Tällainen aine on poliisin varoittelema tappavan vaarallinen metonitatseeni

Poliisi on viime syksystä lähtien varoittanut tiukkaan sävyyn Suomeen rantautuneesta uudesta muuntohuumeesta, joka voi tappaa jo ensimmäisellä käyttökerralla. Asiantuntija kertoo MTV Uutisten haastattelussa, minkälainen aine metonitatseeni on. 

Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu.

Metonitatseeni kuuluu laajempaan nitatseenien aineryhmään, jotka ovat erittäin voimakkaita synteettisiä opioideja. 

– Mitä esimerkiksi eläinkokeiden perusteella on todettavissa, niin kyseisen ryhmän yhdisteet ovat muutamia kymmeniä kertoja voimakkaampia kuin heroiini, arvioi johtava asiantuntija Teemu Gunnar terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Morfiinia noin kaksi kertaa voimakkaampi heroiini on hyvä vertailukohde, sillä sitä on pidetty huumausaineena, joka aiheuttaa herkästi yliannostuskuolemia. 
Metonitatseeni vertautuu voimakkuudeltaan erittäin voimakkaaseen opioidiin, fentanyyliin.

Tutkimuksissa se on kuitenkin jonkun verran potentimpi kuin fentanyyli. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvin pienetkin määrät voivat johtaa yliannostukseen, Gunnar selvittää.

Samoin kuin fentanyylin, myös metonitatseenin annostelu on erittäin vaikeaa.

Lääketeollisuuden tekosia

Lähes kaikki synteettiset opioidit on kehitetty alun perin kipulääkkeiksi. Vaikka nitatseeniryhmän aineilla ei nykyisin ole minkäänlaista laillista käyttöä, nekin ovat alkujaan peräisin lääketeollisuudesta.

– Metonitatseeni muistuttaa vaikutuksiltaan muistuttaa ihan perinteisiä keskushermostoa lomaavia opioideja, kuten vaikka morfiinia ja fentanyylia. Monet näistä uudemmista muuntohuumeista on aikanaan lääkefirmojen kehittämiä yhdisteitä, jotka on sitten hylätty sivuvaikutusten takia, Gunnar kertoo.

Monet nitatseeneista kehitettiin 1950–1960-luvulla, kun lääketeollisuus yritti etsiä uusia vaihtoehtoja morfiinille.

– Nyt ne tuotu muuntohuumeina markkinoille huumausainekäyttöön. Näillä yhdisteillähän ei ole tyypillisesti mitään muuta kaupallista käyttöä tai lääkekäyttöä.

Metonitatseenikuolemat kasvussa

Poliisi on takavarikoinut viime syksynä ja tänä vuona lisääntyvässä määrin lääkkeitä, joissa tableteista on löytynyt erittäin vaarallista muuntohuume metonitatseenia.

Poliisiin metonitatseeniin liittyvät vakavat varoitukset ovat olleet pakallaan, sillä kyseiseen aineeseen liittyvät huumekuolemat vaikuttavat kulkevan käsi kädessä aineen yleistymisen kanssa.

– Nitatseeniryhmän yhdisteitä, johon metonitatseeni kuuluu, on todettu tähän mennessä 12 kuolemassa Suomessa, kertoo Gunnar.

– Vuonna 2023 ja tänä vuonna 2024 nitatseenikuolemia on ollut enemmän kuin aikaisemmin.

Lue myös:

    Uusimmat