Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen ei yllättynyt siitä, että Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti olla sulkematta koko Venäjän joukkuetta Rion olympialaisista.
- Minut olisi yllättänyt ainoastaan sellainen päätös, jossa venäläiset yleisurheilijat olisi IAAF:n (Kansainvälinen yleisurheiluliitto) kannan vastaisesti päästetty Rioon. Kaikki muut vaihtoehdot olivat yhtä hyviä tai huonoja, Nieminen sanoo STT:lle.
Yksi KOK:n päätöksen erikoisuuksista on, ettei aiemmin dopingista rangaistuja venäläisiä päästetä Rioon, vaikka rangaistus olisi jo suoritettu. Tämä ehto sulki Rioon pääsyn myös juoksija Julia Stepanovalta, jolla oli keskeinen rooli dopingpaljastusten tekemisessä. Minkään muun maan urheilijoille vastaavaa kieltoa ei ole asetettu. Esiin voi nousta kysymyksiä kiellosta kärsivien urheilijoiden oikeusturvasta.
- Melkein mikä tahansa päätös olisi pitänyt sisällään aukkoja oikeudellisesti, inhimillisesti ja eettisesti, Nieminen toteaa.
- Sama juttu olisi ollut, jos kaikki venäläiset olisi otettu pois kisoista. Joukossa olisi satavarmasti ollut puhtaita urheilijoita.
Nieminen uskoo, että Venäjän olympiakomitealla on ollut ratkaiseva rooli sillanrakentajana KOK:n suuntaan. Hän huomauttaa, ettei tällä viikolla julkaistussa niin sanotussa McLarenin raportissa mainita eikä syytetä Venäjän olympiakomiteaa osallisuudesta järjestelmälliseen dopingiin, vaikka moni muu valtiollinen taho onkin väitetysti ollut mukana.
- Käsitykseni mukaan KOK on katsonut, että Venäjän olympiakomitea nähdään mahdollisena ja aitona yhteistyökumppanina, ja että on parempi vaihtoehto mennä näin kuin ilman kumppanuutta ja kieltolinjalla.
Katso jutun pääkuvan videolta Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken kommentit päätöksestä!