Sekä Uniikki että hänen enonsa Ben Zyskowicz ovat kärsineet paniikkihäiriöstä.
Dan Tolppanen eli räppäri Uniikki kertoo paniikkikohtaustensa pysyneen aisoissa viime vuonna, vaikka epätavallinen koronavuosi toikin mukanaan myös ahdistusta.
– Duunit lähtivät alta ja oli pakko hengähtää, vaikka tietysti keikoille oli ikävä. Olen kuitenkin huomannut, että ei ole pakko painaa pää märkänä koko ajan, vaan voi olla itselleen armollisempi, Uniikki sanoi.
– Viime vuosi oli kaiken kaikkiaan outo ja ahdistuksia tuli, mutta ei ollenkaan samalla tavalla kuin ennen. Itselläni on auttanut oman mielen tutkiminen ja puhuminen. Se oli isoin steppi, kun aloin puhua muille ja ammattiauttajille.
Uniikki puhui aiheesta MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa yhdessä enonsa kansanedustaja Ben Zyskowiczin kanssa. Zyskowicz kertoi julkisesti masennuksestaan ensimmäisen kerran Helsingin Sanomien haastattelussa viime vuoden lopulla. Vuosikymmeniä kestänyt migreeni on verottanut voimia. Zyskowicz on jättäytymässä pois kansanedustajan työstä.
– Migreeni alkoi 90-luvulla. Päänsärky ei ole kauhean kovaa, mutta se on riesa, joka vaivaa joka päivä enemmän tai vähemmän – etenkin aamusta, Zyskowicz sanoi.
Uniikki toivoo voivansa auttaa muita esimerkillään
Uniikin paniikkihäiriö diagnosoitiin yli kymmenen vuotta sitten.
– Kesti puolisen vuotta ennen kuin löytyi työkaluja, joilla pystyin ratkomaan asiaa.
Uniikki kertoi paniikkihäiriöstään myös viime vuonna julkaistussa kirjassa Uniikki elämä.
– Ajattelin, että ehkä muut saavat kertomuksestani apua, samalla lailla kun minä sain aikanani apua löytämällä kirjoista erilaisia ajatusmalleja.
Ben Zyskowicz sanoo oman paniikkihäiriönsä pysyvän hallinnassa lääkityksellä.
– Varsinaisia paniikkikohtauksia ei tällä lääkityksellä juuri tule. Voi tulla ahdistavia tilanteita, mutta en ole paniikkihäiriöstä viime aikoina kärsinyt.
Katso yllä olevalta videolta, millaisilla keinoilla miehet ovat pystyneet jatkamaan arkea paniikkihäiriöstä huolimatta.
Zyskowicz toivoo, että myös muut mielenterveyden häiriöistä kärsivät saisivat apua.
– Hyvä, että näistä asioista voidaan puhua vapaammin ilman leimaamista ja epäluuloisuutta. Mielenterveyden häiriöt aiheuttavat inhimillistä kärsimystä, mutta tulevat myös kalliiksi yhteiskunnalle. Ei tarvitse olla yhtä lääkeuskovainen kuin minä, mutta tarjolla on sekä lääkitystä että terapiaa – kunhan vain ihmiset pääsisivät avun piiriin – etenkin nuoret, Zyskowicz sanoi.