Suomalainen Venäjä-tutkija näkee Ukraina-neuvotteluissa toivonkipinän.
Tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista sanoo, että näyttää siltä, että Saksa on ottanut johtajuuden konfliktin ratkaisussa. Se ja liittokansleri Angela Merkelin tämänpäiväinen puhe antavat aiheen toivoon.
Merkelin mukaan Euroopan turvallisuutta halutaan rakentaa yhdessä Venäjän kanssa. Merkel myös tähdensi Venäjän roolia kansainvälisissä kysymyksissä kuten Syyrian kriisin ratkaisussa. Nämä kaksi kysymystä ovat Smithin mukaan olleet viime vuodet Venäjän turvallisuuspolitiikan keskeisiä tavoitteita, vaikkeivät suoraan Ukrainaan liitykään.
– Merkelin muotoilu on rakentava ja siinä annetaan Venäjälle statusta, jota se on halunnut. Tämä voi olla oikeasti olla yksi niistä tuloksista, joihin on tultu Moskovassa, Smith pohtii.
Smith viittaa Merkelin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden eiliseen Venäjän matkaan, jonka aikana he neuvottelivat presidentti Vladimir Putinin kanssa Itä-Ukrainan taistelujen lopettamisesta.
Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa huomenna puhelimitse, ja mukana on tuolloin määrä olla myös Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon.
Smith näkee, että Venäjä on nyt saanut tilaisuuden sopuun ilman että sen tarvitsee "nöyrtyä". – Näillä eväillä Venäjä voi hyvin omassa mediassa näyttää "voittajalta" ja vahvalta. Tässä ei menetetä kasvoja, mikä on ollut ykkösasia Venäjälle ja Putinille.
Sopu vasta välietappi
Jos sopu huomisissa jatkoneuvotteluissa syntyy, se voisi merkitä pysyvämpää tulitaukoa Itä-Ukrainaan. Tämä olisi vasta välietappi, mutta kuitenkin erittäin tärkeä jatkon kannalta, Smith tähdentää.
– Mitä enemmän ihmisiä tapetaan ja käytetään aseita, sitä vaikeammaksi tilanne käy.
– Taistelujen taukoaminen olisi edellytys sille, että muista kysymyksistä päästään neuvottelemaan rauhassa. Tällöin muun muassa rajakysymyksistä päästäisiin keskustelemaan neuvottelupöydässä, ei sotimalla.
Jos neuvottelut kariutuvat ja separatistien hyökkäys jatkuu, Smith uskoo konfliktin kärjistyvän ja pitkittyvän. Johtajuus siirtyy Saksalta takaisin Yhdysvalloille, jossa paine aseavun antamiseksi Ukrainalle kasvaa.
– Sitten olemme pitkäaikaisessa konfliktissa, jossa joka päivä kuolee joku, Smith ennustaa.
Tällöin edessä voi olla vuosikausia kestävä sotiminen.
– Mitä pitemmälle tällaiset sotilaalliset konfliktit etenevät, sitä vaikeampi niitä on pysäyttää.