Koronarajoitusten päättyminen vauhditti seksitartuntojen määrän kasvua.
Suomessa todettiin seksitautitartuntoja viime vuonna ennätyksellisen paljon. Tartunnat lähtivät selvään nousuun koronarajoitusten päätyttyä.
Yllä olevalta videolta voit katsoa, miten seksitautien kotitestit toimivat. Entä mitä mieltä lääkäri on niiden luotettavuudesta?
Esimerkiksi tippuritartuntoja todettiin viime vuonna 1 300, joka on lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Heinäkuuhun mennessä tänä vuonna tartuntoja on todettu jo 933.
Kuppatartuntoja todettiin viime vuonna "vain" vajaa 500 kappaletta, mutta koronavuosina niitä oli sitäkin vähemmän. Heinäkuun 2024 loppuun mennessä tartuntoja on todetty 155.
Klamydia on kaikista yleisin seksitauti Suomessa. Viimeiset viisi vuotta klamydiatartuntoja on havaittu tasaisen paljon, heinäkuuhun mennessä tartuntona on todettu 6 818 kappaletta.
Lue myös: 46 suomalaista saa klamydian joka päivä – oikeasti tilanne on vielä rajumpi: "Kokonaan toinen totuus"
Miksi tartuntojen määrä on kasvanut?
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back huomauttaa, että koronavuosien jälkeinen sukupuolititautitartuntojen kasvu on tapahtunut muissakin Euroopan maissa, ei vain Suomessa.
– Eihän kukaan ollut koronarajoitusten takia nähnyt ketään, ei oltu liikuttu, ei oltu ulkomailla, sitten se vapaus tuli, Hiltunen-Back selittää Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Uuden vapauden myötä seksitaudit kenties unohtuivat.
– Toisaalta nämä taudit ovat nykyään pitkälti aika oireettomia. Eli ennen vanhaan tavallaan oire oli se, joka vei sinut lääkäriin ja löydettiin tartunta. Sitten meillä on ehkä sellaista pientä välinpitämättömyyttä, koska ajatellaan, että taudit ovat täysin hoidettavissa, että "mitä sitten", Hiltunen-Back sanoo.
Tippuritartuntojenkin luvut nousevat kovaa vauhtia, ja lääkärin mukaan kohonneisiin seksitautilukemiin pitää puuttua nopeasti. Tippuritartuntoja on nyt ollut paljon nuorilla aikuisilla eli ryhmässä, jossa on jo paljon klamydiaa, mutta tippuria ei aiemmin juuri ole ollut.
Lue myös: Kirvelyä virtsatessa? Kiusallinen tauti lisääntyy Suomessa – Turun seudulla tartunnat tuplaantuivat
Moni ei välttämättä ole koskaan testannut itseään
Miten lääkäriin hoksaa mennä, jos oireita ei ole?
– Monihan esimerkiksi tekee niin, että jos alkaa uusi, vakavampi parisuhde, niin käydään testeissä. Tai jos sattuu joku infoamaan, että sulla voi olla tartunta.
Tartunta ei kuitenkaan päädy tilastoihin, jos ihminen ei esimerkiksi oireettomuutensa vuoksi mene lääkäriin.
– Tämä on juuri se ongelma, että tilastothan kertovat vain niistä ihmisistä, jotka ovat käyneet testeissä. Tuolla voi olla kaupungilla vaikka kuinka paljon [ihmisiä], jotka eivät koskaan ole testanneet itseänsä, lääkäri huomauttaa.