Lähes kaikilla meistä on tapana käydä suihkussa päivittäin. Monet syyt puoltavat kuitenkin vain viikoittaisen suihkukerran puolesta.
Suihkussa käymisen vaikutuksia tutkinut toimittaja Donnachadh McCarthy uskoo vakaasti, että päivittäinen suihkussa käynti ei ole hyväksi ympäristölle, mutta ei myöskään meille itsellemme.
The Guardianissa julkaistu artikkeli kertoo, että päivittäinen suihkussä käyminen on erittäin suuri rasite ympäristöllemme. Kymmenen minuutin suihku kuluttaa noin 60 litraa vettä, kylpyamme vieläkin enemmän, jopa 80 litraa. Jokainen meistä kuluttaa siis vuosittain yli 22 000 litraa vettä omaan puhdistautumiseensa.
McCarthyn mukaan vesimäärää voisi rajoittaa käymällä suihkussa kerran viikossa ja pesemällä päivittäin vain kainalot ja sukupuolielimet.
Lapset ja vanhukset
Ympäristökysymysten lisäksi suihkun ja pesuaineiden käyttö voi aiheuttaa iho-ongelmia. Ihotautilääkärien mukaan erityisesti pienten lasten ja vauvojen kohdalla liian usein toistuva pesu voi tehdä ihosta herkän myöhemmällä iällä. Pieni lika on siis vain hyväksi.
Yhdysvaltalainen lastentautien erikoissairaala suosittelee lapsille suihkua enintään kolme kertaa viikossa, sillä lasten iho on huomattavasti aikuisen ihoa herkempi. Myös vanhusten tulisi rajoittaa suihkussa käyntiä ja pesuaineiden käyttöä samasta syystä.
Pienten lasten iho ei kestä päivittäistä kylpyä.Shutterstock
Liiallinen pesuaineiden käyttö poistaa iholta luonnollisia öljyjä sekä hyviä bakteereita. Tämä voi aiheuttaa iho-ongelmia, kuten ihottumaa. Lääkärit muistuttavat, että ihollamme on ainutlaatuinen mekanismi puhdistaa itse itsensä, joten päivittäinen suihku ei senkään vuoksi ole välttämätöntä.
McCarthy kertoo, että on luopunut shampoon käytöstä, sillä on todennut pesuaineiden olevan vahingollisia hiuksille ja päänahalle. Hän ei kertomuksensa mukaan ole kärsinyt shampoosta luopumisen jälkeen lainkaan hilseestä tai kuivista hiuksista.
Käsienpesusta kannattaa kuitenkin pitää huoli – katso oikeaoppiset ohjeet videolta:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: The Guardian