Sunday Timesilta tiukkaa kritiikkiä Britannian pääministerille: Johnsonin löperö toiminta pahensi koronakriisiä – "Boris ei johtanut yhtäkään kokousta, hän viihtyi maaseudulla"

Britannian pääministerin Boris Johnsonin saamattomuus ja löperö toiminta pahensi koronavirustilannetta maassa ja on voinut aiheuttaa tuhansia ylimääräisiä kuolemantapauksia, syyttää Sunday Times -lehti.

Lehden mukaan Johnson jätti väliin useita koronavirusta käsitteleviä kriisiryhmä Cobran kokouksia, sivuutti varoitukset pandemian leviämisestä ja suojavarusteiden riittämättömyydestä ja keskittyi kriisin alkuvaiheessa yksityiselämäänsä ja pitkien viikonloppujen viettoon maalla.

Times on perinteisesti konservatiivien vankka tukija, mutta lehti antaa jutussaan ankaraa kritiikkiä pääministerin toiminnalle.

Johnson osallistui kriisiryhmä Cobran korona-aiheiseen kokoukseen ensimmäistä kertaa vasta maaliskuun alussa.

– Ei sotaa voi käydä, jos pääministeri ei ole paikalla. Boris ei johtanut yhtäkään kokousta. Hän viihtyi maaseudulla. Ei tehnyt töitä viikonloppuisin, sanoo lehden haastattelema nimetön lähde.

Vaaraa vähäteltiin

Tammikuussa lääketieteellinen aikakauslehti Lancet julkaisi vakavan varoituksen koronaviruksen riskeistä. Siinä arvioitiin, että koronavirus voi osoittautua yhtä tappavaksi kuin vuoden 1918 espanjantauti, joka vaati 50 miljoonan ihmisen hengen. Britannian hallituksen kriisiryhmä oli koolla ja käsitteli lyhyesti tautitilannetta, mutta ilman pääministeriä.

Johnson kävi tervehtimässä kiinalaisen uuden vuoden juhlijoita ja terveysministeri Matt Hancock arvioi pandemian riskin "matalaksi". Johnson keskittyi näinä päivinä ylistämään Britannian EU-eron voimaantuloa.

Helmikuun toisella viikolla Johnson erotti viisi kabinettiministeriä ja kehotti brittejä pysymään "luottavaisina ja rauhallisina". Hän pysytteli sen jälkeen poissa julkisuudessa lähes kahden viikon ajan ja lähti maaseudulle naisystävänsä Carrie Symondsin kanssa.

Sunday Timesin mukaan pääministerin neuvonantajia ohjeistettiin näinä aikoina pitämään pääministerille toimitettavien muistioiden pituudet lyhyinä ja määrän rajattuna, jos he halusivat pääministerin lukevan ne.

Samaan aikaan Johnson keskittyi yksityiselämänsä koukeroihin. Hän oli viimeistelemässä avioeroaan ex-vaimostaan Marina Wheeleristä ja valmistautui julkistamaan tiedon, että Symonds odottaa lasta. 

Terveydenhoidosta säästettiin

Hallituksen heikko johtajuus johti siihen, että eristystoimista päätettiin myöhään ja toimet testauksen lisäämiseksi ja suojavarusteiden hankkimiseksi viivästyivät, lehti kirjoittaa. Samalla tartunta pääsi leviämään laajasti Britanniassa.

Valmistautuminen pandemian varalta oli jäänyt hallinnossa sivuun, kun Britannian virkakoneisto keskittyi brexit-valmisteluihin.

Vuonna 2016 järjestetty harjoitus pandemian varalta tuotti lukuisia suosituksia terveydenhoidon vahvistamisesta, Niitä ei pantu toimeen, koska ne koettiin julkisen talouden säästötalkoissa liian kalliiksi.

Johnson sai lopulta itsekin koronavirustartunnan ja joutui sairaalan ja tehohoitoon. Hän on päässyt jo pois sairaalasta, mutta ei ole vielä voinut palata töihin.

Britanniassa on tähän mennessä todettu yli 114 000 koronavirustartuntaa. Kuolleita on yli 15 000, joukossa 50 lääkäriä, sairaanhoitajaa ja muuta terveydenhoidon työntekijää.

Lue myös:

    Uusimmat