Vuosi sitten parikymppinen suomalaismies oli vielä Syyriassa taistelemassa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Nyt vapaaehtoisena sotimaan lähtenyt opiskelee ensihoitajaksi koto-Suomessa.
Suomalaiset vierastaistelijat maailmallaSuomalaisia virastaistelijoita on osallistunut Syyrian konfliktiin eri puolille rintama-linjoja. Joukkoja on ollut esimerkiksi Isisin riveissä kuin niitä vastustavissa joukoissa. On epäselvää, onko suomalaisia osallistunut muiden joukkojen toimintaan alueella. Suomesta on lähtenyt vuosien saatossa vierastaistelijoita myös Somaliaan. Vierastaistelijoita on tiettävästi osallistunut myös Ukrainan konfliktiin. On mahdollista, että suomalaisia taistelijoita on myös muualla maailmassa. |
Shervan taisteli vapaaehtoisena kurdivaltaisissa YPG-joukoissa, taistellen Syyriassa terrorijärjestö Isisiä vastaan. Hän oli jo aiemmin vuonna 2015 taistellut kurdien Peshmerga-joukoissa joitain kuukausia, mutta palasi alueelle YPG:n vapaaehtoiseksi.
Pyhäinpäivänä puhelimeen vastaava mies toivoo, että voisi yhä käyttää jutussa taistelija-aliastaan Ariel Shervan. Hän ei ole varma, miten hänen menneisyytensä vaikuttaisi nyt käymäänsä kouluun. Menneisyydestään vapaaehtoistaistelijana hän ei ole kertonut juuri ulkopuolisille.
– Lähipiiri, perhe ja ystävät, tietävät menneisyydestä. En ole mainostanut asiaa, koska on niin paljon eriäviä mielipiteitä. En halua aiheuttaa mitään konfliktia, hän kertoo.
Kysyjille hän kuitenkin sanoo voivansa kertoa asiasta. Hän ei ole päättänyt, jos joskus tulevaisuudessa esimerkiksi koulujen jälkeen puhuisi asiasta enemmänkin.
Pitää yhteyttä taistelutovereihin
Shervan palasi Suomeen marraskuussa yhdessä toisen suomalaisen kanssa, joka käytti taistelijanimeä Bagok Kullervo. Myös Kullervo on hänen tietojensa mukaan jälleen koulussa. Yhteyttä pidetään myös muihin taisteluun osallistuneisiin tuttuihin.
– Meillä on aktiivinen juttupiiri. On tärkeää, että tuetaan muita, jos tulee vaikka emotionaalisia paineita uudelleen integroitumisessa. Se on ollut todella hyödyllistä, Shervan kuvailee.
Hän kertoo, että asioiden läpikäyminen ei ole vaatinut ammattiavun hakemista, mutta läheisten kanssa on aihepiiriä käyty läpi. Hän kokee kotoutuneensa hyvin.
– Olen töissä ja koulussa, se auttaa. Pysyy mieli virkeänä, kun tekee koko ajan jotain. Ylimääräistä aikaa ei hirveästi ole, hän kuvailee arkeaan.
Bagok Kullervon twiitti Raqqasta.
”Se on asia, josta olen ylpeä”
Shervan kertoo, että hänen motivaationsa lähteä konfliktialueelle oli auttaa siellä olevia taistelussa Isisiä vastaan. Hän kuvailee, että vuosi palaamisen jälkeen hänen kantansa ja motivaationsa ovat yhä samat.
Mitään jälkioireita Syyriassa kohdatuista julmuuksista ei hänelle ole jäänyt. Tapahtumia tulee silti muisteltua.
– En herää yöllä hikisenä. Muistelen ja käyn läpi asioita. Siellä olosta en kadu hetkeäkään. Se on asia, josta olen ylpeä, ja haluan pitää muistoa yllä.
Hän kertoo, että haluaa muistella erityisesti positiivisia asioita, joita alueella teki ja niitä ihmisiä, joita siellä kohtasi.
Shervan uskoo, että kriisialueelta palaajalle ei voi antaa tiettyjä ohjeita, joiden perusteella kotoutuminen onnistuu.
– Jokainen on siinä yksilö. Mutta jos tulee tunne, että pitää puhua asioista, niiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Pitää puhua ystävien, lähipiirin tai ammattiavun kanssa, hän toteaa.
Taistelut auttoivat löytämään oman alan
Shervan kokee, että kokemus sai hänet myös katsomaan elämää ja maailmaa toisenlaisesta, avoimemmasta näkökulmasta.
– Se on herättänyt ajatuksia. Sitä on hankala selittää, jos ei ole ollut paikalla, hän kuvailee.
Hänen mukaansa myös koulutusalan valintaan vaikuttivat kokemukset.
– Löysin sieltä [Syyriasta] sen, että haluan työhön, jossa voi auttaa ihmisiä, hän sanoo.
Opintojen hän kuvailee olleen mielenkiintoisia. Hän ei pidä mahdottomana, että voisi tulevaisuudessa lähteä ulkomaille työtä tekemään.
Seuraa yhä Syyrian tapahtumia
Shervan kertoo myös seuraavansa aktiivisesti tapahtumia Syyriassa.
– Olen todella kiinnostunut siitä, mitä siellä tapahtuu, erityisesti kun siellä on yhä ystäviä, hän kertoo.
Hän uskoo, että alueelle saadaan vielä rauha.
– Ei hirveän nopeasti, koska se ei ole mitenkään yksinkertaista. Uskon, että loppujen lopuksi kaikki tulee kääntymään hyvin, hän toteaa.