Britannian koronatoimia ruotivan selvityksen julkistus tiistaina aiheutti saarivaltiossa kuohunnan.
Parlamentaarikkojen selvityksen mukaan Britannian hallitus odotti viime vuonna liian pitkään koronasulun aloittamisessa. Raportin mukaan tämä oli yksi merkittävimmistä kansanterveydellisistä epäonnistumisista maan historiassa.
Koronan kuolonuhrien omaisia edustava ryhmä arvostelee parlamentaarikkojen komiteoita siitä, että ne kieltäytyivät puhumasta niille, jotka olivat menettäneet rakkaitaan. Raportin löydöksiä ryhmä piti naurettavina, kertoo BBC.
Entinen pääministerin pääneuvonantaja Dominic Cummings puolestaan sanoi, että hallituksen menettelytapa käsitellä kriisitilannetta on ollut monta vuotta "katastrofi" ja yrityksiä käytäntöjen parantamiseksi ensimmäisen tartunta-aallon jälkeen pääministeri Boris Johnson ei toteuttanut.
Työväenpuolue taas on vaatinut julkista tutkimusta koronatoimista. Se on myös arvostellut hallitusta "valtavista virheistä".
Kiitosta maan rokoteohjelmalle
Koronaviruspandemia iski voimalla Britanniaan.
Viime vuoden maaliskuusta alkaen maassa on raportoitu lähes 138 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Maassa on pohdittu, miksi koronatilanne oli Britanniassa huonompi kuin monissa muissa maissa.
Pandemian alussa johtavat neuvonantajat olivat edistäneet taktiikkaa, jonka tarkoitus oli saavuttaa niin kutsuttu laumasuoja, selvityksessä sanottiin BBC:n mukaan. Raportin mukaan tämä lähestymistapa vei ihmishenkiä.
– Koronasulkuun ja etäisyyksien pitämiseen liittyvät päätökset pandemian alkuviikkoina ja niihin johtaneet neuvot ovat yksi Britannian suurimmista kansanterveydellisistä epäonnistumisista, raportissa sanotaan.
BBC:n mukaan raportissa kiitosta sai Britannian rokoteohjelma. Rokottaminen pääsi maassa käyntiin viime vuodenvaihteen tienoilla ripeästi.
Muiden epidemioiden opetukset hukassa
Risuja Britannian hallitus sai raportissa myös siitä, että se ei ottanut tarpeeksi huomioon aiempien sars-, mers- ja ebolaepidemioiden opetuksia.
Hallituksen suunnittelu pandemiaa varten tehtiin "liian kapeasti ja joustamattomasti flunssamallin perusteella".
Heikosti alkoi raportin mukaan myös Britannian pandemia-ajan rajavalvonta.
Boris Johnson on saanut kritiikkiä siitä, että hän on lykännyt julkista tutkimusta maan koronatoimien onnistumisesta. Johnson on kieltäytynyt selvityksen aloittamisesta ennen ensi kevättä.
Pääministeri on väittänyt, että tutkimus voisi haitata Britannian toimia edelleen jatkuvaa pandemiaa vastaan.