Suomalainen Kathmandussa: Jatkuvasti tulee voimakkaita järistyksiä

Nepal jaristys 1205
STT/AFP
Julkaistu 12.05.2015 11:25
Toimittajan kuva

Pipsa Öhman

pipsa.ohman@mtv.fi

Kirkon Ulkomaanavun logistiikan projektikoordinaattori Eeva Hardén oli Kathmandussa, kun uusi järistys iski.

- Voimakkaat maanjäristyksen alkoivat tuossa ehkä puoli tuntia sitten ja ovat edelleen käynnissä. Jatkuvasti tulee hyvinkin voimakkaita järistyksiä. Kathmandu ei ole tämän maanjäristyksen pääpaikka, mutta silti täällä näkee, että taloihin on tullut halkeamia. Itse olen tietenkin nyt turvapaikassa, enkä näe hyvin kaduille. Ihmiset yrittävät soittaa perheenjäsenilleen ja saada tietoa, ovatko he kunnossa, Hardén kertoo.

Hardén oli järistyksen sattuessa toimistolla.

- Meillä lähti soimaan maanjäristyshälyttimet, jotka reagoivat tärinään. Sitten pika pikaa lähdettiin juoksemaan pihalle meidän kokoontumispaikkaamme. Vaikeahan siinä on liikkua, kun kaikki paikat heiluvat ja tärisevät menemään, mutta hyvin pääsimme pihalle.

Hardén ei ole itse nähnyt Kathmandussa sortuneita taloja, mutta epäilee niitä kuitenkin pääkaupungissa olevan.

- Sehän on erittäin todennäköistä, koska rakennukset olivat jo ennestään vaurioituneet ja haavoittuneet. Kun tulee vielä uusi näin voimakas ja pitkäkestoinen maanjäristys, on hyvin todennäköistä, että vahinkoa on sattunut.

Järistys eri paikassa kuin viimeksi

Hardén on ollut itsekin pitkälti kansainvälisten uutistietojen varassa järistyksen suhteen. Tietojen mukaan järistyksen voimakkuus on ollut 7,4. Pahin järistysalue sijaitsi Kathmandusta 83 kilometriä Kiinan rajalle päin.

Hardénin mukaan paikka on eri suunnalla, kuin mihin edellinen maanjäristys iski.

- Koska se on eri suunnalla, tällä voimakkuusasteikolla se tarkoittaisi silloin sitä, että tämä ei ole niin sanottu jälkimaanjäristys, siitä aikaisemmasta johtuva, vaan ihan uusi itsenäinen maanjäristys.

Hardén saapui Nepaliin viikko sitten. Nyt työt Nepalissa saivat lentävän lähdön.

- Niillä joilla vielä oli koti pystyssä, ovat nyt ehkä menettäneet. Eli tarvitaan tietysti lisää apua. 

Tuoreimmat aiheesta

Nepal