Suolen pitäisi tyhjentyä sekunneissa, mutta mies istuu pöntöllä kymmeniä minuutteja – asiantuntijat kertovat, mistä on kyse

shutterstock_619346291
Shutterstock
Julkaistu 01.02.2020 18:57

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tutkimusten mukaan nisäkkäiden, siis myös ihmisten, ulostaminen kestää keskimäärin 12 sekuntia. Kyllä, sekuntia. Miksi sitten vessassa vietetään enemmän aikaa kuin oikea tarve vaatisi?

Vessa ei ole helpotus pelkästään fyysiseen vaan myös psyykkisen hätään. Näin voi tiivistää Romper-sivuston haastattelemien kahden psykoterapeutin ja yhden lääkärin vastauksen vessassa viivyttelyyn.

Aihe on noussut esille suositun Reddit-keskustelun seurauksena. Keskustelussa lukuisat naiset päivittelevät miestensä useiden kymmenien minuuttien mittaisia vessareissuja. Keskustelun aloittaja, kahden pikkulapsen äiti, oli puolisonsa toimintaan niin kyllästynyt, että kertoi katkaisevansa taloudesta nettiyhteyden, jos mies viipyi vessassa yli kymmenen minuuttia.

Lue myös: Otatko puhelimesi mukaan vessaan? Tästä syystä se ei todellakaan kannata

Pitkä pöntöllä pusertaminen voi johtua ruokavaliosta

Teoriassa suoli tyhjenee nopeasti. Jos ihminen syö riittävästi kuituja ja juo tarpeeksi vettä, hänen pitäisi selvitä isostakin hädästä viidessä minuutissa, yhdysvaltalainen gastroenterologi Niket Sonpal sanoo. Vuonna 2017 ilmestyneen tutkimuksen mukaan tarpeiden tekeminen onnistuu useimmilta nisäkkäiltä tätäkin nopeammin, vain 12 sekunnissa, oli kyseessä sitten apina tai elefantti.

Ummetus voi kertoa elämäntapamuutosten tarpeista, mutta itse pöntöllä punnertaminenkin voi johtaa terveysongelmiin, kuten peräpukamien kehittymiseen.

Syy miesten ja miksei naistenkin venähtäneisiin vessareissuihin löytyy kuitenkin fyysistä terveyttä todennäköisemmin psykologisista tekijöistä.

Lue myös: Kärsitkö ummetuksesta? Tässä vaiheessa siitä kannattaa huolestua

Vessa on intiimi turvapaikka

Vessassa ei nimittäin käytännössä vain tyydytetä fyysisiä tarpeita. Hotelli helpotuksessa luetaan lehtiä ja selataan somea. Se voi olla myös huone, johon paeta arkisia askareita, kuten lastenhoitoa, roskien viemistä tai tiskaamista. Eihän nyt pöntöllä istuvaa saa hoputtaa.

– Sillä hetkellä, oli kyse sitten vain minuuteista tai useista minuuteista, hän todennäköisesti tuntee olevansa turva-alueella kotitöistä, psykoterapeutti Johnathan Alpert sanoo Romperille.

Parisuhdevalmentaja ja psykoterapeutti Toni Coleman on samoilla linjoilla. Vessa saattaa todella olla miehelle ”turvapaikka”. Colemanilla on myös teoria tätä väitettä tukemaan. Mies on lapsena saattanut nähdä, kuinka hänen oma vanhempansa on paennut epämiellyttäviä perhetilanteita.

– Kylpyhuone on paikka, jossa voimme olla kohtuullisen varmoja siitä, ettei kukaan tunkeudu häiritsemään yksityisyyttämme, joten se on myös loistava paikka paeta, Coleman sanoo.

Samankaltaiseen tulokseen tuli vuonna 2018 julkaistu kysely, jossa miesvastaajat kertoivat piiloutuvansa silloin tällöin kylpyhuoneeseen saadakseen ”rauhaa ja hiljaisuutta”. Kyselyn perusteella keskivertomies vietti vuodessa pöntöllä seitsemän tuntia.

Jos kumppanin vessatouhut häiritsevät, kannattaa asiasta kysyä häneltä suoraan.

Lue myös: Pitääkö suolen olla tyhjä punnitusta varten? Näin paljon kakka oikeasti painaa – vastaus saattaa yllättää

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Romper, Fatherly

Tuoreimmat aiheesta

Kylpyhuone