Mitä sinun lemmikkisi syö? Helmen lukijat paljastivat, mitä syöttävät lemmikilleen.
Kaupan ruokaa, kuivamuonaa vai tuoreita herkkuja? Helmen Käpäläkerhon lukijat kertoivat, mitä heidän lemmikkinsä syö. 730 ihmistä kävi vastaamassa kyselyyn, jonka perusteella suomalaislemmikit syövät eniten ruokakaupan perusruokia.
"Koirani vatsa ei kestä muunlaista ruokaa"
Vastaajista 51 prosenttia kertoi lemmikkinsä syövän ruokakaupan perusruokaa. Moni uskoi kaupan perusruokien laadun parantuneen. Osa vastaajista omisti lemmikin, jolle ei sopinut muunlainen ruoka.
– Ruokakaupasta saatavaa perusruokaa, koska se on halvempaa ja valikoimasta ihmeen kaupalla löytyi nirsolle kissaneidillekin ruokaa, jota hän suostuu syömään. Jos ei olisi, niin sitten olisin turvautunut varmaan lemmikkieläinliikkeiden sapuskoihin. Ruoan valitsemista rajoittaa aika paljon se, ettei ruuassa saa olla kalaa. On ilmeisesti allerginen, sillä ei suostu syömään ja silloin kun syö niin oksennus tulee saman päivän aikana.
– Useimmat kaupoista saatavat ruuat ovat juuri niitä, mistä lemmikki saa tärkeimmät ravintoaineet ynnä muut. Meidän koirat ovat pärjänneet mainiosti noilla ruuilla, kuivaruualla sekä erilaisilla makkaroilla.
– Kyllä nykyisin markkinoilla kaupoissa on useita eri merkkejä, vehnätöntä ja laadukkaita parempiakin vaihtoehtoja koirille ja kissoille.
– Ruokakaupasta saatavaa perusruokaa, koska koirani vatsa ei kestä muunlaista ruokaa.
"Kissallani on taipumusta virtsakiviin"
Vastaajista 12 prosenttia syötti koiralleen eläinlääkärin määräämää erikoisruokaa. Lemmikillä saattoi olla sairaus, joka vaati erityisruokaa. Moni myös koki eläinlääkärillä myytävät ruoat laadukkaammiksi kuin muut.
– Eläinlääkärin määräämää erikoisruokaa, koska kissallani on taipumusta virtsakiviin ja oikealla ruokinnalla vaivat pysyvät poissa.
– Lemmikkini syö eläinlääkärin määräämää erikoisruokaa, koska 16 eri asialle.
– Kissallani oli virtsakiviä ja se tuli todella sairaaksi. Nyt virtsakivet on poistettu ja kisu syö niitä liuottavaa kuivaruokaa, jottei vaiva uusisi.
– Koira alkoi oksennella ilman selvää syytä ja määrättiin erikoisruokavaliolle muutamaksi kuukaudeksi. Oksentelu loppui, joten ilmeisesti koiralla on yliherkkyyttä jollekin ruoka-aineelle. Selvittely asian suhteen ei ole vielä alkanut.
– Eläinlääkäri asemilta saatava ruoka saattaa olla kalliimpaa, mutta on se kyllä laadukkaampaakin, eron markettiruokaan huomaa heti kissani nahasta: kissa on karvaton Sfinx, joka rasvoittuu nopeammin. Kun kissalle kokeiltiin markettiruokaa, samoin korvat sotkuivat. Ruokaan kannattaa panostaa siis.
"Meidän koira barffaa"
Kahdeksan prosenttia vastaajista syötti lemmikilleen vain tuoreruokaa, ja vähän yli seitsemän prosenttia vastanneista teki ruoat itse. Monen koira ei halunnut syödä kaupan ruokia. Lemmikin herkkä vatsa saattoi myös mennä valmiista ruoasta sekaisin.
– Koiralleni eivät maistu teolliset ruoat. Kaikenlaisia valmisruokia olen tarjonnut mutta syömättä jäävät. Koira on sitä mieltä että ruuissa pitää olla sama tuoksu. Niinpä koiranpapuihin pitää aina lisätä sitä ruokaa, jota itsekin syön. Yhteinen maku.
