Sukupuolitautien määrä kasvaa Suomessa – lääkäri muistuttaa olemaan tarkkana: "Jos oireita jäädään odottamaan, niin silloin on jo myöhäistä"

6:29imgErikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kertoo Uutisaamussa sukupuolitautien määrän kasvusta ja sitä selittävistä tekijöistä.
Julkaistu 29.06.2020 11:11

Julia Saario

julia.saario@mtv.fi

Sukupuolitautien määrä Suomessa on ollut viime vuosina selvässä kasvussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan esimerkiksi klamydia- ja kuppatapaukset nousivat vuonna 2019 selvästi verrattuna edellisvuoteen.

Uutisaamussa vieraillut iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kertoo syitä kasvuun olevan useita.

Yhdeksi syyksi on epäilty sitä, että ihmiset käyvät enemmän testeissä. Hiltusen mukaan tästä ei kuitenkaan ole näyttöä tai tilastoa.

– Suomessa on paljon erilaisia kunnallisia ja yksityisiä laboratorioita, mistä syystä valtakunnallista tilastoa on vaikeaa koota. Jos ihmiset käyvät enemmän testeissä, niin se on toki hyvä asia.

Hiltunen ei kuitenkaan usko, että kasvun taustalla olisi pelkkä testien lisääntyminen.

– Todellistakin lisääntymistä varmasti on. Yksi syy on se, että tavalliset infektiot kuten klamydia ja tippuri ovat oireettomia, joten ihmiset eivät tajua, että he ovat saaneet tartunnan ja sitä kautta levittävät sitä myös eteenpäin.

Lue myös: THL: Matkailuun liittyviä infektioita todettiin viime vuonna tavallista enemmän

Oireita ei kannata odotella

Klamydia on riittävän aikaisessa vaiheessa löydettynä hyvinkin helppohoitonen.

Pidempään jatkuneena taudista voi kuitenkin koitua paljon haittaa ja naisilla sen on epäilty aiheuttavan esimerkiksi lapsettomuutta.

Hiltusen mukaan tämä on kuitenkin harvinaista.

– Nykyään ihmiset käyvät testeissä enemmän ja tartunnat myös huomataan aiemmin. Ihmiset saattavat myös syödä antibiootteja joistain muista syistä, jolloin ne tehoavat samalla myös klamydiaa aiheuttavaan bakteeriin.

Hiltusen mukaan klamydia on oireeton noin 80 prosentilla naisista ja 60 prosentilla miehistä.

– Jos oireita jäädään odottamaan, niin silloin on jo myöhäistä, hän muistuttaa.

Lue myös: Uutissuomalainen: Sukupuolitautien määrä nousi ennätyslukemiin vuonna 2019

Tuoreimmat aiheesta

Sukupuolitaudit