Suomalaisasiantuntija: Näin Isisin taisteluhuume eroaa jatkosodan vaietusta piristeestä

Suomalaisasiantuntijan mukaan äärijärjestö Isisin taistelijoiden mahdollisesti käyttämä Captagon-huume muistuttaa vaikutuksiltaan ja käyttötarkoitukseltaan hyvin paljon Suomen jatkosodassa käytettyä pervitiiniä.

– Käyttöprofiili on täysin identtinen, sanoo farmakologian dosentti Markus Storvik Itä-Suomen yliopistosta.

Arvelut Isisin taistelijoiden Captagon-huumeen käytöstä tulivat esiin, kun Turkin viranomaiset kertoivat eilen takavarikoineensa 11 miljoonaa huumepilleriä Turkin ja Syyrian rajalta.

Yhdysvaltain tiedustelulähteet pitävät hyvin todennäköisenä, että osa jihadisteista käyttää Captagonia taisteluissa. Päihde on yleinen myös muissa Lähi-idän maissa.

– Et pysty nukkumaan. Et edes pysty sulkemaan silmiäsi, sen voi unohtaa. Tunsin kuin omistaisin maailman. Aivan kuin minulla olisi ollut voima, jota kenelläkään ei ole. Todella mukava tunne, ovat libanonilaiset käyttäjät kertoneet BBC:lle. 

Vaikutus kahvin ja amfetamiinin välillä

Storvik kertoo saudiarabialaisiin lähteisiin viitaten, että Captagonin nimellä myytävät pillerit sisältävät kofeiinia, teofylliinia ja vaihtelevasti amfetamiinia tai metamfetamiinia.

– Pillereiden piristävä vaikutus on jotain kahvin ja amfetamiinin väliltä. Kun amfetamiini otetaan suun kautta, sen piristävä vaikutus on pienempi kuin länsimaissa on totuttu. Ero johtuu erilaisesta käyttötavasta, Storvik sanoo.

Sotilaskäytössä Captagonilla on kahtalainen vaikutus. Ensinnäkin sen avulla pystyy olemaan tuntikausia tarkkaavaisena vartiossa.

– Mitä ikinä onkaan tekemässä, motivaatio siihen pysyy paremmin yllä. Toinen vaikutus on, että riskinotto lisääntyy, mutta tähän huumeen annostelulla on suuri merkitys, Storvik kertoo.

Kaiken kaikkiaan Captagon on tyypillinen taisteluissa käytettävä huume. Suomessa käytetystä pervitiinistä, eli metamfetamiinista, Captagon poikkeaa yhdellä tavalla.

– Captagon tuntuu kropassa enemmän pillereiden sisältämän teofylliinin takia. Se aiheuttaa esimerkiksi sydämen tykytystä ja pyörrytyksen tunnetta. Teofylliini on muun muassa teessä ja suklaassa esiintyvä kofeiinia muistuttava piriste, Storvik sanoo.

Huumetta myydään vanhalla kauppanimellä

Captagon-takavarikoita tehdään pääasiassa Lähi-idässä. Esimerkiksi Suomen Tulli ei ole kertaakaan törmännyt kyseiseen huumeeseen.

Captagonia ei ole myöskään aina myyty huumaaviin käyttötarkoituksiin, vaan alunperin sitä on myyty Lähi-idässäkin narkolepsian ja ADHD:n hoitoon.

– Captagon on vanha kauppanimi, jonka voimalla myydään nyt laittomia piristeitä. Tällä hetkellä pillerit eivät tarkalleen ottaen sisällä alkuperäistä ainetta, Storvik sanoo.

Alkuperäisessä Captagonissa vaikuttavana aineena oli fenetylliini, joka oli hitaasti vaikuttava ja lievästi kahvia voimakkaampi piriste. Fenetylliini hajoaa elimistössä amfetamiiniksi ja teofylliiniksi, mutta suoraan alkuperäiset Captagonit eivät näitä aineita sisältäneet.

Storvik arvelee, että Captagonien käyttö Lähi-idässä perustuu paitsi niiden keskittymistä ja motivaatiota parantaviin vaikutuksiin, myös siihen, että stimulanttien käyttöä pidetään hyväksyttävämpänä kuin keskushermostoa lamaavien päihteiden, kuten alkoholin käyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat