Chris Pronger, 47, on yksi maailman kaikkien aikojen parhaista jääkiekkopuolustajista. Harvinaiseen "kolmen kullan klubiin" kuuluvan Prongerin äiti Eila syntyi Porissa ja lähti vauvaikäisenä vanhempiensa matkassa Kanadaan. Pronger kertoi tarinansa MTV Urheilulle.
Mitä tulee, kun yhdistää porilaisen hulluuden, kanadalaisen kiekko-osaamisen ja höystää sitä vielä skottilaisella jääräpäisyydellä?
Aikansa yksi suurista jääkiekkoilijoista.
Chris Pronger räväyttää ilmoille monta kertaa hörönaurunsa, kun hän istuu St. Louisin kodissaan kertoo MTV Urheilulle suomalaisista sukujuuristaan Zoom-haastattelussa.
– En tiedä Porista muuta kuin sen, että se on pieni ja kylmä kaupunki, Pronger heittää.
No, sieltä tarina sai alkunsa.
Kaksivuotiaana kohti Kanadaa
Suomalaisten muuttovirta Kanadaan alkoi jo 1880-luvun alussa. Kanada oli luonteva kohdemaa työtä etsiville tai sotaa pakeneville suomalaisille jo saman kaltaisen luonnon ja ilmaston takia.
Eila Nyholm oli kaksivuotias, kun hän lähti isovanhempiensa Erkki ja Anna Nyholmin kanssa Porista ja saapui pitkän laivamatkan päätteeksi Halifaxiin.
Nyholmit suuntasivat Thunder Bayn lähistölle, jonne on muodostunut Toronton ohella Kanadan suurin suomalaisyhdyskunta. Suomalaisperinne näkyy edelleen muun muassa katujen nimissä. Kaupungista löytyy esimerkiksi ravintola The Hoito ja yleinen suomalainen sauna.
Eila Nyholm tapasi tulevan, skottilaisjuurisen aviomiehensä Jim Prongerin yliopistossa. Sean Pronger syntyi vuonna 1972 vielä Thunder Bayssä, mutta kaksi vuotta myöhemmin perhe oli muuttanut jo Driveniin, joka sijaitsee neljän tunnin ajomatkan päässä Thunder Baystä länteen.
Vuonna 1974, tarkemmin ottaen 10. lokakuuta, syntyi nuorelle perheelle poikalapsi, josta tuli yksi suurimmista.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Vaikeuksien kautta NHL:n huipulle
Prongerien lapsuus oli saman kaltainen kuin niin monessa muussa kanadalaisessa pikkupaikkakunnan perheessä. Päivät täyttyivät urheilusta ja ulkoilusta.
– Nykyään juniorit pelaavat lähes ympäri vuoden, mutta meidän ohjelmassamme oli kesäisin baseballia ja golfia. Jääkiekko jatkui sitten huhtikuun loppuun asti, Chris Pronger kertoo.
Veljesten kisailut olivat kovia. Seanistakin kehittyi NHL-tason pelaaja: hän pelasi hyökkääjänä maailman parhaassa sarjassa kaikkiaan kahdeksan kauden ajan.
Pikkuveli oli kaksikosta lahjakkaampi, mutta ilman vaikeuksia ei hänenkään uransa auennut. Pelin taso heitteli vielä tulokaskaudella 1993–94 Hartford Whalersissa pahasti, osittain huonon fyysisen kunnon takia.
Siviilipuolellakin riitti ongelmia. Pronger pidätettiin rattijuopumuksen ja kapakkatappelun takia.
Ura lähti nousuun vuonna 1995, kun hän pääsi St. Louis Bluesiin Mike Keenanin valmennukseen. Huippukohta osui vuoteen 2000, jolloin hän sai sekä parhaan puolustajan (Norris Trophy) että parhaan pelaajan (Hart Trophy) palkinnon.
– Nuorena pelaajana yrittää oppia kuvioita ja opetella ammattilaisuuteen. Se voi viedä aikaa, ja pelaajat kehittyvät eri tahtiin.
– Tein paljon virheitä. Vanhempana ymmärsin paremmin miten paineita kuuluu käsitellä.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Stanley Cupin voitto Selänteen kanssa
Prongerin saavutukset hakevat vertaistaan. Hän kuuluu harvinaiseen "Triple Gold Clubiin", jonne on pääsyvaatimuksena Stanley Cupin, olympiakullan ja MM-kullan voittaminen.
– Ei tuollaisia mieti niinkään uran aikana, mutta olen ylpeä urastani. Moni ei yllä tuollaisiin saavutuksiin.
Pronger oli voittamassa Teemu Selänteen kanssa Stanley Cupia Anaheim Ducksissa vuonna 2007. Hän oli se puuttuva palanen, joka tuli puolustuksen tukoksi Edmonton Oilersista.
– Oli hienoa olla sellaisessa joukkueessa. Vaikka emme näe toisiamme usein, tuntuu kuin olisimme yhä yhtä. Se kertoo ryhmästä paljon.
Olympiakullat napsahtivat Kanadan riveissä Salt Lake Cityssä 2002 ja Vancouverissa 2010.
– Vancouver oli yksi hauskimmista muistoista. Pelasimme todella hyvän turnauksen ja tunnelma oli loistava.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Mr. Poikittainen
Pronger oli harvinainen yhdistelmä kovuutta ja taitoa.
Häntä on kutsuttu yhdeksi NHL:n historian likaisimmista pelaajista. Vastustajan alaselkään annetut poikittaiset mailat tuottivat tuskaa sadoille hyökkääjille uran aikana. Maskinteko hänen vierellään vaati ääretöntä kivunsietokykyä.
Pronger sai urallaan kahdeksan kertaa pelikieltoa.
Samalla hän oli taitava kiekollinen puolustaja, joka teki paljon pisteitä ja pystyi pyörittämään ylivoimaa. NHL:n 1 167 runkosarjapelissä syntyi 157 maalia ja 541 maaliin johtanutta syöttöä.
– Tätä nykyä ei ole enää samanlaisia pelaajia kuin minä olin, Pronger myöntää.
– Minun aikanani peli kehittyi paljon ja pelaajien palkat nousivat. Sain pelata jääkiekon kultaisella aikakaudella. Se oli hienoa.
Lopettaminen liian aikaisin
Nauravainen ex-kiekkoilija on lähes koko haastattelun ajan rennoissa tunnelmissa, vaikka hän onkin menossa parin päivän päästä polvileikkaukseen. Rakas golfharrastus menee pienelle tauolle.
Ilme kuitenkin vakavoituu, kun puhe kääntyy lopettamiseen.
Lähtölaskenta alkoi lokakuussa 2011, kun Toronto Maple Leafsin Mihail Grabovskin maila osui laukauksen jälkeen kipeästi vasempaan silmään aiheuttaen silmävamman ja aivotärähdyksen. Kauden 2011–12 aikana puolustajalle kertyi Philadelphia Flyersissä vain 13 ottelua.
Virallinen ilmoitus lopettamisesta kesti pitkään, sillä palkka juoksi sopimuksesta vielä vuoteen 2017 asti.
– Olisin ehkä halunnut pelata vielä pari vuotta, mutta jokaisen pitää lopettaa joskus. Minä en voinut tehdä sitä omilla ehdoillani.
– No, olin ehtinyt pelata siihen mennessä jo paljon. Olin tehnyt osuuteni tässä sarjassa ja jättänyt siihen jäljen.
Pronger auttoi ensin Flyersiä scouttaamisessa ja nuorten lupausten draft-haastatteluissa. Virallisen lopettamisen jälkeen hän toimi Florida Panthersin kiekkotoimintojen neuvonantajana, mutta paloa taustatyöhön ei löytynyt pidemmäksi ajaksi. Pronger toimi myös jonkin aikaa NHL:n kurinpitoelimessä.
Tätä nykyä hän auttaa vaimoaan Laurenia yrityksessä, joka tuottaa luksusmatkailupalveluita.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Isoisä opetti kiroilemaan suomeksi
Teemu Selänne käveli Anaheimin Honda Centerin käytävällä, kun Pronger jutteli äitinsä Eilan kanssa. Eila heitti yllättäen jotain suomeksi.
Selänne jähmettyi paikoilleen.
Kun ilmeni, että Prongerin äidin juuret ovat Suomessa, he jäivät vaihtamaan kuulumisia.
– Äiti ei puhunut meille suomea, mutta isoisä opetti meidät kiroilemaan suomeksi, Pronger naurahtaa.
Anaheimin mestaruusvuoden valmentajan Randy Carlylen äiti on niin ikään kotoisin Suomesta. Pronger, Carlyle ja Selänne olivat kerran kolmistaan syömässä.
– Se oli aika hauskaa. Me puhuimme Randyn kanssa meidän järkyttävän huonoa suomeamme ja Teemu omaa "finglishiä".
Pronger on käynyt Suomessa vain kerran, MM-kisoissa 1997. Mestaruuden voittanut Kanada pelasi ottelunsa Turussa ja Helsingissä.
– Vanhempani kävivät kisojen aikana Porissa tervehtimässä sukulaisia. Itse en sinne ehtinyt. Piti tulla Suomeen myöhemmin, mutta suunnitelma ei koskaan toteutunut.
Pronger sanoo olevansa silti ylpeä suomalaisjuuristaan. Kun puolustaja valittiin vuonna 2015 Hockey Hall of Fameen, hän kiitteli isovanhemmilta perittyä suomalaista tempperamenttiä.
Aika paljon sitä tulikin.