Luonnonsuojelijat ovat löytäneet Uuden-Seelannin pääkaupungista Wellingtonista kaksi kiivilinnun poikasta. Poikaset ovat ensimmäiset Uuden-Seelannin pääkaupungissa luonnossa syntyneet linnut yli 150 vuoteen.
Asiasta kertoo muun muassa CNN.
Uudessa-Seelannissa on ollut vuoden ajan käynnissä Capital Kiwi -hanke, joka pyrkii palauttamaan maan ikonisen kansallislinnun takaisin.
Kiivilinnut ovat Uudesta-Seelannista peräisin olevia lentokyvyttömiä lintuja. Ne ovat arkoja yöeläimiä, joilla on erittäin pitkälle kehittynyt hajuaisti. Ne etsivät ruokaa kaivamalla nokallaan maata. Suurin uhka kiivilinnuille ovat olleet kuivuus, joka estää hankkimasta ravintoa.
Lisäksi myös petoeläimet ja vapaana kulkevat koirat ovat uhka kiivilinnuille.
Lintu voi kuolla sukupuuttoon
BirdLife Suomi katsoo kiivilintujen muodostavan kiivilintujen lahkon ainoan heimon, mutta jotkut luokittelevat kiivilinnut strutsilintuihin.
Ruskeakiivi on yksi Uuden-Seelannin yleisimmistä kiivilajeista. Uuden-Seelannin luonnonsuojeluviraston mukaan lintu voi kuitenkin kuolla sukupuuttoon luonnossa jo kahden sukupolven kuluessa, jos laji ei saa riittävää riittävää suojelua ja tukea.
Vielä 18 ruskean kiivilinnun poikasen odotetaan kuoriutuvan osana Capital Kiwi Project -hanketta, jonka tarkoituksena on palauttaa Uuden-Seelannin pääkaupunkiin laajamittainen luonnonvarainen kiivikanta.
Hankkeessa aiotaan käyttää lähettimiä kahden uuden kiivin poikasen ja muiden kuoriutuvien poikasten seurantaan.