04