SHL:n kausiennakko 2021–2022: Färjestad suurin mestarisuosikki, Oskarshamn ja Timrå putoamisvaarassa

40.01741050
Färjestad lähtee SHL-kauteen suurimpana ennakkosuosikkina.STELLA Pictures
Julkaistu 07.09.2021 15:51

MTV URHEILU

Ruotsin SHLn uusi kausi starttaa lauantaina tutun jännittävistä ennakkoasetelmista. C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen arvioi että jopa 7 joukkueella on realistiset mahdollisuudet mestaruuteen, lisäksi sarjan häntäpäässäkin riittää draamaa sillä runkosarjan 13. ja 14. joutuvat taas pelaamaan karsinnoissa keskenään sarjapaikastaan.

LUE MYÖS: SHL starttaa lauantaina C Morella – mukana parikymmentä suomalaispelaajaa ja nyt myös suomalaisvalmentajia!

Vuosi sitten HV71:n joukkuetta pidettiin kauteen lähdettäessä jopa yhtenä suurimmista suosikeista mutta täysin epäonnistuneen kauden ja Brynäsille karsinnoissa kärsityn tappion myötä HV putosi SHL-tasolta ensimmäistä kertaa sitten 1980-luvun. HV:n tilalle pääsarjaan palaa Timrå.

Seuraavassa Teppo Laaksosen ennakkoranking ja arviot joukkueista kaudelle 2021-2022.

1. Färjestad

Karlstadilaisseura on todella hurjastellut siirtomarkkinoilla, Marcus Nilsson, Linus Johansson, Mikael Wikstrand, Joakim Nygård, Jacob de la Rose... Etenkin hyökkäyksessä on käsittämätön määrä taitoa ja leveyttä koko neljään kentälliseen. Pakkipäässä Wikstrand keventää merkittävästi sarjan tehokkaimman pakin Jesse Virtasen urakointia, maalilla Henrik Haukeland pelasi jo viime kaudella hyvällä tasolla. Kritisoidun päävalmentajan Johan Pennerbornin on pakko saada tähtisikermästä tulosta irti, valtavat paineet.

2. Växjö

Viime kauden mestarijoukkue pysyi aika hyvin kasassa. Isoimpia menetyksiä olivat uransa lopettanut maalivahti Viktor Fasth ja tehokas hyökkääjä Emil Pettersson. Heitä pyrkivät parhaansa mukaan paikkaamaan Janis Kalnins sekä Julius Nättinen. Växjöllä on edelleen Miika Koiviston ja Joel Perssonin johtama hyvä pakisto, hyökkäyksessä Nättisen lisäksi tehoja odotetaan mm. kokeneilta Robert Rosenilta ja Richard Gyngeltä. Menestysvalmentaja Sam Hallam aloittaa mahdollisesti tällä erää viimeisen kauden joukkueen kanssa. Vielä kerran Sam?

3. Rögle

Takana seurahistorian paras kausi ja hopeasija. Vaikka kokenut kovia pelaajamenetyksiä (Moritz Seider, Eric Gelinas, Daniel Zaar, Simon Ryfors...) näytti Abbottin kaksosten luotsaama joukkue viime kaudellakin kyvykkyytensä löytää uusia huippuvahvistuksia pelaajamarkkinoilta. Tämän kauden päähankintoihin kuuluvat mm. suomalaispakki Tony Sund sekä hyökkääjät Tyler Kelleher ja Robert Lantosi. Jatkaa viime vuosilta tutuin asein fyysistä ja hyvin liikkuvaa viisikkopeliä jolla pitäisi olla mukana taas mestaruustaistelussa.

