Suomalainen Essi osti 2500 dollarilla "vapaudu vankilasta"-kortin ja pakeni Melbournesta: Tässa on salaperäinen karanteenileiri, jonka kautta pääsee pois suurkaupungin rajoituskurimuksesta

Australian Melbournen rankat rajoitukset saivat riittää. Suomalainen Essi hankkiutui karanteenihotelliin, jonka kautta liikkuminen maassa on taas vapaampaa.

28-vuotias Essi Kuivala muutti maaliskuussa Suomesta Australiaan työmahdollisuuden ja uusien elämyksien toivossa.

Australia oli ollut Kuivalan haaveissa pitkään. Vuosi sitten syksyllä Kuivala hankki itselleen viisumin ja haaveet muuttuivat teoiksi.

Hyvin pian Victorian osavaltion pääkaupunkiin Melbourneen saavuttuaan kävi naiselle kuitenkin ilmi karu totuus: maailmalla jyllää koronavirus ja lockdown ulkomailla oli väistämätön.

Rajoitusten rikkomisesta sakotetaan

Melbournessa rajoitukset ovat olleet tiukkoja ja niiden rikkomisesta on sakotettu ankarasti. 

Kuivalalle on tullut vajaan vuoden aikana tutuksi ulkonaliikkumiskielto, maskipakko ja hygieniaohjeiden tarkka noudattaminen. 

– Elämä oli siellä tosi kurjaa ja yksinäistä. Kotoa sai poistua vain kauppaan, sairaalaan ja töihin tai kouluun. Tähän päälle hirveät uhkaukset ja pelottelut sakoista. Poliiseille on annettu valtuuksia käyttää paljon voimaa. Jos ei käytä maskia, he käyvät päälle. Armoa ei anneta yhtään, Kuivala kertoo.

Pako Melbournesta karanteenihotellin kautta

Kun samaan aikaan ihmiset elävät elämäänsä Melbournessa tiukkojen rajoitusten puitteissa, on muualla Australiassa elämää höllennetty. 

Maaliskuun alusta asti karanteenissa ollut Kuivala toivoi kovasti, että hän olisi jossain muualla kuin Melbournessa. 

Lokakuun alussa Kuivala päätti, että nyt saa riittää. 

Nainen oli kuullut, että lukitusta Melbournesta olisi mahdollista päästä pois kaksi viikkoa kestävän ja 2500 Australian dollaria maksavan hotellikaranteenin avulla. 

Kun hotellikaranteenin käy lävitse, on mahdollista liikkua Australian sisällä taas helpommin.

– Mietin silloin vaihtoehtoja ja Pohjoisterritorio oli yksi niistä harvoista osavaltioista, jotka ottivat Victoriasta tulevia matkustajia edelleen vastaan. Siellä myös hotellikaranteeni oli halvimmasta päästä ja sillä oli hyvä maine. Valitsin karanteenipaikakseni Darwinin kaupungin ja sieltä Howard Springin karanteenileirin.

Australialaiset eivät pääse lomalle

Australian kansalaisilla ei ole tällä hetkellä lupaa poistua Melbournesta esimerkiksi lomalle. Se ei koskenut kuitenkaan Kuivalaa, sillä hän ei ole Australian kansalainen.

Liikkuminen Darwiniin aiheutti kuitenkin Kuivalalle lentokentällä paljon hämminkiä.

– Lähteminen ei ollut sieltä kovinkaan helppoa. Minua ei meinattu aluksi päästää edes lentokoneeseen. Periaatteessa muutin nyt tänne Darwiniin, ainakin hetkeksi. Tästä piti käydä pitkiä keskusteluja lentokentällä, ennen kuin minulle annettiin lupa poistua, Kuivala muistelee.

Sääntöjä on noudatettava

Nyt tiistaina 6. lokakuuta Kuivala istuu jo tyytyväisenä Howard Springsin karanteenileirin asuntonsa terassilla.

Maanantai-iltana leiriin saapunut Kuivala on purkanut tavaransa, täyttänyt tarvittavat lomakkeet ja ottanut selvää leirin säännöistä.

Nyt vain odotellaan ja noudatetaan käskyjä.

– Kyllä tästä tulee ihan sellainen leirikoulu mieleen. Meidät ohjattiin tänne paikalle jonossa, käytiin lävitse mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Täällä päässä ei ole ollut kuitenkaan mitään ongelmia tai säätämistä.

Asukkaat saavat huoneisiinsa päivittäin kolme ruokaa: aamupalan, lounaan ja päivällisen. Tämän lisäksi heidän on mahdollista tilata kaupungilta myös muuta syötävää sekä viihdykettä, kuten kirjoja tai palapelejä.

Alueelta löytyy myös uima-allas, jonne saa mennä polskimaan luvan saatuaan.

– Asukkaille ilmoitetaan tekstiviestillä, kun saa mennä uimaan. Sitten menen paikalle ja työntekijät ohjaavat meidät uima-alueelle. Muuta ulkoiluaikaa on ylipäätään aamulla 20 minuuttia ja iltapäivällä 20 minuuttia. Työntekijät voivat järjestää myös pidempää ulkoiluaikaa ja siitä saadaan tekstiviesti, kun sellainen on mahdollista.

Leirin asukkaat eivät saa poistua omilta alueiltaan ilman lupaa. Jos oman asunnon läheisyydestä lähtee kauemmas, on maskia aina käytettävä. 

– Tämä on tosi iso alue. Tämä on jaettu pieniin yksiköihin. Itse kuulun N1-alueeseen, joten saan liikkua omalla alueellani maskin kanssa. Jos maskia ei käytä, siitä napsahtaa 5000 dollarin sakot.

Itärannikko siintää jo silmissä

Kuivala aavistelee, että karanteenileirissä aika voi kulua hetkittäin hitaasti.

Se ajatus ei häntä kuitenkaan häiritse, sillä hän odottaa jo innolla karanteenin jälkeistä aikaa.

– Pohjoisterritoriossa olisi tarkoitus reissata ainakin pari viikkoa. Sitten tarkoitukseni on lähteä sieltä Queenslandin osavaltion puolelle Cairnsiin ja Sydneyhin asti. Yritän käyttää minun viimeiset kuukaudet täällä nyt pelkkään matkusteluun.

Tavoitimme Kuivalan Howard Springsin karanteenihotellista. Kurkkaa yläpuolelta löytyvältä videolta, miltä paikassa näyttää!

Lue myös:

    Uusimmat