Suomalaiset säikähtivät? Joditabletit paikoin loppu apteekeista: "Ei ole mitään syytä lähteä panikoimaan"

5:20img
KATSO MYÖS: Tshernobylin ydinvoimalan alueella kohonneet säteilytasot – Säteilyturvakeskus: Suomessa ei ole syytä huoleen.
Julkaistu 25.02.2022 13:25

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jodix-joditablettien on huomattu loppuneen joistain apteekeista Helsingissä ja Vantaalla. Talouselämän saamien tietojen mukaan joditabletit ovat päässeet loppumaan ainakin Yliopiston Apteekki -ketjun apteekeista. Myös ketjun verkkoapteekissa kerrotaan, että tuote on toistaiseksi loppunut tukkuliikkeestä.

Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen vahvistaa MTV Uutisille, että joditabletit ovat saattaneet loppua joistain apteekeista, mutta kertoo, että jo ensi viikolla niitä saadaan lisää. 

Fimeassa tiedetään joditablettien kysynnän lisääntyneen erityisesti eilen torstaina. Pelkonen kertoo, että apteekkien normaalit varastot ovat kahden viikon kulutusta vastaava määrä lääkkeitä.

Pelkonen kertoo, että joditablettien normaali kulutus koko maan tasolla on joitain satoja purkkeja kuukaudessa, joten yksittäisten apteekkien varastot ovat sen mukaiset. Joditabletteja kuluu todella vähän normaalitilanteissa.

– Jos kymmenenkin asiakasta on mennyt ostamaan Jodix-tabletteja yhden päivän aikana, on se moninkertaisesti yli normaalikulutuksen.  Näin ollen joistain apteekeista joditabletit saattavat hyvinkin olla tilapäisesti loppuneet, Pelkonen kertoo.

Hän painottaa, että Suomesta joditabletit eivät ole loppumassa eivätkä lopu. Niitä on tarpeeksi nykyiseen ja tulevaan tarpeeseen.

– Ei ole mitään syytä lähteä panikoimaan, hän toteaa.

Ensi viikolla tulee jo lisää

Pelkosen mukaan vielä eilen lääketukun keskusvarastolla oli Jodix-tabletteja. Tavaraa siis on, mutta sitä jaetaan valmistajan ohjeen mukaan pienemmissä erissä eteenpäin ennen kuin seuraava tuotantoerä on valmis.

Jodix-tabletteja valmistetaan Suomessa, joten saatavuuden suhteen ei tule olemaan ongelmia. Apteekit tilaavat tuotteet tukusta, jonne tavaraa tulee ensi viikolla lisää. 

– Joditabletit eivät loppumassa maasta, Pelkonen tyynnyttelee.

Ei syytä syödä tai hamstrata

Pelkonen haluaa rauhoitella ihmisiä hamstrauksen suhteen. Joditabletteja on hyvä olla kotona varalla, mutta syytä tablettien hamstraamiselle tai käytölle ei ole. 

Pelkonen muistuttaa myös, että jodia ei pidä ruveta omin päin käyttämään vaan vain viranomaisten antamien ohjeistusten mukaisesti. Tällä hetkellä joditablettien syömisestä ei ole mitään hyötyä, vaan haittaa.

– Ei ole mitään syytä ruveta niitä syömään, ja niitä käytetään vain säteilyvaaratilanteissa viranomaisten ohjeiden mukaan.

Lue myös: Ahdistaako? Näin toimit ja selviät kriisitilanteessa – katso kattavat toimintaohjeet

Mihin ja milloin joditabletteja käytetään?

Viranomaiset suosittelevat, että väestöllä olisi aina varulta joditabletteja kotonaan ja loma-asunnoillaan. Myös taloyhtiöitä kehotetaan varaamaan taloyhtiön väestönsuojiin joditabletteja. Työpaikkoja, kouluja, terveyskeskuksia, päiväkoteja ja muita hoitolaitoksia kehotetaan hankkimaan joditabletteja jokaista työntekijää ja asiakasta varten.