4. Luulaja

Lähti yhtenä suosikeista viime kauteen mutta lopputulos oli pannukakku. Keskinkertaisen runkosarjan jälkeen (5.) tippui puolivälierissä niukasti paikallisvastustaja Skellefteålle. Luulaja on uusinut varsinkin hyökkäystään ja isot odotukset kohdistuvat etenkin Linus Omarkiin, Linus Fröbergiin ja Vilmos Gallon. Pakkipäässä Julius Honka yrittää täyttää valtavat Nils Lundkvistin saappaat. Paperilla yhä laadukas nippu, aiempaa nuorempi ja liikkuvampi. Antaako päävalmentaja Thomas Berglund enemmän "siimaa" hyökkäyspelille?

5. Örebro

Röglen tavoin historian paras kausi alla, runkosarjan kutossijalta nuiji Leksandin maan rakoon puolivälierissä ja taisteli upeasti Växjötä vastaan välierissä. Isoimmat muutokset hyökkäyspäässä jossa mm. Borna Rendulic on lähtenyt, tilalle hankittiin jopa 4 (!) uutta suomalaishyökkääjää: Ykköspyssyksi toivottu Juuso Puustinen, Joel Mustonen, Jani Lajunen ja Miikka Salomäki. Robin Kovacs, Rodrigo Abols ja Robert Leino sekä pakeista Kristian Näkyvä ovat joukkueen tähtiä. Kohtaa entistä isommat odotukset, selviääkö niistä?

6. Skellefteå

Ylsi nimekkäällä joukkueella välieriin asti mutta putosi siellä Röglelle. Sai taas uuden päävalmentajan (kolmas kolmen kauden sisään) kun Robert Ohlsson siirtyy Djurgårdenista. Menettänyt etenkin hyökkäyksestä tukun laatupelaajia (mm. Pär Lindholm, Jonatan Berggren, Jesper Fröden) mutta hankinut tilalle mielenkiintoisia nimiä kuten Tom Kuhnhackl, Linus Karlsson ja Adam Mascherin. Puolustus on entistä kokemattomampi mutta Jonathan Pudas tuo rutiinia. Maalilla on edelleen kova nimi Gustaf Lindvall. Taistelee tiukasti top 6-paikasta.

7. Frölunda

Kauden isoin kysymysmerkki, kaksi viimeistä SHL-kautta päättyneet runkosarjan sijalle 7. Viimeksi eteni puolivälieriin jossa jäi täysin Röglen jalkoihin. Pitkäaikaisen päävalmentajan Roger Rönnbergin täytyy saada puhallettua joukkueeseen uutta virtaa unohtamatta kuitenkaan täysin oppeja jolla saatiin SHL-mestaruudet 2016 ja 2019 sekä peräti 4 CHLn mestaruutta. Ryan Lasch ja Michael Spacek ovat hyökkäyksen päähankinnat, perusrunko Joel Lundqvistin johdolla edelleen vanha sama. Ehkä jo liian vanha ja sama?

8. Leksand

Viime kauden iso runkosarjamenestyjä kohottuaan häntäpään nousijasta jopa kolmoseksi. Puolivälierissä kuitenkin totaalifloppi ja putoaminen heti Örebrolle. Menettänyt 3 tärkeintä pelaajansa, ykkösvahti Janne Juvosen, ykkössentteri Marek Hrivikin ja maaliruisku Peter Cehlarikin. Heidän tilalleen on värvätty Kasimir Kaskisuo, Mikael Ruohomaa ja Max Veronneau. Etenkin suomalaisduo tulee olemaan todella kovassa paineessa. Hyvä runko edelleen mutta pystyykö pärjäämään ilman viime kauden tähtitrioa? Myös odotukset nousseet kovasti.

9. Malmö

Talousongelmienkin kanssa painiskellut seura aloitti viime kauden todella vaisusti mutta paransi kuin sika juoksuaan lopulta aina säälipleijareihin asti. Hyökkääjä Carl Söderberg on ehkä nimekkäin pelaajahankinta koko SHLssä ja häneltä odotetaan valtavasti. Muutenkin hyökkäys näyttää huomattavasti entistä leveämmältä, on mm. Westerholmin ja Sylvegårdin veljeksiä, Lance Bouma ja aivan kauden alla hankittu Jaedon Descheneau. Pakkipuolikin Carl-Johan Lerbyn johdolla ok. Veskari Oscar Alsenfelt ollut telakalla ja häntä tuuraa alkukaudesta Leland Irving. Ehdottomasti top 10.

