Seiväshypyn arvokisakävijä ja viisinkertainen ulkoratojen Suomen mestari Eemeli Salomäki, 31, kävi todella syvässä aallonpohjassa vuonna 2010. Hän oli antanut positiivisen dopingnäytteen.
Salomäen Joensuun Eliittikisojen yhteydessä kesällä 2010 antama näyte sisälsi kiellettyä diureettia eli nesteenpoistoainetta.
Salomäki luuli käyttäneensä indometasiinia sisältänyttä sallittua särkylääkettä olkapäävammansa hoitoon. Hän oli ostanut Indapamida-nimistä lääkettä barcelonalaisesta apteekista yleisurheilun EM-kisojen yhteydessä, mutta tämä lääke sisälsikin dopingaineeksi luokiteltua diureettia eli nesteenpoistoainetta. Salomäen käyttämä aine oli virheellisesti merkitty sallituksi aineeksi ADT:n oppaaseen.
EEMELI SALOMÄKI
- Syntynyt 11. lokakuuta 1987 Turussa. Asuu nykyään Lahdessa.
- Entinen seiväshyppääjä, nykyinen voimanostaja.
- Seiväshypyssä viisi ulkoratojen ja viisi sisäratojen Suomen mestaruutta. Ennätys 560.
- Voimanostossa neljä Suomen mestaruutta.
- Varustepenkkipunnerruksen kisaennätys 165 kg.
- On Lahdessa sivistyslautakunnan jäsen ja varavaltuutettu. "Politiikka on hyvää vastapainoa entiselle urheilijalle, koska siinä pääsee haastamaan itseään."
- Harrastaa kaukalopalloa Lahden Kortteliliigassa itse perustamassaan Seivästäjät-nimisessä joukkueessa.
- Kisasi Gladiaattoreissa ohjelman paluukaudella 2017.
Salomäki ilmoitti heti testitilaisuuden yhteydessä käyttämästään lääkkeestä. Vaikka sittemmin todettiin, ettei hän saanut lääkkeen käytöstä urheilullista hyötyä, hän sai kolmen kuukauden kilpailukiellon. Salomäeltä hylättiin Joensuun Eliittikisojen tulos, ja hän menetti Eliittikisasarjan 10 000 euron bonuksen sekä palkintorahat.
– Suurempi mahdollisuus on suurin piirtein voittaa lotossa kuin käydä tuollainen tapahtumien summa, Salomäki sanoo nyt MTV Urheilulle.
Tapaus oli Salomäelle alkuun ymmärrettävästi kova kolaus. Hän kärsi noina aikoina unettomista öistä, jotka vaikuttivat myös harjoitusten laatuun. Salomäki myös pälyili alkuun ympärilleen ihmisten reaktioita tarkkaillen.
– Ihan rehellisesti, se oli todella rankka syksy ja talvi. Seuraavana hallikautena ja kesänä mietin aina, mitä ihmiset ympärillä minusta ajattelevat, Salomäki avaa.
Pahin kurimus Salomäellä oli heti tapauksen selvittelyn aikaan, ennen kuin asiasta kerrottiin julkisuuteen.
– Juostiin erinäköisissä kuulusteluissa ja haastatteluissa kuukauden ajan ennen kuin lyötiin pakettiin, että kilpailukieltoa tuli kolme kuukautta. Vaikkei yhtään kilpailua jäänyt väliin, se prosessi oli tosi raskas.
– Asiasta tiesivät silloin vain sitä käsitelleet henkilöt. En saanut puhua kellekään muulle, ja se vaivasi. Jos tapaus olisi vuotanut ennakkoon lehtiin, siitä olisi tullut isot lööpit ja olisi oltu häränsilmässä. Minua harmittaa edelleen se tapaus todella paljon, että niin piti käydä.
Salomäki on kuitenkin onnellinen, ettei häntä ihmisenä kasvattanut tapaus jättänyt mainittavia henkisiä arpia.
– Minulla oli puhdas omatunto ja hyvä tukijoukko: kilpakumppanit, valmentajat ja muut kanssani työtä tehneet toimijat olivat rinnallani. Silloinen managerini Harri Niskanen oli suurin apu ja tuki, että selvisin siitä mieli terveenä läpi.
"Jos joku olisi keksinyt sellaisen tabletin"
Aktiiviuransa seiväshyppääjänä vuoteen 2016 lopettaneen Salomäen parhaaksi tulokseksi jäi 560, jonka hän hyppäsi ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Hän sivusi sitä kolmena seuraavana vuonna. Tavoitteet olivat kuitenkin paljon korkeammalla, kuudessa metrissä.
Kävikö ikinä synkimmillä hetkilläkään mielessä kepulikonsteihin turvautuminen?
– Kyllä, ehdottomasti, jos joku olisi keksinyt sellaisen tabletin, joka olisi opettanut minut hyppäämään minut seivästä. Varsinkin uran jälkeen olisi houkutus ollut suuri ottaa ja testata, paljonko olisi sitten päässyt, nykyisin voimanostossa kilpaileva Salomäki letkauttaa.
Hän vakavoituu perään. Fyysisten ominaisuuksien kohentamiseen Salomäki ei kokenut tarvetta, kun ongelmat olivat teknisiä ja pään sisäisiä.
– Minulla oli aina fysiikka kovalla tasolla.
LUE MYÖS: Raaka vuodatus: Uuteen lajiin vaihtanut suomalainen ex-yleisurheilutähti suorana – "Olen todennäköisesti lyhentänyt elämääni kahdeksan vuotta"
Salomäki kertoo ylipäätään olevansa dopingin käyttöä kohtaan "todella kriittinen".
– Tuomitsen mielessäni ne ihmiset, ketkä käyttävät sääntöjen vastaisesti kiellettyjä aineita ja saavat siitä hyötyä omaan urheilusuoritukseen. Antaisin kaikille kärynneille urheilijoille paljon pidemmät kilpailukiellot.
– Oma tilanne oli mikä oli, enkä olisi omassa mielessäni itselleni antanut edes varoitusta kyseisestä asiasta. Mutta jälkeenpäin, jos tämä olisi tapahtunut kilpakumppanilleni, olisin ihmetellyt, miksi näin vähällä pääsee.
– En arvosta niitä urheilijoita, jotka parantavat suoritustaan sääntöjen vastaisilla keinoilla, kuten kielletyillä aineilla. Pelin pitää olla reilua, Salomäki summaa.