Suomalaisen avioparin Tomin ja Miran rauhallisesti sujuneesta aurinkolomasta Kreikassa tuli painajainen, kun Tomi löysi vaimonsa elottomana uima-altaan pohjalta. Nyt lähes kielitaidottoman Tomin pohjatonta surua kalvaa epätietoisuus siitä, milloin hän saa rakkaan vaimonsa ruumiin takaisin Suomeen.
Tomin ja Mira Kreikan-loma Samoksen saarella oli sujunut odotetusti, kunnes puolitoista viikkoa sitten lauantaina maailma romahti. Mira meni uimaan, kuten kaikkina muinakin päivinä, mutta tällä kertaa kohtalokkain seurauksin.
– Hän rakasti uimista, oli todella hyvä uimari, ja oli myös saanut koulutuksen meripelastukseen. Ei pitänyt olla mitään ongelmaa, menetyksensä musertama Tomi kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: Poliisi tutkii uima-altaasta löytyneen suomalaisnaisen kuolemaa Kreikassa – paikallislehden mukaan pidätyksiä ei ole tehty
Tomi itse oli poistunut uima-altaalta hetkeksi hotellihuoneeseen lataamaan tablettia.
– Katsoin alas tasanteelta ja näin, kuinka joku ihminen huitoi altaalta. Siinä vaiheessa tiesin, että nyt minun pitää olla helvetin nopea ja mennä niin nopeasti kuin jaloista vaan lähtee.
– Sukelsin altaaseen ja hain itse vaimoni altaan pohjalta. Mutta hän nukkui jo, en saanut häntä enää hereille.
Lue myös: Suomalaisnainen löydetty hukkuneena uima-altaasta Kreikassa – paikallispoliisi vahvistaa tiedon MTV:lle, naisen kohtalo vielä mysteeri
Ambulanssin tulo kesti ikuisuuden
– Muistan, kun Mira nostettiin ensin ylös ja sitten minut autettiin altaasta. Elvytys aloitettiin välittömästi ja joku soitti ambulanssin.
Tomi arvostelee ankarasti paikalle saapuneen samoslaisen ambulanssin hitautta ja varustetasoa.
– Ambulanssilla kesti puoli tuntia tulla paikalle, eikä siellä ollut edes [sydämen uudelleenkäynnistämiseen tarvittavaa] defibrillaattoria.
Myöskään pelastushenkilökunta ei Tomin mukaan ollut suomalaista tasoa.
– Ambulanssissa oli vain yksi hoitaja, vanha mies, joka vaan katsoi ja pyyhki hikeä otsalta. Jos voisin tehdä kahta asiaa kerrallaan ja käteni olisivat olleet vapaat, olisin lyönyt turpaan sitä tyyppiä. Jouduin komentamaan häntä painelemaan, kun itse yritin itse antaa vaimolleni happea. Tilanne oli täysin käsittämätön.
Pelastusyrityksen vaiheet ovat pysyneet Tomilla hyvin mielessä, koska ne pyörivät mielessä, halusi hän sitä tai ei.
– Tiedän, että elvytys ja kaikki tehtiin ihan oikein. Joka kerran, kun suljen silmät, käyn tilanteen uudestaan ja uudestaan läpi. Mutta Mira nukkui jo, tiedän, että hän oli kuollut jo ennen kuin sain hänet ylös.
Viimeinen suukko otsalle
Paikallisessa sairaalassa tilannetta vaikeutti yhteisen kielen puute. Tomille kerrottiin, että Miraa yritettiin elvyttää, tuloksetta.
– Minulle sanottiin ensin, etten saa hyvästellä kaunista vaimoani. En puhu oikeastaan englantia, mutta sain tehtyä selväksi, että menen, vaikka pitäisi rikkoa ovet.
– Sain sitten käydä sairaalassa antamassa Miralle suukon otsalle, vaikka ei se mitään hyödyttänyt, koska Mira nukkui jo.
Loppuloma kului poliisiasemalla
Sairaalasta Tomi lähti poliisiasemalle, missä kului koko yö.
– Pyysin mukaan matkatoimiston ihmisiä, koska en oikeasti puhu englantia. Tilanne käytiin läpi ja kerroin monta kertaa mitä tiesin.
Shokkiin Tomi kertoo menneensä vasta seuraavana päivänä. Muistikuvat loppuajalta ovat hataria.
– Aamulla menin takaisin hotelliin. Muistan ainoastaan sen, että kävin katsomassa samalta tasanteelta, josta olin aikaisemminkin katsonut. Sitten meni vintti pimeäksi.
Loppulomansa Tomi kertoo viettäneensä jälleen poliisiasemalla.
