Suurin osa maksuista aiheutuu terveyskeskus- ja sairaalakäynneistä ja laitoshoidosta.
Suomessa meni viime vuonna ulosottoon yli 524 000 julkisten sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuspalveluiden asiakasmaksuja, kertoo Suomen sosiaali ja terveys ry Soste tekemänsä selvityksen perusteella. Soste on sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö.
Määrä on noin 83 000 enemmän kuin vuonna 2023 ja yli kaksinkertainen 2010-luvun ensimmäisiin vuosiin verrattuna. Huonoin tilanne oli vuonna 2020, jolloin ulosottoon tuli vireille yli 660 000 asiakasmaksua.
Suurin osa maksuista aiheutuu terveyskeskus- ja sairaalakäynneistä ja laitoshoidosta. Pelkästään terveyskeskusmaksuja päätyi viime vuonna ulosottoon 90 000.
Tilanne pahin Päijät-Hämeessä
Eniten sote-asiakasmaksuja meni viime vuonna ulosottoon Päijät-Hämeessä: yli 44 000 eli 0,22 maksua asukasta kohti.
Eniten ulosottoon menneiden asiakasmaksujen määrä nousi kuitenkin Pohjanmaalla, jossa se kolminkertaistui vuodessa noin 7 000:sta yli 21 000:een. Myös Etelä-Pohjanmaalla ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla määrä noin kaksinkertaistui.
Vähiten maksuja päätyi ulosottoon Varsinais-Suomessa, 0,02 maksua asukasta kohden.
Maksut kasautuvat
Vuoden 2025 alussa terveyskeskuslääkärin vastaanottomaksut ja suunterveydenhoidon perusmaksut nousivat 22,5 prosenttia. Erikoissairaanhoidon maksuja korotettiin 45 prosenttia.
Hyvinvointialueilla on oikeus – ja joskus velvollisuuskin, jos maksut uhkaavat kotitalouden toimeentulon edellytyksiä – alentaa asiakasmaksuja. Sosten edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti sanoo tiedotteessa kuitenkin vaikuttavan siltä, että alueet antavat maksujen ennemmin mennä ulosottoon.
– Monille parinkympin terveyskeskusmaksu voi tuntua pieneltä, mutta pienituloisella maksu voi johtaa siihen, että tingitään muista välttämättömistä menoista, kuten ruuasta. Tämä ei ole inhimillisesti katsottuna kestävää ja voi tulla yhteiskunnalle kalliimmaksi, kun perusterveydenhuoltoon ei hakeuduta ajoissa.
Hänen mukaansa tulisi helpottaa mahdollisuuksia alentaa toimeentulotukea ja takuueläkettä saavien asiakasmaksuja. Perälahti muistuttaa, että suurimmalla osalla maksuista on tapana kerääntyä pienemmälle osalle väestöä. Erityisen paljon asiakasmaksuja maksavat iäkkäät, huono-osaiset ja pienituloiset.
– Myös tasasuuruisia terveydenhuollon maksuja, kuten sairaalan poliklinikka- ja hoitopäivämaksuja, suun terveydenhuollon maksuja ja lääkärikäyntimaksuja, olisi tarkasteltava ja alennettava.