Suomalainen Anna jäi koronarajoitusten takia jumiin Australiaan: "Ikävöin perhettä, saunaa, mökkielämää ja suomalaisia ruokia"

Muuttolintu-blogista monille tuttu Anna Papillo asuu Australian Cairnsissa.
Muuttolintu-blogista monille tuttu Anna Papillo asuu Australian Cairnsissa.
Julkaistu 15.09.2020 05:55
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Korona ja siitä johtuvat matkustusrajoitukset ovat aiheuttaneet yllättäviä ongelmia ulkomailla asuville suomalaisille. Australiaan 10 vuotta sitten muuttanut Anna Papillo ei tiedä, milloin pääsee seuraavan kerran käymään Suomessa, koska maa on sulkenut rajansa niin lähtijöiltä kuin tulijoiltakin.

Australia on ottanut käyttöön yhden maailman tiukimmista koronastrategioista. Maahan voivat saapua tätä nykyä vain oman maan kansalaiset ja pysyvällä oleskeluluvalla maassa asuvat.

Myöskään matkustaminen Australiasta pois ei ole ihan yksinkertaista, sillä australialaiset saavat poistua maasta vain poikkeusluvalla.

Tämän on saanut tuta myös Australiassa noin 10 vuotta asunut matkabloggari Anna Papillo, 34, jolla on nykyään sekä Australian että Suomen kansalaisuus.

Papillo matkusti Australiaan aikoinaan opiskelijavaihtoon, mutta rakastui ja meni naimisiin australialaismiehen kanssa. Pariskunta eli pitkään "läppärikulkurielämää" maailmalla, mutta on nyt asettunut Australian Cairnsiin.

Lue myös: Terveysjärjestö WHO varoitti koronakuolemien määrän noususta – johtaja huolissaan: "Emme edes tiedä auttaako rokote kaikkia väestöryhmiä"

Lennolle pääsy on epävarmaa

Papillo lupaa tarjota Muuttolintu-blogissaan "seikkailuja ja ulkosuomalaisen avautumisia elämästä Australiassa, Kaakkois-Aasiassa ja milloin missäkin", mutta nyt hän on jumissa Australiassa. 

Jopa pääsy Suomeen on hankalaa.

Papillo kertoo käyvänsä Suomessa normaalisti kerran parissa vuodessa. Nyt viime kerrasta on vierähtänyt yli kaksi vuotta.

– Edellisestä Suomen vierailustamme lähtien olemme varovaisesti pyöritelleet ajatusta paluumuutosta. En ole vielä pyrkinyt lähtemään, mutta jouluksi meillä on varattuna Suomeen lentoliput. 

Papillo uskoo pääsevänsä Suomeen halutessaan, mutta helppoa se ei ole.

– Siinä missä Suomessa matkustuskielto on ollut käsittääkseni vain vahva suositus, Australian kansalaiset tai pysyvän oleskeluluvan haltijat eivät saa lähteä Australiasta ilman poikkeuslupaa, Papillo selvittää tilannetta MTV Uutisille sähköpostitse.

Lue myös: Kuusi kysymystä uusista matkustusrajoituksista – mikä muuttuu nyt ja miksi rajoituksia höllennetään

Rajat pantiin säppiin maaliskuussa

Australian rajat ovat olleet kiinni maaliskuusta alkaen.

– Maahan saapuvat laitetaan kahden viikon pakolliseen hotellikaranteeniin, mikä täytyy maksaa omasta pussista. Myös osavaltioiden rajat ovat kiinni. Säännöt tosin hiukan vaihtelevat osavaltioiden välillä. 

Australian matkustusstrategia ei saa Papillolta täyttä tukea.

– Lomamatkojen osalta tämän voi ehkä jotenkin ymmärtää, mutta ihmisillä on monenlaisia syitä lähteä maasta. Yleisesti ottaen lupaa ei heru ilman pakottavaa syytä, tai ellei matkalla aio olla monta kuukautta.

