Suomalainen Lauri Huima on asunut Hongkongissa pian kaksi vuotta. Sinä aikana on nähty useita taifuuneja, muttei mitään superfaituuni Mangkhutin kaltaista.
– Välillä pelkäsin, että ulkona vaakatasossa lentävä irtaimisto tulisi ikkunoista sisään, Huima kuvailee sunnuntaisia kokemuksiaan.
Supertaifuuni Mangkhut riepotteli Hongkongia koko sunnuntain, ja laantui vasta reilusti maanantain puolella.
Tulvavedet ja piiskaavat tuulet runtelivat kaupunkia voimalla: taifuunivaroitus oli nostettu korkeimmalle tasolle ja käytännössä koko kaupunki oli suljettu.
– Kaikki tiesivät, että myrsky oli tulossa, mutta mitä lähemmäs sunnuntaita tultiin sen huonommaksi ennusteet muuttuivat. Kyllä se lopulta yllätti meidät kaikki, kuinka kovana myrsky iskeytyi tännekin, Huima toteaa.
Sää teki täyskäännöksen päivässä
Lauantaina sää oli Huiman mukaan ollut vielä kuuma ja aurinkoinen. Se teki kuitenkin täyskäännöksen lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä.
– Itse en ole ikinä kokenut näin kovaa myrskyä. Viime kesänä taifuuni Hato teki aika paljon tuhoja, mutta tämä oli aivan eri kokoluokkaa.
Supertaifuuni Mangkhut aloitti matkansa Filippiineiltä, jossa huolellisesta varautumisesta huolimatta surmansa sai ainakin 59 ihmistä. Taifuuni liikkui Filippiineiltä kohti Hongkongia laantuen hiukan matkalla, mutta näytti silti kaupungille voimansa.
– Juttelin paikallisten kanssa, ja he sanoivat, että kovia myrskyjä on vuosien varrella ollut, mutta tämä oli ehdottomasti kovin.
Kaupungilla aisti yhteisöllisyyttä
Sunnuntain hirmumyrsky jätti jälkeensä kasan kaatuneita puita, vaurioituneita rakennuksia ja poikki olevia teitä. Enimmiltä kuolonuhreilta kuitenkin vältyttiin, ja maanantaina alkoi kaupungin jälleenrakennus.
– Kaupungilla liikkuessa pystyi aistimaan yhteisöllisyyden. Aivan tavalliset kansalaiset olivat lähteneet liikkeelle siivoamaan myrskyn jälkiä. Paikallisilla oli sellainen mentaliteetti, että siivotaan kaupunki niin päästään takaisin normaaliin päiväjärjestykseen, Huima kertoo.
Näkyä kaupungissa hän kuvailee muuten karuksi.
Puut olivat repeytyneet juuriltaan, ja ne jotka myrskyn rytäkästä selvisivät, olivat kuoriutuneet paljaiksi.
Viheralueiden sijaan puut lepäsivät pitkin teitä.
– Kun päivänvalossa maanantaina katselin maisemaa, oli se hyvin erinäköinen. Suu auki siinä tuijotin - se voima millä vuosikymmeniä taifuuneista selvinneitä puita oli repeytynyt juurineen irti, on ollut hurja, hän kertoo.
Pahemminkin olisi voinut käydä
Huima itse kertoo olevansa onnellinen, että hänen asuntonsa selvisi myrskystä ilman suurempia tuhoja.
– Vähän tuli vettä sisään, mutta täällä talojen laatu ei ole samanlaista kuin Suomessa.
Huiman mukaan olisi voinut käydä paljon pahemminkin: toisaalla taloista oli repeytynyt kattoja irti, puita oli kaatunut rakennusten päälle ja nostokurkia rysähtänyt keskelle naapurustoja.
Sähkö- ja vesikatkoksia oli pitkin kaupunkia ja esimerkiksi suuria jahteja oli ajautunut rantaan.
Kaupungissa on nyt hänen mukaansa käynnissä jälleenrakennusvaihe, jonka arvioidaan kestävän vielä useita päiviä.
Arkeen paluusta kertovat kuitenkin huomenna avautuvat koulut.
Tulevaisuudessa entistä kovempia taifuuneja
Mangkhut saattoi säästää Hongkongin pahimmalta, mutta supertaifuunien vaara ei ole ohi.
Huima toteaa, että vaikka taifuunit ovat aina olleet Hongkongille tuttuja ilmiöitä, on niiden viime aikainen voimakkuus huolestuttava.
– Trendi näyttää vähän siltä, että taifuunit lisääntyvät. Ilmasto muuttuu ja myrskyt kovenevat selvästi. Hongkongissakin on varauduttava siihen, että tällaiset supertaifuunit voivat jossain vaiheessa olla normi.