Veripalvelu lanseerasi elokuussa haasteen, jossa se kannustaa ihmisiä perustamaan omia ryhmiä verenluovutusta varten. Veritilanne on tällä hetkellä hyvä, mutta se vaihtelee koko ajan sairaaloiden tarpeen mukaan.
MTV Uutiset tutustui viiden miehen ryhmään, joka käy säännöllisesti yhdessä luovuttamassa verta.
Maanmittauslaitoksen Verimittarit -VeriRyhmä on saapunut ajanvarauksella luovuttamaan puoli litraa vertaan. Paavo Joensuu, Olli Sirkiä, Kari Leppäaho, Tapio Tuomisto ja Jari Tolonen ovat jo kokeneita luovuttajia. Viisikko rupattelee rennosti lomakkeita täyttäen.
– Harrastus tämä on meille, he kertovat ja iloitsevat, miten samalla saavat päivitettyä myös toistensa kuulumiset.
VeriRyhmä on rekisteröitynyt verenluovutusryhmä, jonka mikä tahansa joukko voi perustaa. Yksi luovuttaja voi auttaa jopa kolmea potilasta.
Maanmittauslaitoksella on jo pitkät perinteet ryhmäluovutuksesta. Nykyisen porukan liikkeellepaneva voima Tapio Tuomisto kertoo, että he ovat lahjoittaneet verta jo kymmeniä vuosia.
– Tapsu on meidän vanha vampyyri, joka organisoi, ryhmä naurahtaa ja toteaa ykskantaan olevan myös tärkeää, että on joku, joka kutsuu ryhmän koolle.
Tällä kertaa naisia ei ennättänyt mukaan, mutta heitäkin ryhmästä löytyy. Myös ikähaitari on luovuttajien mukaan lavea.
Aina parempi olo luovutuksen jälkeen
Miehet pohtivat verenluovutuksen positiivisia vaikutuksia myös omaan kehoon ja mieleen. He naurahtavat, miten paha veri lähtee pois, mutta kiirehtivät tarkentamaan että nimenomaan uusiutuen. Luovutettu veri on aina tarkistettua ja puhdasta.
– Ja aina on parempi olo pois lähtiessä kuin sisään saapuessa, toteaa Paavo Joensuu muiden nyökkäillessä vierellä.
Miehet toteavat myös, että ilo olisi lahjoittaa jopa useammin. Paavo mieltää, että oma verihistoria olisi hyvä nähdä verkosta.
– Olisi hienoa nähdä jo 80-luvulta saakka koko verenkuvan kehitys.
Ryhmän tavoite on luovuttaa kertamääräisesti enemmän kuin viime vuonna. 20 luovutuksesta saa kunniakirjan.
Olli Sirkiä kiteyttää ryhmän tunnelman napakasti:
– Tunne ja järki sanovat, että on oikealla asialla. Oheisetuna tulee se, että ymmärtää miten etuoikeutettu on, kun pystyy ylipäätään luovuttamaan.
Hyvää verta
Veripalvelun viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen kertoo, että veritilanne on tällä hetkellä ihan hyvä.
– Tilanne vaihtelee koko ajan sairaaloiden tarpeen mukaan. Seuraamme sitä koko ajan ja kutsutaan luovuttajia sen perusteella.
Toiviainen mieltää, että miltei 70-vuotiaassa Veripalvelussa on hienoa myös sen perustuminen vapaaehtoisuuteen: lain mukaan veren luovutuksesta ei saa periä maksua ja siksi onkin hienoa, että ihmiset haluavat lahjoittaa.
– Suomessa on aika paljon luovuttajia jotka käyvät lahjoittamassa todella aktiivisesti ja säännöllisesti. Ei ole tavatonta, että yli 200 kerran lahjoittajia löytyy, kertoo Toiviainen.
– Myös 300-400 kerran ja useamminkin lahjoittaneita löytyy, mutta he ovat yleensä luovuttaneet aikana, jolloin plasmaa sai luovuttaa kahden viikon välein.
