Dopingjuridiikan asiantuntija Lauri Tarasti pitää Venäjän yleisurheiluliiton saamaa rangaistusta oikeana ja ennen kaikkea merkittävänä ennakkotapauksena.
- Olen pitänyt tärkeänä, että rangaistukset eivät enää kohdistu vain urheilijoihin, vaan asiaa tarkastellaan kokonaisuuden kannalta. Mukana kenties ollut valmentajia, managereita, tässä tapauksessa ehkä myös urheiluliikkeen johtoa, Tarasti muistuttaa.
- Se ei voi olla vain, että katsotaan näytteet ja urheilijan osuus on selvä.
Tarasti on IAAF:n eettisen toimikunnan jäsen, mutta Venäjä-selvityksessä hän ei ollut osallisena.
- Minun mielestäni vaihtoehtoja ei ollut. Wada (Maailman antidopingjärjestö) ilmoitti vielä äskettäin, että on ollut kovin vaikea suorittaa testauksia Venäjällä, koska toimintaa on pyritty vaikeuttamaan monin tavoin.
Tarasti uskoo, että systemaattista dopingia on muuallakin. Järjestelmien valtiojohtoisuus lienee kuitenkin harvinaista.
Venäjän urheilijoille jäi takaportti hakea kilpailuoikeutta, jos on todistettavissa, että urheilija on ollut valtiojohtoisen dopingjärjestelmän ulkopuolella ja tarkassa dopingvalvonnassa. Tarasti pitää ratkaisua kohtuullisena. Vastaavia ehtoja on sovellettu urheilijoihin, joiden kotimaassa on esimerkiksi sisällissota.
- Nytkin KOK on hyväksymässä pakolaistilanteita: henkilö pääsee kisoihin, vaikkei voi edustaa omaa maataan, koska maalla ei ole joukkuetta johon hän voisi kuulua. Tämä on samantapainen tilanne. Voidaan hyväksyä venäläinen urheilija, joka ei ole maansa joukkueen jäsen.
Sport etusivu gallup