Säteilyvaarakeskus STUKin mukaan joditabletteja käytetään vähentämään radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen ydinräjähdyksen tai yhdinonnettomuuden sattuessa. Vakavassa ydinvoimalaitosonnettomuudessa voi ilmaan vapautua radioaktiivista jodia.

Radioaktiivinen jodi kulkeutuu hengityksen kautta elimistöön ja säteilyannos voi aiheuttaa kilpirauhassyöpää tai kilpirauhasen vajaatoimintaa.

STUKin mukaan ihmisiä kehotetaan ottamaan joditabletti, jos on odetettavissa, että hengitettävässä ilmassa on suuria määriä radioaktiivista jodia. Joditabletti tulee ottaa vain viranomaisen kehotuksesta oikean ajoituksen varmistamiseksi. Väärän aikaan otetusta joditabletista ei välttämättä ole hyötyä. 

STUK muistuttaa, että ydinlaskeumatilanteessa joditablettien ottaminen on erityisen tärkeää lapsille ja raskaana oleville naisille, sillä lasten ja sikiön kilpirauhaset ovat herkempiä säteilylle kuin aikuisten. Jos tabletteja ei ole riittävästi, annetaan tabletit lapsille ja raskaana oleville.

Tarkemmat toimitaohjeet säteilyvaaratilanteessa löydät Säteilyvaarakeskuksen sivuilta.

Joditablettien säilyvyys: Kuinka kauan joditabletit säilyvät?

Apteekkari Petteri Henriksson kertoi vuonna 2020 Suomen Apteekkariliiton Apteekki.fi-sivustolle joditablettien säilyvyydestä. Hän muistuttaa, että kaikkiin lääkepakkauksiin on merkitty viimeinen käyttöpäivä.

– Jodix-tablettien kelpoisuusaika on kolme vuotta siitä, kun ne valmistuvat lääketehtaalta. Lääkkeen toimitusketjun saavuttaessa asiakkaan osa kelpoisuusajasta on luonnollisesti jo kulunut. Varalle hankitut tabletit on siis uusittava muutaman vuoden välein, Henriksson muistutttaa Apteekki.fi-sivustolla.

Kun viimeinen käyttöpäivä on mennyt, ei joditablettien tehokkuudesta ja hyödystä ole enää takuuta. Apteekkari Henrikssonin mukaan vanhentuneita lääkkeitä ei kannata käyttää.

"Ostoryntäyksellä aiheutetaan huomattava kysyntäpiikki normaaliin"

Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen arvelee joditablettien yhtäkkisen kysynnän lisääntymisen johtuvan samasta ilmiöstä kuin aiemminkin: jos jossain päin maailmaa uutisoidaan jotain säteilyyn tai ydinturvallisuuteen liittyvää, se aiheuttaa pelkoreaktion. Moni pelkää, että säteilyturvallisuus voisi vaarantua Suomessakin jollain tapaa, ja haluaa siksi varautua.

– Vastaavalla tavalla turha lääkkeiden hamstraaminen käynnistyi 2020 maaliskuussa covid-tilanteessa, vaikka mitään viitteitä tai huolta tavallisten lääkkeiden loppumisesta Suomessa ei ollut, Pelkonen muistuttaa. 

– Ostoryntäyksellä aiheutetaan huomattava kysyntäpiikki normaaliin, joka sitten aiheuttaa hetkellistä saatavuusongelmaa, joka omalta osaltaan aiheuttaa lisäpaniikkia ja tai hamstrauskierteen.

Pelkonen muistuttaa, että Fukushimakin aiheutti aikoinaan joditablettien kysyntäpiikin Suomessa.

– Nyt on keskusteluissa Tšernobyl, joka jo sinällään herättää ihmisten mielissä muistikuvat 1980-luvun lopun tapahtumista.

Lue myös: Oletko varautunut pitkittyneeseen sähkökatkoon? Tällainen on 72 tunnin varautumissuositus

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Osittainen lähde: STUK, Apteekki.fi

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet