Suomalaisasiantuntija rauhanneuvottelijoiden myrkytysväitteestä: "Vaikuttaa hämärältä tapaukselta"

Kaksi venäläisliikemiestä ja yksi ukrainalainen kansanedustaja on saanut myrkytysoireita Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluissa kuun alussa, kertoo tutkivien journalistien sivusto Bellingcat. Suomalaisasiantuntija pitää uutista hyvin omituisena. Pahimmillaan se vaikeuttaa neuvottelujen etenemistä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Myrkytysoireista kärsivään kolmikkoon kuuluivat Bellingcatin mukaan venäläisoligarkki Roman Abramovitsh, toinen venäläinen liikemies ja ukrainalainen kansanedustaja Rustem Umerov. Kolmikon kaikki jäsenet olisivat tiettävästi syöneet ainoastaan suklaata ja juoneet vettä

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Abramovitshin, mutta ei saanut oireita.

Bellingcatin mukaan oireet olivat sellaisia, joita tyypillisesti esiintyy kemiallisten aseiden altistuksen yhteydessä.

Seuraavana päivänä neuvotteluryhmä ajoi Kiovasta Lvivin kautta Puolaan ja jatkoi sieltä edelleen Istanbuliin jatkaakseen epävirallisia neuvotteluja venäläisten kanssa.

Bellingcatia pyydettiin mukaan, jotta se auttaisi saamaan yhteyden kemiallisten aseiden asiantuntijoihin.

Kuka neuvotteluja vastustaa?

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pitää uutista ”hyvin omituisena”.

– Myrkytysoireiden saaneita oli molemmilta puolilta. Jos joku rauhanneuvotteluja on käymässä, miksi heitä sitten myrkytettäisiin, Kangaspuro pohtii.

– Seuraava kysymys on se, kuka neuvotteluja vastustaa. Ja ilman muuta tämä koetaan provokaatioksi, mikäli näin on käynyt. 

Neuvotteluja vastustavia tahoja ja neuvottelujen ehdoista eri mieltä olevia löytyy Kangaspuron mukaan niin Venäjän kuin Ukrainankin riveistä. 

– Venäjän puolella on tahoja, jotka haluaisivat viedä sotatoimet vielä pidemmälle ja ikään kuin loppuun asti, ja se voi olla motiivina vastustaa neuvotteluja. Voi olla, että siellä on käyty keskusteluja sellaisista asioista, jotka eivät ole jotain osapuolta vaikkapa turvallisuuspalvelusta tai armeijan puolesta tyydyttäneet.

– Vastaavasti Ukrainan puolella on tahoja, jotka ovat pitäneet kaikkia myönnytyksiä lähtien Itä-Ukrainan tilanteesta ja Minskin sopimusneuvotteluistakin aikanaan maanpetturuutena. 

Neuvottelupaikat ovat molempien osapuolten varmistamia, tähdentää Kangspuro. 

– Jos myrkytys on tapahtunut, se tarkoittaa sitä, että joku järjestelyissä mukana ollut taho on sen hoitanut.

– Näillä tiedoilla tämä kyllä vaikuttaa niin hämärältä tapaukselta, että on ihan mahdoton tehdä sen pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. 

Uutinen voi vaikeuttaa neuvotteluita

Onpa tieto myrkytyksestä totta tai ei, se voi Kangaspuron mukaan vaikuttaa neuvottelujen etenemiseen.

– Se on selvää, että epäluuloa jää. Ja jos se on tapahtunut, se tarkoittaa sitä, että neuvottelujen toteuttaminen vaikeutuu huomattavasti. 

– On hyvin mahdollista, että jompikumpi tai molemmat toteavat, että näissä oloissa neuvotteluja ei ole mahdollista jatka – jos edes neuvotteluvaltuuskunnan jäsenten turvallisuutta ei voida taata. Epäluulo siinä ainakin kasvaa, eikä se tietenkään ainakaan helpota koko prosessia.

Kangaspuro tähdentää vielä, että toistaiseksi kaikki on hyvin epävarmalla pohjalla.

– Bellingcatilla on ollut kiinnostavaa ja hyvää informaatiota tarjolla, mutta toistaiseksi julkitulleiden tietojen perusteella on pidemmälle meneviä johtopäätöksiä mahdoton sanoa. 

– Mutta kyllä tämä sen luokan uutinen on, että oletettavasti siitä kuullaan myöhemmin lisää ja jotain sellaisia puolia käy ilmi, jotka valaisevat, mistä on kysymys.

Lue myös:

    Uusimmat