Veripalvelun Suomi 100 –haaste
Veripalvelulla alkoi elokuussa haaste, jolla se kannustaa yritykset, yhteisöt, oppilaitokset ja joukkueet perustamaan oman VeriRyhmän ja luovuttamaan joukolla verta. Tavoitteena on kerätä ryhmien luovutuksista 10 000 pussia vuonna 2017.
VeriRyhmät ovat rekisteröityneitä verenluovutusryhmiä. Ryhmä voi sopia verenluovutustoimistoon yhteisen luovutusajan ennakkoon ja sinne on mahdollista matkata maksuttomalla taksikuljetuksella. VeriRyhmän voi perustaa mikä tahansa porukka.
Suomi 100 -kampanjan aikana elo-joulukuussa luovuttaneet VeriRyhmät osallistuvat risteily-, hotelli- ja ravintolalahjakorttien sekä leffalippujen arvontaan. Ahkerimmin auttanut porukka palkitaan Punaisen Ristin hätäensiapukurssilla. Koko vuoden aikana vähintään 10 luovutusta tehneet VeriRyhmät saavat Suomi 100 -kunniakirjat.
Kampanja on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
Palautumisen vuoksi verenluovutusväli on miehillä 61 päivää ja naisilla 91 päivää. Suomessa naiset ovat tilastollisesti aktiivisempia luovuttajia kuin miehet.
– Melko monet ajattelevat, että veren luovuttaminen on vanhempien ihmisten hommaa: todellisuudessa nuoret naiset ovat kaikkein aktiivisimpia, Toiviainen toteaa ja esittelee tilaston sanojensa vakuudeksi.
Luovuttamisen monet muodot
Verta luovuttamaan pääsee helposti. Sanomatalon veripalvelutoimiston vastaava hoitaja Jukka Herttuala kertoo, että lahjoittaja voi joko saapua paikan päälle tai aloittaa luovuttajauran verkon kautta.
– Verkkosivuilta löytyy paljon tietoa. Sieltä löytyy myös testi ”sovinko luovuttajaksi”. Testi olisikin hyvä käydä tekemässä ennen jokaista luovutusta.
Jännittäminenkin on luonnollista ja Toiviainen ja Herttuala vakuuttavat henkilökunnan tekevän kaikkensa sen helpottamiseksi.
Yhä useampi saapuu paikalle myös kaverin kanssa. Veripalvelussa on mahdollista perustaa oma VeriRyhmä, vaikkapa työ-, harrastus- tai kaveriporukan voimin.
– Ryhmät ovat myös yksi tapa saada monta luovuttajaa yhtä aikaa, kertoo Willy Toiviainen.
– Lisäksi, verenluovutus on enemmän ja enemmän myös sosiaalista toimintaa.
Paras ryhmäkoko luovutuksessa on noin 4-6 henkilöä kerralla. Isommatkin ryhmät otetaan ilolla vastaan hajauttaen ajanvaraukset eri ajankohtiin.
– Nettisivuilla tai paikan päällä voi perustaa VeriRyhmän, Jukka Herttuala kertoo.
Herttuala kertoo, että Sanomatalon toimiston viikottainen tavoite on saada kasaan 425 luovutusta. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta myös realistinen – ainakin jos seuraa ovien liikehdintää, kun innokkaita luovuttajia marssii sisään.
Verimittarit haastavat mukaan
Kymmenien luovutusten myötä Verimittarit ovat yhteensä ennättäneet luovuttaa verta satoja litroja.
Joensuu, Sirkiä, Leppäaho, Tuomisto ja Tolonen kannustavat ihmisiä rohkeasti mukaan luovuttamaan, yksin tai ryhmässä. He uskovat, että pienen porukan kerääminen myös madaltaa lähtökynnystä.
– Haastetaan kaikki virastot ja yritykset, missä vaan terveitä on, miehet naurahtavat.
– Kaikki verevät virastot, Olli letkauttaa ja ystävykset remahtavat jälleen hersyvään nauruun.
Inspiroiva VeriRyhmä sysäsi toimittajankin luovuttamaan, ensi kerran elämässään. Ja totta Mittareiden joka sana: puoli litraa keveämpänä, vaan sydän rikkaampana.