Antaako Venäjä sittenkin periksi? Kenraalimajuri listaa: Nämä asiat kertovat Putinin epätoivosta ja venäläisjoukkojen ahdingosta

Puolustusvoimien Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön mukaan useat yksityiskohdat kertovat venäläisjoukkojen epätoivosta. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Taistelut Ukrainassa jatkuvat jo kolmatta viikkoa ja ukrainalaiskaupunkien humanitaarinen hätä kasvaa päivä päivältä – etenkin Mariupolissa, missä on pulaa vedestä, ruoasta ja lääkkeistä. 

Tästä huolimatta Puolustusvoimien Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri evp Pekka Toverin arvion mukaan viime päivinä sodassa on käyty Venäjän osalta ”hitaampaa vaihetta”, eli venäläisjoukkoja huolletaan ja täydennetään. 

– Venäläisillä ei ole kykyä pitää taistelutempoa yllä – pois lukien Donbass, jossa he ovat päässeet vähän eteenpäin.

– Selkeästi on voimasta pulaa. Nythän sitä yritetään riipiä Kaukoitää myöden ja palkkaamalla palkkasotilaita Lähi-idästä, Toveri luettelee Uutisaamun haastattelussa. 

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Venäjä on kokenut tähän mennessä isoja tappioita.

 – Amerikkalaisten arvioiden mukaan 5 000–6 000 on kaatunut, mikä tarkoittaisi yli 15 000 sotilaan kokonaistappioita. 

– Kyllä se rupeaa syömään sitä jalkaväkeä edestä, Toveri pohtii Uutisaamun haastattelussa. 

Avunpyyntö Kiinalle epätoivon merkki

Toverin mukaan Venäjän ahdingosta toimii hyvänä esimerkkinä myös Venäjän avunpyyntö Kiinaan. Venäjä on pyytänyt sekä aseellista että taloudellista apua. Toistaiseksi Kiinan reaktiosta ei ole tihkunut varmaa tietoa julkisuuteen. 

Venäjän avunpyyntö ei ole Toverin mukaan teknisesti helppo toteuttaa. 

– Olettaisin, että (Venäjän) suurimmat puutteet on pitkän kantaman asejärjestelmissä, ja Kiinassa tuskin on kovin hyvin yhteensopivia venäläisen kaluston kanssa. 

Vaikka onkin spekuloitu, että Kiina saattaisi auttaa Venäjää jollain tavalla, Toveri uskoo, että ”Kiina ei haluaisi sitoutua niin vahvasti Putinin sodan tukemiseen”.

– Sota aiheuttaa mittavan määrän siviiliuhreja, mikä on melkoinen mainehaitta, jos osallistut siihen, Toveri perustelee. 

Toveri huomauttaa, että myöskään Kiinan taloudelliset intressit eivät puhu auttamisen puolesta. 

– Täytyy muistaa, että Kiina kuitenkin tekee enemmän rahaa kaupassa lännen kuin Venäjän kanssa. Nämä intressit laitetaan varmasti vaakakuppiin, hän sanoo. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Onko Venäjä sittenkin antamassa periksi?

Toveri on jo aiemminkin sanonut MTV Uutisten haastattelussa, ettei Venäjän hyökkäys ole sujunut suunnitellusti. 

Venäläisjoukkojen tietynlaisesta ahdingosta kertoo Toverin mukaan myös Venäjän ja Ukrainan välisten neuvotteluiden muuttunut sävy. 

Venäjän neuvottelijaryhmän mukaan neuvotteluissa on tapahtunut "huomattavaa edistystä". Eilen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili Venäjän muuttaneen lähestymistapaansa neuvotteluissa.

Aiemmin viikolla Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan sanoi, että neuvotteluissa oli tapahtunut myönteisiä muutoksia ja että neuvotteluja käydään lähes päivittäin.

– Tämä kertoo edelleen siitä, että Putinin operaatio on mennyt täysin pieleen ja tilanne rupeaa olemaan epätoivoinen, kun talous näyttää kohta romahtavan totaalisesti.

– Tällöin on halukkuutta antaa periksi, Toveri pohtii. 

Vaikka Venäjä ja Ukraina näyttävät lähentyvän toisiaan neuvottelupöydissä, Toveri ei usko, että Ukrainan presidentti Zelenskyi voisi luetella ehtoja Venäjän suuntaan. 

– Ei hän (Zelenskyi) varmaan tunne olevansa niskan päällä, mutta vahvassa neuvotteluasemassa, jotta voidaan kieltäytyä Venäjän hurjimmista vaatimuksista, kuten hallinnon vaihtamisesta. 

Venäjän johdolle satuilu voi johtaa tuntuviin seuraamuksiin

Vahvistamattomien tietojen mukaan Putin on määrännyt Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n ulkomaantiedusteluosaston päällikön Sergei Besadan kotiarestiin.

Tämä niin ikään kertoo Toverin mukaan siitä, että Putinin operaatio ei ole mennyt kuin Strömsössä. Tällä hetkellä operaation epäonnistumiselle etsitään hanakasti syyllisiä, sillä Venäjän operaation liittyvät odotukset ovat olleet korkealla. 

– Eihän autoritäärisessä valtiossa päättäjä ole syyllinen vaan syyllinen pitää löytää muualta, Toveri alustaa. 

Toverin mukaan näyttää siltä, että muun muassa Besadan johtama Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n 5-yksikkö on syöttänyt eteenpäin tietoa, jollaista he ovat olettaneet johdon haluavan kuulla.

Tämä on Toverin mukaan tavanomaista toimintaa Venäjän kaltaisessa korruptoituneessa ja autoritäärisessä maassa. 

– Asemasi ei riipu siitä, kuinka taitava olet vaan siitä, kuinka johtaja tykkää sinusta.

– Siinä on tietenkin pieni vaara, että jos sinun antaman väärän tiedon perusteella tehdään jotain ja se osoittautuu vääräksi tiedoksi, sinua rankaistaan, Toveri kuvailee toimintatapaa. 

Lue myös:

    Uusimmat