– Meillä koira syö vain raakaa ravintoa, koska se voi silmin nähden paremmin tällaisella ruokavaliolla, kuin laadukkaallakaan kuivamuonalla tai tuoreruualla. Kasvisten osuus on myös hyvin pieni, mutta lihojen lisäksi tarjoillaan eri eläinten luita. Koira nauttii ruuastaan ja voi hyvin.
– Meidän koira barffaa, eli syö vain raakaa lihaa, luita ja kasvissosetta, koska monet ovat suositelleet kyseistä ruokavaliota bulldoggille. Ja kyllä toimii! Koira voi hyvin, ruoka maittaa todella hyvin, turkki kiiltää eikä lähde karvaa. Kuulostaa myös omaan korvaan sopivalta niin sanottu luonnonmukainen ruokinta, nappuloissa kun on niin paljon viljaa, joka ei omasta mielestäni kuulu koiran ruokavalioon. On myös kiva tietää, mitä koiralleni syötän.
– Raakaruokin koiraa, eli ruoka koostuu hyvistä luista, lampaan, poron, possun, naudan, hirven ja peuran, tai broilerin siivistä. Lisäksi koira saa lihaa samaisista eläimistä ja itse tehtyjä kasvismössöjä. Luut tulee myös aika pitkälti tutuilta.. Näin tiedän, mitä koirani syö, ja se voi erittäin hyvin. Luut ehkäisevät hammaskivien muodostumisen ja niistä saa kalkkia. Lihasta saa tarvittavat proteiinit ja suolisto pysyy kunnossa. Nappuloista kun ei tiedä mitä "teurasjätettä" niihin on käytetty.
– Vain tuoreruokaa, koska kasvattaja näin suositteli, eli meillä suositaan raaka lihaa, vihanneksia ja öljyjä.
– Teen itse lemmikkini ruoat, koska silloin tiedän, että koirani saa hyvälaatuista ruokaa. Tämä takaa riittävän proteiinin saannin, vitamiinit ja niin edelleen. Koirani voi hyvin ja jaksaa urheilusuoritukset.
"Tasapuolisesti raakaa lihaa ja eläintarvikeliikkeen ruokaa"
20 prosenttia vastanneista kertoi, että heidän lemmikkinsä syö jotain muuta ruokaa. Moni koira nautti omien ruokiensa lisäksi samantapaista ruokaa kuin omistajansa.
– Tilaan netistä lihapitoisempaa ruokaa verrattuna markettien ruokiin.
– Kissani syövät lemmikkieläinliikkeestä saatavaa laadukasta ruokaa. Vertailin aikani perusmarketeista saatavia ruokia lemmikkieläinliikkeen valikoimaan ja tulin siihen tulokseen, että eläinkaupan sapuskat ovat huomattavasti laadukkaampia ja maistuvampia.
– Koiramme ovat aina syöneet kaupan perusruokaa ja lisäksi ruuantähteitä ja vähän mitä sattuu epäsäännöllisesti. Koirat ovat olleet terveitä ja hyvinvoivia. Usein ihmettelen kun niin sanotut hienommat koirat syövät tarkkaa ruokaa, tarkan määrän ja tarkkaan aikaan ja sitten pukluilevat ja ripuloivat miten sattuu. Liekö koirat niin jalostettuja, vai missä vika?
– Syötän tasapuolisesti raakaa lihaa ja eläintarvikeliikkeistä saatavaa ruokaa. Joskus myös lähikaupan pussiruokia. "Ruokakaupasta saatava perusruoka" ei ole kissan kannalta perusruokaa eli parasta ruokaa. Kissa on lihansyöjä. ruokakauppojen ruoat sisältävät liian paljon viljaa ja vähän lihaa.
– Koirani syö tavallista ruokaa. Joskus vähän raksuja mutta pääosin lihaa, kalaa, kanaa, jogurttia... Mahdollisimman vähän lisäaineita ja viljatuotteita ei ollenkaan, koska muuten rapsuttaa itsensä hengiltä.
– Koiranpentuni syö kasvattajan ehdottamaa koiranruokaa, jota saa eläinkaupoista, koska kasvattaja on havainnut terveimmät lonkat niillä koirilla, jotka ovat kyseistä ruokaa syöneet. Yhden kerran päivässä, neljästä ruoka-ajasta pentuni saa itseni tekemää ruokaa, esim. kanaa ja riisiä, jotta tottuisi kotiruokaan myös.
Lue myös:
MTV3/Helmi
Kuvat: Colourbox