Salavat Julajev Ufan alkukausi KHL:ssä oli ruusuinen. Joukkueen suomalainen tehoketju mätti maaleja ja voittoja tuli. Sitten kuvaan astui koronavirus. Joukkueen tehohyökkääjä Teemu Hartikainen kertoo oireista, joita tauti aiheutti.
Hartikainen nousi alkukaudesta pistepörssin piikkipaikalle tehtailtuaan kauden yhdeksään ensimmäiseen otteluun tehot 7+7. Ketjukavereista myös Markus Granlund ja Sakari Manninen mahtuivat pistepörssin kärkiviisikkoon.
– Alkukausi pärjättiin tosi hyvin, ei ollut mitään ongelmia ja elettiin tosi varovaisesti. Sitten lävähti kuin salama kirkkaalta taivalta, (koronavirus) pyyhälsi koko joukkueen läpi, Hartikainen kuvailee MTV Urheilun haastattelussa.
Suomalaisista ensin Ufan kokoonpanosta putosivat Granlund ja päävalmentaja Tomi Lämsä. Myöhemmin myös Hartikainen, Manninen ja maalivahti Juha Metsola saivat tartunnan.
LUE MYÖS: Koronatartunnan saanut Tomi Lämsä johtaa KHL-joukkueen toimintaa kotoaan – sarjan koronakehitys huolettaa: "Alkaa olla tekemätön paikka"
Hartikainen laskee, että 17 Ufan pelaajaa oli samaan aikaan sivussa koronaviruksen vuoksi. Hänelle koronatartunta aiheutti muun muassa kuumetta ja miehen itsensä aika koviksi kuvailemia lihassärkyjä.
– Kuume ei ollut kova, mutta oli kova flunssa. Muutaman päivän oli aika vetämätön olo.
Parisen viikkoa sairastettuuaan Hartikainen palasi pelaamaan, mutta tauti oli vaatinut veronsa.
– Niin viheliäinen tauti, että otti viikon kaksi, että pääsi takaisin siihen iskuun, missä oli ennen sitä, Hartikainen sanoo.
– Tosi paljon aaltoiluliikettä tuli. Oli hyviä päiviä ja huonoja päiviä. Palautumisen kanssa oli ongelmia, kun koski joka paikkaan. Meni yllättävän pitkään saada itsensä kondikseen.
Paluuottelussaan 22. lokakuuta Hartikainen jäi pisteittä, mutta sen jälkeen tahti on ollut taas murskaavaa. Suomalaisen koronan jälkeisen ajan yhdeksän ottelua ovat tuottaneet pisteet 6+4, joten koko kauden 18 ottelussa hän on kirjannut 13+11 tehopistettä. 24 pisteellä heltiää tällä hetkellä KHL:n pistepörssin nelossija.
Ufa on KHL:n itäisessä konferenssissa viidentenä viisi pistettä kärkijoukkue Kazanin takana.
– Nyt voi ottaa vähän rennommin, kun on vasta-aineita kropassa ja tietää, että se ei pääse heti iskemään ainakaan. Se on siinä mielessä hyvä.
"Onko tässä mitään järkeä?"
Nyt elämä hymyilee jälleen Hartikaiselle Ufassa. Koronan lisäksi ikävä on helpottanut, kun mies sai perheensä luokseen Venäjälle marraskuun alussa.
Heinäkuun alkupuolella Suomesta Venäjälle lähtenyt Hartikainen kertoo, että neljän kuukauden ero perheestä oli kova paikka.
– Pimeinä syysiltoina, kun istui koronakaranteenissa yksin kämpässä, tuli mieleen, että onko tässä mitään järkeä, Hartikainen sanoo.
– Niin vaan elämä voittaa. Nyt on perhe täällä ja osaa varmasti arvostaa enemmän ihan pieniä asioita, joita ei ennen tätä osannut. Oli rankka setti.
Koronavirus on kurittanut KHL-seuroja rankalla kädellä. Monet joukkueet ovat pelanneet poikkeuksellisilla kokoonpanoilla osan pelaajista saatua tartunnan tai jouduttua karanteeniin. Myös ottelusiirrot ovat tulleet tutuiksi.
Hartikainen uskoo kuitenkin, että kausi pystytään pelaamaan läpi vaikeuksista huolimatta.
– Iso osa pelureista ja johdosta on sairastanut sairauden. Aletaan minusta olemaan hyvällä mallilla sen puoleen, on jonkin näköinen joukkoimmuniteetti joukkueissa. Varmasti tilanne helpottuu kevättä kohden ja pystytään keskittymään pelaamiseen ja joukkueet pääsevät kuntoon.
Jos KHL-kausi saadaan kunnialla maaliin on Hartikaisen tähtäin kevään viimeisissä otteluissa. Kahdeksatta kauttaan Ufassa kiekkoileva mies haluaa nostaa KHL:n mestaruuspystin Gagarin Cupin päänsä yläpuolella.
– Se olisi kruunu tälle hommalle, Hartikainen sanoo.
– Siihen on tähtäin. Vikoja vuosia kun täällä pelaan, se on se ainut tähtäin kiekkoilijana. Se jos saavutetaan joukkueena, voi hyvillä mielin täältä lähteä pois. Siihen tähdätään.
Kuopiolaislähtöisen Hartikaisen sopimus Ufan kanssa jatkuu kauden 2021–2022 loppuun asti. Hartikainen on pelannut KHL:n runkosarjassa toistaiseksi 475 ottelua, joissa hän on tehnyt 154 maalia ja antanut 194 maaliin johtanutta syöttöä.
Jutun pääkuvan videolla Hartikainen kertoo, miten on sopeutunut elämään Venäjällä.