Suomalaiset ottavat pikavippejä enemmän kuin koskaan: "Tämä on surullista, moni elää kädestä suuhun"

Suomalaiset kotitaloudet velkaantuvat nyt enemmän kuin koskaan. Moni ratkoo ongelmiaan ottamalla lisää vakuudettomia pikavippejä. 

Suomalaiset ottivat elokuun aikana vakuudettomia kulutusluottoja 369 miljoonalla eurolla. Tämä on sata miljoonaa enemmän kuin vuoden 2020 elokuussa.

– 20 prosentilla suomalaisista kotitalouksista ei ole yhtään varaa tällä hetkellä, jos elinkustannukset nouseva. Ja 46 prosenttia kotitalouksista on enintään 100 euroa varaa ennen kuin taloudellinen ahdinko tulee vastaa, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

– Tämä on surullista ja moni elää kädestä suuhun.

Beurling-Pomoellin mukaan suurimmissa ongelmissa ovat yksin asuvat ja yksinhuoltajat.

Kuluttajaliitto haluaa rajoittaa pikavippien markkinointia

Moni turvautuu kulutusluottoihin eli pikavippeihin, mikä saattaa syventää ahdinkoa entisestään. 

Eduskuntaan on tulossa pian lakiesitys, joka asettaisi nykyistä alemman korkokaton.

Kuluttajaliiton mukaan tarvitaan myös muita toimia: velkaantuneita tulisi ohjata valtakunnalliseen velkaneuvontaan ja pikavippien aggressiivista mainontaa tulisi rajoittaa.

Akuutissa ahdingossa voi pyytää eräpäivän siirtoa, ja sosiaalipäivystys voi avustaa välttämättömien tarpeiden kuten ruoan, asumisen ja lääkkeiden kustannuksissa. Valtakunnallinen velkaneuvonta auttaa selvittämään pidempiaikaisia velkaongelmia.

Eduskunnan käsittelyyn tuleva lakiesitys ehdottaa pikavippien pysyväksi korkokatoksi 15 prosenttia viitekoron lisäksi sekä mainonnan siistimistä. 

Beurling-Pomoell pitää lakiesitystä oikeansuuntaisena, mutta toivoo enemmän tiukennuksia pikavippien markkinointiin.

– Meillä on monia tuotteita, joita ei saa vapaasti markkinoida: alkoholi, lääkkeet, tupakka. Me näemme, että myös pikavipit ovat sellainen tuoteryhmä. Kuluttajaliiton mukaan kaikki korkeakorkoiset luotot ja [niiden] markkinointi pitäisi olla kiellettyä.

Päivitetty kello 12.47: Korjattu muotoilua korkokatosta ja velkaneuvonnasta.

Lue myös:

    Uusimmat