10. Djurgården

2019 finalisti valui viimeksi sijalle 10. ja playoffit päättyivät lyhyeen. Menestyksen arkkitehti päävalmentaja Robert Ohlsson lähti ja tilalle tuli yllätysvalintana veteraani Barry Smith. Koko organisaatio on uuden edessä. Kauteen valmistauduttaessa Djurgårdenin ympärillä on valtavia kysymysmerkkejä Smithin lisäksi, pystyykö Jacob Josefson enää ollenkaan pelaamaan, nähdäänkö William Eklund ja Alexander Holtz vielä SHLssä vai kutsuuko jo NHL, uudet ulkomaalaishankinnat... Kova hyökkääjä Marcus Sörensen hankittiin vielä juuri ennen kauden alkua

11. Brynäs

Mikko Mannerin ja Ari-Pekka Pajuluoman komentoon siirtynyt joukkue oli viime keväänä vain 3 tappion päässä sarjasta putoamisesta. Pelaajaryhmä on edelleen jopa 95-prosenttisesti sama joka alisuoritti viime kaudella. Uusista nimistä ykkösvahdiksi tuotu Veini Vehviläinen ja ykköspakiksi kaavailtu Chay Genoway ovat avaintekijöitä. Pystyykö suomalaisvalmennus laittamaan Brynäsin pelitapaa parempaan kuosiin? Miten onnistuu esimerkiksi Oula Palve? Näistä lähtökohdista karsintojen välttäminen olisi jo iso sulka valmennukselle.

12. Linköping

Takana taas kerran yksi pettymyskausi valmentajanvaihtoineen ja muine sekoiluineen. Linköping on pitkään suorastaan kerjännyt verta nenästään mutta välttänyt karsinnat, nyt voi olla lähellä. Broc Little ja Markus Ljungh ovat joukkueen tähtiä mutta muuten joukkue koostuu lähinnä ylipalkatuista keskinkertaisuuksista. Klas Östmanilla on kohtuuton urakka uutena päävalmentajana saada ryhtiä seuran tekemisiin. Kuten Brynäsin kohdalla, jo karsintojen välttäminen olisi tältä ryhmältä melkoisen onnistunut suoritus.

13. Oskarshamn

Jäi lopulta vain kahden pisteen päähän sääliplayoffeista. Martin Filander sai kovasti kiitosta kädenjäljestään joukkueen peräsimessä. Nyt edessä kuitenkin taas uusi kausi tutuin haastein. Oskarshamn ei pärjää rahallisesti isommille SHL-seuroille joten sen täytyy pyrkiä löytämään laatua alle markkinahinnan. Tämän kauden hankinnoista paperilla eniten vakuuttavat Zohornan veljekset Hynek ja Thomas. Patrik Karlkvist, Dale Wiese ja Cameron Brace taas voivat joko tehdä huipputulosta tai pettää pahasti. Yrittää etenkin välttää karsinnat.

14. Timrå

Ylivoimainen viime kauden HockeyAllsvenskanissa ja nousi mestarina suoraan SHLään jossa joukkue pelasi viimeksi keväällä 2019. Ykköstähti Jonathan Dahlen oli viime kaudella kaikki kaikessa Timrålle, nyt hän on poissa. HockeyAllsvenskan-rungon päälle on hankittu lähinnä muissa SHL-seuroissa ilman jatkosopimusta jääneitä täytemiehiä. Potentiaalia toki on, esimerkiksi Tim Erixon ja Robin Alvarez tuovat paljon kokemusta. Sarjanousijat ovat useimmiten olleet vaikeuksissa ensimmäisellä SHL-kaudella, saa nähdä onko myös Timrå.

Tuoreimmat aiheesta

SHL