– Minua ei ollut vangittu, mutta en myöskään saanut lähteä. Viimeisenä päivänä eli tiistaina pääsin käymään hotellilla suihkussa. Matkaopas pakkasi kamat, koska en saanut tehdä sitä itse.
– Sen jälkeen minut vietiin, edelleen vartioituna, lentokentälle. Ihan kuin olisin ollut joku rikollinen, Tomi kuvaa tilannetta MTV Uutisille.
Traagiselle viikolle sattui myös parikunnan kihlajaispäivä, 1.8. Avioliiton ensimmäistä vuosipäivää olisi vietetty 11. elokuuta, mutta Tomista ehti sitä ennen tulla leski.
Saarella ei ole pätevää kuolinsyyn tutkijaa
Viikko tapahtuman jälkeen Tomi sai tiedon, että Samoksella ei ole pätevää kuolinsyyn tutkijaa ja vaimon ruumis on siirrettävä mantereelle kuolinsyyn selvittämiseksi.
Nyt, puolitoista viikkoa Miran menehtymisen jälkeen, kuolinsyy on yhä epäselvä, vaikka Tomin mielessä on vain yksi vaihtoehto.
– Hänen on täytynyt saada joku sairauskohtaus, koska hän nukkui jo, kun hinasin hänet ylös. Hän oli täysin levollinen. Niin sen on täytynyt olla, aviomies Tomi sanoo.
"Kukaan ei kuuntele"
Musertavan surunsa kourissa kamppailevan Tomin tuskaa lisää epätietoisuus nykyisestä tilanteesta ja se, että hän ei tiedä, milloin saa rakkaan vaimonsa kotiin.
– Olen soittanut kaikki lähetystöt edestakaisin, mutta kukaan ei tunnu tietävän mitään ja kaikki on niin hidasta. Eikö kukaan ymmärrä, että täällä Suomessa on surua? Minä en ole ainoa, joka Miraa suree.
Tomilla ei myöskään ole yhteyshenkilöä, joka pitäisi kielitaidotonta miestä ajan tasalla.
– Olen niin monta kerta soittanut suurlähetystöön Kreikkaan ja Suomeen, missä on vaan todettu, että paikalliset viranomaiset ovat päättäneet tehdä näin. Eikö kukaan kuuntele minua?
– Minua ei ole kukaan auttanut, ketään ei kiinnosta.
"Haluan vain Miran Suomeen"
Eniten Tomi toivoo sitä, että saisi rakkaan vaimonsa kotiin.
– Haluan vain Miran Suomeen, mutta en tiedä, miten se tapahtuu. Olen ihan loppu, tuntuu, että kukaan ei enää voi auttaa tässä asiassa.
– Olen soittanut miljoonaan paikkaan ja aina vaan sanotaan, että odota hetki, mutta mitään ei tapahdu. Minusta tuntuu, että kaikki ovat jo vähän kyllästyneitä minun puheluihini.
MTV Uutisiin Tomi kertoo ottaneensa yhteyttä saadakseen asioihin vauhtia.
– Olen yrittänyt kaikkeni. Lupasin joskus Miralle, että jos joskus tapahtuu jotain, käännän joka ainoan kiven. Olen hänen sotilaansa ja teen ihan kaikkeni hänen vuokseen.
– Mutta tällä hetkellä olen täysin voimaton. En pysty enempää tekemään.
Lähetystö: Emme voi puuttua viranomaisten toimintaan
Ateenan suurlähetystöstä asiaa kommentoidaan ainoastaan yleisellä tasolla.
– Emme voi kommentoida mitään yksittäistä tapausta emmekä siksi myöskään tätä tapausta. Yleisesti voidaan sanoa, että suomalaisia kuolee ulkomailla keskimäärin lähes päivittäin ja joka maassa on erilaiset menettelytavat kuoleman käsittelyyn liittyen.
Suurlähetystön edustaja korostaa, että lähetystö ei voi puuttua siihen, miten esimerkiksi Kreikan viranomaiset hoitavat kuoleman käsittelyä.
– Totta kai seuraamme, miten tilanne etenee, ja voimme tarvittaessa tiedustella asioita. Mutta emme voi puuttua siihen, miten kreikkalaiset asiaa hoitavat. Se voidaan todeta, että jokainen tapaus hoidetaan niin huolellisesti ja nopeasti kuin pystytään, mutta joudumme seuraaman paikallisten viranomaisten vaatimuksia.
– Yleisesti voi sanoa, että on aina suuri shokki omaisille, kun läheinen kuolee ylipäätään yllättäen, saati sitten, kun se tapahtuu ulkomailla ja yllättäen lomalla.