Ikävä Suomeen on kova

Papillo kertoo, että hän ei ole itse hakenut vielä poikkeuslupaa matkaan, koska lennot ovat vasta jouluksi. 

– Lentojen toteutuminen on epävarmaa. Sen lisäksi ne lähtisivät toisesta osavaltiosta, jonne emme näillä näkymin pääse. 

Papillo arvioi, että hän ja hänen miehensä joutuvat todennäköisesti ostamaan myöhemmin vielä uudet lennot ja hakemaan poikkeuslupaa.

– Ja silti matkaan pääseminen on epävarmaa.

Papillo kertoo ikävöivänsä Suomeen jo kovasti.

– Ikävä on kova. Ikävöin perhettä, saunaa, mökkielämää ja suomalaisia ruokia. Ikävöin eri vuodenaikoja, pimeneviä syysiltoja, kirpeää pakkasilmaa ja lunta. Täällä Cairnsissä kun eletään tropiikissa eli ikuista kesää, eikä esimerkiksi joulu tunnu joululta ollenkaan.

Tiukat karanteenimääräykset tuntuvat arjessa

Australian tiukat karanteenimääräykset vaikuttavat Australiassa voimakkaasti paitsi matkustamiseen myös tavalliseen arkeen. Tiukimmin elämää rajoitetaan Melbournen alueella.

– Koronaviruksen toinen aalto on keskittynyt Melbourneen, jossa on eletty lockdownissa (eristyksissä) jo pitkälle toista kuukautta, eikä loppua näy. Siellä on myös esimerkiksi maskipakko ja öisin ulkonaliikkumiskielto, ja työmatkoja varten tarvitsee lupalapun. 

Rajoitusten noudattamista valvoo poliisi.

– Rajoituksia valvotaan jopa drone-kopterien voimalla. 

Papillo kertoo, että koronan takia kuolleita Australiassa on nyt noin 750. Pienet tautipesäkkeet ovat nostaneet päätään myös Sydneyssä. 

– Muissa osavaltioissa elämä jatkuu lähes normaalisti, toki etäisyyksistä ja hygieniasta huolehtien. Täällä Cairnsissä koronaa ei juuri huomaa muuten, paitsi että turismista riippuvainen kaupunki on kärsinyt ja kaduilla on hyvin hiljaista.

Vessapaperista tapeltiin Australiassakin

Australialaisten suhtautuminen koronaan vaihtelee. 

– Alkuaikoina tunnelma oli paniikinomainen ja vessapaperitappeluita näkyi kaupoissa. Kun alkoi selvitä, ettei virus ole yhtä tappava kuin mitä alussa ennustettiin, suhtautuminen on ollut rauhallisempaa, mutta ääripäitä löytyy. 

– Moni ei ota virusta kovin vakavasti varsinkaan alueilla, joissa tapauksia tai kuolemia ei ole juuri ollut, mikä koskee suurinta osaa Australiaa. Toisaalta hysteeristä ylivarovaisuuttakin näkyy. 

”Suomalaiset, nauttikaa kauniista luonnosta”

Papillo arvioi, että Suomen koronavirusstrategia on ollut Australiaa hiukan maltillisempi, ja se on hänen mielestään hyvä asia.

– Pidetään toisistamme huolta mutta samalla maltti ja järki päässä. 

Suomalaisia Papillo kehottaa nauttimaan kauniista Suomen luonnosta.

– Varsinkin näin ulkosuomalaisen näkökulmasta Suomi on hurjan kaunis maa, joten nyt kun matkustamista ei suositella, on hyvä aika keskittyä nauttimaan Suomen syksyn tunnelmasta. 

Lue lisää Annan Papillon elämästä Australiassa Muuttolintu-matkablogista.

Lue myös: Markon häät peruuntuivat, kun morsian ei päässyt juhliinsa Venäjältä – ulkomaalaisen kanssa seurusteleville koronakaranteeni on ollut raskas: "Onko parisuhde vähemmän tärkeä kuin marjojen poiminta?"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus