Vuonna 1968 ensimmäistä kertaa päivänvalon nähnyt suomalainen avaruusajan utopia, Futuro-talo hämmästyttää ja ihastuttaa edelleen.
Arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema ja lasikuituvahvisteisesta polyesterimuovista valmistettu Futuro oli tarkoitettu alun perin hiihtomajaksi ja väliaikaiseen vieraiden majoittamiseen.
Muovi oli 60-luvun lopulla tulevaisuuden materiaali ja talon muoto suoraan matemaattisesta mallista, ellipsoidista.
– Ufotalo oli aluksi ostajalle kallis investointi, mutta hinnan ajateltiin sarjatuotannon myötä laskevan, kertoo Futuro-asiantuntija ja historioitsija Marko Home Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
Asiantuntijan mukaan Futuro herätti heti lanseerauksen yhteydessä ihastusta kotimaassa ja ulkomailla. Toki löytyi soraääniäkin.
– Esimerkiksi New York Times kertoi neljännessivun jutussa Futurosta samana päivänä, jolloin lehti oli pullollaan tarinaa Apollo 11 laskeutumisesta kuuhun.
– Ruotsin puolustusvoimat puolestaan osti heti tuoreeltaan kolme Futuroa, jotka sijoitettiin betonipylväiden päälle tähystystorneiksi ampumaharjoitusalueille. Näistä yksi on nyt Ruotsin ilmavoimien museossa, Home sanoo.
Vuoden 1973 öljykriisi sattui pahaan aikaan ja Futuron kaupallinen maailmanvalloitus tyssäsi, kun öljyn ja muovituotteiden hinnat moninkertaistuivat.
Joitain kymmeniä ja puolikas
Tänä päivänä Futuroja on eri puolilla maailmaa tiedossa 67 ja puoli kappaletta. Aikoinaan messukäytössä ollut puolikas on nykyisin Frankfurtissa nuorisotalon yhdessä päädyssä.
Futuroja valmistettiin ulkomailla lisenssillä. Eniten ufoja tulee vastaan Yhdysvalloissa ja Uudessa-Seelannissa.
Suomessa on viisi Futuroa. Taloon pääsee kesäaikaan tutustumaan Espoossa, jossa se on WeeGee- näyttelykeskuksen kokoelmissa. Neljä muuta Futuroa ovat yksityisomistuksessa Kauhavalla, Ahvenanmaalla, Merimaskussa ja Pöytyällä.
WeeGeen talo on mallinumeroltaan 001 eli ensimmäinen sarjavalmisteinen Futuro. Se on konservoitu täysin alkuperäiseen asuunsa.
Kiistaa siirrosta
WeeGeen talon kohdalla on käynnissä pieni kädenvääntö siitä, pitäisikö talo siirtää museon etupihalle. Kiinteistöyhtiö siirtäisi keltaisen monumentin, mutta asiantuntijat ovat täysin eri mieltä.
Marko Home sanoo, että nykyinen paikka on sellainen, johon arkkitehti talon suunnitteli. Rinne on myös Matti Suurosen itsensä hyväksymä paikka tulevaisuuden kesäkodille.
Kallista ja halpaa majoitusta
Muutama Futuro on yhä maailmalla majoituskäytössä. Futurosta on tullut myös kansainvälisen tason Airbnb-hitti.
Venäjällä pääsee majoittumaan Futuroon, jos kiipeää Dombai-vuorelle, jonne se on pystytetty paikalleen vuonna 1976. Ufo-yö maksaa osapuilleen 20 dollaria henkilöltä.
Britanniassa, tarkemmin Somersetin maaseudulla, on myös majoituskäytössä oleva Futuro. Sen erikoisesta avaruusajan tunnelmasta joutuu pulittamaan noin 800 puntaa (noin 950 euroa) yöltä.
Ehkäpä maailmalla kaikkein tunnetuin ufo sijaitsee Kaliforniassa, Joshua Treen autiomaassa. Suomalaisen avaruusajattelun helmi on nähty useissa mainoksissa ja elokuvissa. Punainen Futuro on myös erittäin suosittu airbnb -kohde.
Korjattuja on muutama
Marko Home sanoo, että suurin osa Futuroista on yksityisomistuksessa. Konservoituja eli entisöityjä on näytillä jokunen.
– Canberran yliopiston Futuro-talo sijoitettiin yliopiston kampukselle opiskelijoiden tapaamispaikaksi vuonna 2014. Die Neue Sammlungin kunnostama Futuro avautui yleisölle Münchenissä Pinakothek der Moderne -museorakennuksen pihalla joitain vuosia sitten ja Ruotsin ilmavoimien museon kunnostama Futuro on Linköpingissä museon pihalla.
– Futuron prototyyppi on Rotterdamissa Museum Boijmans Van Beuningenissa ja Australiassa lisenssillä valmistettu talo Tasmanian Hobartissa Museum of Old and New Artissa, Home kertoo.
Myös Virosta löytyy yksi Futuro, mutta se on yksityisomistuksessa.
Katso alla olevalta videolta myös, millaiset muut suomalaiset vapaa-ajan asunnot ihastuttavat maailmalla!
11:18