WISA Woodsat -satelliitin testikappale teki koelennon keskiviikkona Seinäjoella. Kyseessä on ensimmäinen puusta tehty satelliitti.
WISA Woodsat -satelliitilla on tarkoitus tutkia puun kestävyyttä ja käyttäytymistä avaruusolosuhteissa. Satelliitissa käytetään UPM Plywoodin WISA-Birch-koivuvaneria.
– Koivuvaneri on osoittautunut aika mielenkiintoiseksi ja potentiaaliseksi tulevaisuuden rakennusmateriaaliksi, esimerkiksi kuutukikohtiin. Tässä satelliitissa testataan nyt ensimmäistä kertaa sen käyttöä oikeasti avaruudessa, WISA Woodsat -pääinsinööri, Samuli Nyman kertoo.
Satelliitti on suomalainen innovaatio ja sitä on kehitelty noin vuoden ajan. Kokoa sillä on vain 10x10x10 senttimetriä ja painoa 1 kilogramma.
– Puun lisäksi satelliitissa on avautuva kamerapuomijärjestelmä, joka on 3D-tulostetusta metallista valmistettu. Sen toiminnallisuus on kriittistä, joten haluamme testata sitä tämän stratosfäärilennon aikana, jotta voidaan todentaa sen toimivuus myös oikeassa avaruuden ympäristössä, mekaniikkasuunnittelija Jaakko Kaartinen sanoo.
Avaruuden pääkaupunkina itseään markkinoiva Seinäjoki toimii hankkeessa yhteistyössä kaupungin kehitysyhtiö Into Seinäjoen sekä satelliitin rakentamisesta ja lähettämisestä vastaavien Arctic Astronautics ja Huld -yhtiöiden kanssa.
Avaruudelliset olosuhteet koelennolle
Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä lähetti satelliitin onnistuneelle koelennolle Lakeudenpuistosta. Sää oli aurinkoinen ja tuuli leuto, joten olosuhteet olivat sopivat koelentoa varten.
Keskiviikon testi ei ollut vielä avaruuslento, vaan satelliitti nousi stratosfääriin heliumpallolla. Pallo räjähti suunnitellusti saavutettuaan 30 kilometrin korkeuden, kun ilmanpaine on niin pieni, ettei pallon kumimateriaali enää kestä. Satelliitin testikappale putosi laskuvarjon varassa takaisin maanpinnalle ja sen etsinnät jatkuvat edelleen. Näin ollen myös kuvat koelennolta puuttuvat vielä.
– Stratosfäärilennon yhteydessä olosuhteet ovat aika lähellä sitä oikeata avaruuden ympäristöä. Se on tosi hyvä paikka testata sitä, Kaartinen kertoo.
Stratosfäärissä 30 kilometrin korkeudessa maapallon horisontin kaarevuus on nähtävissä ja suurin osa ilmakehän ilmasta on alapuolella. Aurinko paistaa lähes mustalta taivaalta.
Vielä yksi testilento edessä
WISA Woodsat -satelliitilla on nyt takana kaksi koelentoa, edellinen tehtiin kesäkuussa 2021. Edellisellä koelennolla satelliitista puuttui kamerapuomin avautuminen lennon aikana. Keskiviikon koelento oli satelliitin vaativin koe.
Seuraavassa ja viimeisessä testilennossa satelliitti altistetaan laukaisua vastaavalle tärinälle ja avaruuden olosuhteille erityisessä avaruussimulaattorissa.
– Tällä hetkellä hankkeessa tehdään vielä viimeisiä kokeiluja varmistaakseemme, jotta satelliitti todella toimii avaruudessa laukaisun jälkeen, Nyman kertoo.
Lopullinen satelliitti laukaistaan raketilla avaruuteen myöhemmin tänä vuonna Uudesta-Seelannista.
– Laukaisun jälkeen olemme yhteydessä radiolla satelliittiin ja alamme käyttämään sitä. Otamme kuvia, teemme mittauksia ja havainnoimme sitä, miten puu toimii avaruudessa, Nyman toteaa.