Suomalainen Reaktor tähyää kuun pimeälle puolelle – kohtuuhintainen rakettikyyti vielä haussa

spacelab_Satellite_hero_34_1080p
Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliitti on nimeltään Reaktor Hello World.
Julkaistu 10.12.2015 15:22
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Teknologiayritys Reaktor kertoi eilen laukaisevansa Suomen ensimmäisen kaupallisen satelliitin avaruuteen ensi syksynä. Satelliitin kyyti taivaalle maksanee 100 000–200 000 euroa.

Tieto Suomen ensimmäisen kaupallisen satelliitin, Reaktorin Hello Worldin laukaisusta taivaalle herätti eilen vilkaista keskustelua kahvipöydissä kautta maan.

Teknologiayritys Reaktorin avaruusohjelmasta ja robottiliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha-Matti Liukkonen kertoi yrityksen haluavan nostaa hankkeella Suomen profiilia avaruusteknologiamaana. Hänen mukaansa suomalaiset toimijat ovat tähän asti olleet turhan vaatimattomia tekemisistensä suhteen.

– Alalla on paljon säpinää maailmalla. Sitä kautta horisontissa on hyviä liiketoimintamahdollisuuksia. Suomessa on useita alaan liittyviä toimijoita, mutta täällä pidetään asiassa jostain syystä hyvin matalaa profiilia. Me aiomme hämmentää soppaa ja tehdä Suomesta aiempaa kiinnostavamman paikan avaruusteknologian suhteen, Liukkonen selvittää.

Hello Word ottaa maisemakuvia avaruudesta

Liukkosen mukaan Reaktorin ensisijainen tavoite on tässä vaiheessa lähinnä oppia enemmän satelliittien toiminnasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Niinpä se, mitä satelliitissa on sisällä, on toissijaista.

– Meidän tavoitteemme on nyt yksinkertaisesti opetella saamaan kiertoradalle toimiva tietojärjestelmä ja pystyä kommunikoimaan sen kanssa. Laitamme satelliitin sisälle  aika paljon prosessointikapasiteettia, jotta pystymme tekemään siellä mielenkiintoista laskentaa.

Liukkonen tähdentää, että Reaktorin satelliitti ei ole varsinainen tietoliikenne- tai tarkkailusatelliitti.

– Esimerkiksi sen kamera ei ole kauhean tarkka, vaan sillä saa lähinnä otettua maisemakuvia.

”Avaruus on satelliittihankkeessa sivuseikka”

Euroopan avaruusjärjestö ESA toi keväällä julkisuuteen ajatuksen kansainvälisestä avaruusasemasta, joka sijaitsisi kuun maahan näkymättömällä puolella.

Kyseinen avaruusasema voisi korvata nykyisen avaruusasema ISS:n, jonka elinkaari alkaa olla tiensä päässä. Tukikohdan rakentaminen voisi alkaa jo vuonna 2020.

– Hanke on jo niin pitkällä, että kuuhun on lähdössä jo parin vuoden päästä robotisoitu missio, jolla muun muassa analysoidaan kuun maaperää.

Liukkonen kertoo tukikohdan rakentamisen vaativan runsaasti erilaista osaamista eri aloilta. Hän uskoo, että Reaktor voi auttaa operaatiossa.

– Reaktorin kannalta itse kuuasema ei ole niin kauhean kiinnostava. Me haluamme olla mukana siksi, että pystymme myöhemmin soveltamaan sen rakentamiseen käytettäviä, hyvin pitkälle jalostettuja teknisiä ratkaisuja maan päällä. Niillä pystytään vähentämään merkittävästi elämisen rasitetta maapallolle.

Hello World laukaistaneen Kazakstanista

Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliitti lähetetään taivaalle kantoraketilla. Tunnettuja kantoraketteja ovat muun muassa ScaceX:n Falcon-raketit.

– Sellaisella meidänkin oli alun perin kieroradalle, mutta Falcon 9:n räjähtäminen kesällä sotki hieman SpaceX:n laukaisuaikatauluja. Siksi joudumme kilpailuttamaan laukaisupalvelun tarjoajan uudestaan.

Hello World laukastaan avaruuteen mahdollisesti Kazakstanista.

– Yksi todennäköinen paikka on Baikonur. He tarjoavat hyvin kohtuuhintaisia kantorakettikyytejä avaruuteen. Hintaluokka on 50–100 000 euroa kilolta.

Hello World liittyy nopeasti kasvavaan satelliittien joukkoon

Reaktorin avaruusohjelmasta ja robottiliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha-Matti Liukkonen kertoo, että Reaktor Hello World on melko yksinkertainen piensatelliitti.

– Satelliittin koko on 20x10x10 senttiä. (1U on 10x10x10 cm ja Hello World on 2U- kokoinen.) (2U on standardimitta, joka sopii kantorakettien laukaisujärjestelmiin.)

– Kahden U:n satelliitti saa painaa korkeintaan 2 kiloa. Hello World tulee painamaan todennäköisesti 1,3 kiloa.

– Hello World sisältää muun muassa lennonohjaus- ja kommunikaatiojärjestelmän sekä aurinkopaneeleita ja akut. Lisäksi siinä on kamera, radio, sensorit säteily-ympäristön tarkkailua,sekä GPS-sensorit ja prosessointikapasiteettia (moniytiminen kahdennettu ARM-prosessori.)

– Satelliitin kyyti avaruuteen maksanee 100 000–200 000 euroa.

– Liukkosen mukaan Hello Worldin kaltaisia piensatelliitteja on avaruudessa tällä hetkellä 470; toiminnassa niistä on 191. Ensi vuonna niitä laukaistaan avaruuteen monta sataa. ”Ala kasvaa juuri nyt nyt nopeasti”, Liukkonen tähdentää.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa