Suomalainen selostajalegenda riisuu luurit viimeisen kerran – Antero Mertarannan esimerkin seuraaminen poiki yli 10 000 ottelun uran

Hedman1
Jari Hedman on selostanut tennistä 1990-luvun alusta lähtien.
Julkaistu 09.11.2019 06:50
Toimittajan kuva

Marko Leppänen

marko.leppanen@mtv.fi

@MarkoLeppnen

Jari Hedman lopettaa pitkän tennisselostajan uransa, johon mahtuu värikkäitä hetkiä, hienoja otteluita ja värikkäitä persoonia. Tennispersoona kertoo MTV Urheilulle uransa vaiheista ja selostamisesta ammattina. 

MAINOS

ATP-finaalit C Morella!

Suorat lähetykset ATP-finaaliturnauksesta päivittäin 10.-17. marraskuuta C Moren kanavilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa. Selostajina Jari Hedman, Kasperi Kunnas ja Jani Uotila. 

Jari Hedmanin selostajaisä Heikki "Hessu" Hedman antoi pojalleen ohjeen ammatinvalinnasta. Jos et osaa mitään muuta, ala tennisvalmentajaksi tai -selostajaksi. 

– Ja hemmetti, mä olen molempia. Ei ihan nappiin mennyt, Hedman naureskelee. 

Komeasti se meni. Hedman aloitti tennisselostukset Eurosportilla jo vuonna 1990. Noin 10 000 ottelua sisältänyt ura loppuu C Morella sunnuntaina 17. marraskuuta ATP-finaaliturnauksen päätöspäivään. 

Sen jälkeen Hedman lausuu kiitokset ja ottaa "headsetin" viimeisen kerran päästään. 

– On aika panna mies naftaliiniin ja päästää tuoretta verta mukaan. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Hedman1

Jari Hedman on selostanut tennistä 1990-luvun alusta lähtien. 

Isän mukana tilastomiehenä

Jari seurasi kotona mustavalkotelevisiosta silmä tarkkana, kun isä Heikki selosti Wimbledonin tennisturnausta paikan päällä. Pikkupoika kuunteli innoissaan muiden lajien, kuten mäkihypyn ja hiihdon, lähetyksiä. Anssi Kukkonen oli isän lisäksi iso esikuva. 

Haave selostamisesta alkoi konkretisoitua 25-vuotiaana, kun Hedman pääsi isänsä mukaan Müncheniin vuoden 1985 David Cupin finaaliin auttamaan tilastoissa. Hän piti kirjaa kaksoisvirheistä ja läpisyötöistä aikana, jolloin internet ei vielä ojentanut auttavaa kättään. 

Ruotsi voitti Saksan 3–2. 

– Se oli aikamoinen elämys, kun halli hiljeni. 

"Sanoin, etten ota mitään vastuuta näistä selostuksista."

Hedman päätyi asumaan 14 vuodeksi Ruotsiin, kun Eurosportin selostukset tehtiin Tukholmasta käsin. Kerran mäkihypyn ja maastojuoksun selostajat jäivät lumimyrskyn takia jumiin Helsinkiin ja Hedman joutui yllättäen selostamaan hänelle tuntemattomia vieraita lajeja.

Nuorena katsotut Kukkosen mäkihyppyselostukset eivät enää paljon auttaneet. 

– Sanoin, etten ota mitään vastuuta näistä selostuksista, Hedman naurahtaa. 

Kun pohjatietoa ei juuri ollut, Hedman päätyi lähinnä toteamaan, että hyvä ponnistus ja alastulo. 

– Maastojuoksussa Annemari Sandell oli ainoa suomalainen. Toivoin koko ajan, että hän tulisi kuviin, koska en tuntenut muita juoksijoita. 

Tilastokirjan sivut roskiin

Hedman on tutustunut uransa aikana lukuisiin nimekkäisiin tennispersooniin. Yksi heistä oli edesmennyt tanskalainen Kurt Nielsen, joka pääsi Wimbledonin finaaliinkin 1953 ja 1955.

– Meistä tuli hyvät ystävät. Hän kutsui välillä iltaisin huoneeseen höpöttelemään tenniksestä ja juomaan viskiä. 

Erilaiset selostuskulttuurit tulivat tutuiksi. Tanskalaiset kollegat tarjosivat ennen lähetystä viskiä ja kertoivat, että heillä on selostamossa mukana paikallista olutta. 

Norjalaisilla kollegoilla puolestaan oli tapana repiä takavuosien tärkeästä tietolähteestä, ATP:n pelaajaoppaasta, sivuja irti. 

– Menin selostuskoppiin ja ihmettelin, että missä kirjan sivut olivat. Ne löytyivät roskiksesta. Heille kirja oli kertakäyttötavaraa. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)


Jari Hedman on tuttu näky tennisgaalassa. 

Mallia Antero Mertarannalta

Hedman on tullut tunnetuksi lukuisista huudahduksistaan, joista tunnetuin lienee "Vamos!".

Hedmania ohjeistettiin aikanaan koulutuksessa hillittyyn selostukseen, jossa annetaan kuvan puhua. Hän päätti toisin. 

– Kysyin, että miksi Antero Mertaranta sitten on Suomen suosituin selostaja. Hänen tekemisensä on aika vauhdikasta ja elävää. 

Moni on verrannut Jaria hänen isäänsä Heikkiin. Isä ja poika ovat saaneet selostuksistaan hyvää leikillistä sanailua aikaan. 

– Meidät erottaa siitä, että jos kuuntelee Hessua viisi minuuttia, alkaa väsyttää. Hessun mukaan se olen minä, jos selostaja puhuu viisi minuuttia ihan puuta heinää. 

Federerin tappiot jäivät mieleen

Hedman on päässyt kertomaan uransa varrella monia huikeita otteluita. Mieleen ovat jääneet erityisesti hänen suosikkipelaajansa Roger Federerin tappiot. 

Vuoden 2008 Wimbledonin finaalissa Rafael Nadal johti jo kahden erän jälkeen, kunnes Federer nousi tasoihin. Nadal pääsi juhlimaan voittoa, vaikka järjestäjät miettivät hartaasti, keskeytetäänkö ottelu pimeyden takia. 

Sveitsin Stan Wawrinka voitti maanmiehensä Monte Carlon finaalissa 2014. 

"Olisin halunnut selostaa Björn Borgin ottelun. Hän toi rokin tennikseen." 

– Ottelu tuntui etukäteen taputellulta, mutta siinä oli dramatiikkaa. 

Samalla hän muistuttaa, että Jarkko Niemisen uran seuraaminen ja selostaminen ovat olleet komeita hetkiä. 

Vaikka vuosien varrelta on jäänyt mieleen useita hienoja selostuksia, yksi ei koskaan toteutunut. 

– Olisin halunnut selostaa Björn Borgin ottelun. Hän toi rokin tennikseen. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Hedman4

Veli Paloheimo oli Jari Hedmanin valmennuksessa. 

Valmennusta ja jenkkifutista

Hedman valmensi 1980-luvun ja 90-luvun taitteessa tennisammattilaisia Veli Paloheimoa ja Aki Rahusta. Intohimoinen tennismies pitää sitä hienona ajanjaksona elämässään. 

– Molemmat ovat mahtavia kavereita. Kemiat kohtasivat, mikä on tärkeää valmennussuhteessa. 

Hedman olisi halunnut Yhdysvaltoihin yliopistoon valmentajaksi, mutta se haave jäi toteuttamatta. 

"Pitää mennä omalla tyylillä loppuun asti."

Hedmanista ei tullut itsestä koskaan ammattilaispelaajaa, mutta hän saavutti menestystä amerikkalaisessa jalkapallossa. Roostersin riveissä tuli viisi SM-kultaa ja Euroopan mestaruus. 

– Armeijakaveri pyysi mukaan treeneihin, ja se tuntui heti luontevalta. Olin pelannut koko elämäni yksilölajia, joten oli hienoa olla yhtä aikaa kentällä 50 kaverin kanssa. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Hedman2

Jari Hedman on hyvä ystävä Teemu Selänteen kanssa. 

Hallihanke työllistää

Hedmanilla on taustaa sanoa, että mikä sitten tekee selostajasta hyvän? Valmistautumisen lisäksi hän nostaa esiin puhtaan lajituntemuksen. 

– Pitää mennä omalla tyylillä loppuun asti. Tykättiin siitä tai ei. 

Selostamisen loputtua Hedman aikoo keskittyä tennisvalmennuksiin ja Jätkäsaareen valmistuvan tennishallin organisointiin. Royal Center on yli 100 miljoonan euron hanke. Hallikokonaisuuden on tarkoitus valmistua vuonna 2020. 

– Ehkä nyt kun vapaa-aikaa on enemmän, voin mennä Teemu Selänteen kanssa katsomaan Indian Wellsin turnausta, Hedman suunnittelee. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Jari Hedman ylisti suosikkipelaajansa Roger Federerin otteita kesäkuussa 2019.

Tuoreimmat aiheesta

Tennis