Suomen ensimmäisen satelliitin laukaisu lähestyy -jälleen.
Opiskelijavoimin rakennetun Aalto-1-satelliitin laukaisusopimus allekirjoitettiin jo keväällä 2015, mutta valvojaisia ei ole päästy vieläkään viettämään. H-hetkeä odotellessa opiskelijat ovat saaneet valmiiksi jo toisenkin satelliitin, jonka laukaisu on sekin viivästynyt.
- On tyypillistä, että näissä projekteissa tulee viivästyksiä, mutta molemmat laukaisut ovat kyllä poikkeuksellisen myöhässä, kertoo Aalto-yliopiston satelliittiprojektien vetäjä, professori Jaan Praks.
- Pitkään oli kisa jopa Länsimetron kanssa, mutta siitä taidetaan nyt mennä ohi.
Loppukevät näyttää, kumpi Suomi-satelliiteista lopulta laukaistaan ensimmäisenä avaruuteen. Sekään ei välttämättä ratkaise, kumpi laitteistoista aloittaa tehtävänsä ensimmäisenä.
Aalto-2 nimittäin matkaa ensin rahtialuksella Kansainväliselle avaruusasemalle, jonka miehistö vapauttaa satelliitin myöhemmin keräämään tietoa ilmakehän termosfääristä.
Lisää kenties jo kesällä
Vaikka laukaisuja vielä odotellaan, on projektin kenties tärkein osa jo toteutunut, sillä Suomeen on saatu koulutettua suuri joukko uusia avaruustekniikan osaajia.
Yksi heistä, aikanaan Aalto-1:stä diplomityönsä tehnyt Tuomas Tikka on nyt Reaktor Space Labin toimitusjohtaja. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, yritys pääsee laukaisemaan ensimmäisen kaupallisen suomalaisen satelliitiin vielä kesän aikana, ennen toista Aalto-taustaista suomalaisfirmaa.
-Kyseessä on demosatelliitti, jonka teknologiaa on kehitetty Aalto-2:n pohjalta. Nyt kun meillä on firma, täytyy näyttää, että osataan edelleen rakentaa näitä, Tikka kertoo.
Ensimmäiset Suomi-satelliitit laukaistaan avaruuteen kaukana niiden syntysijoilta. Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä vasta valmistelee kansallista avaruuslakia vastamaan paremmin nykypäivän tarpeita. Lainsäädännön on tarkoitus luoda vakaa toimintaympäristö alan toimijoille ja pitää myös huolta suomalaisten avaruusalan yritysten kilpailukyvystä.
Jonossa satoja satelliitteja
Niin sanottu new space -toimiala kasvaa nopeasti. Perinteisen ja kalliin avaruustekniikan rinnalle syntyy enemmän sarjatuotantoon pohjautuvaa liiketoimintaa, jota Aalto-satelliittien tyyppiset, alle kymmenkiloiset nanosatelliititkin edustavat.
Niiden rakentaminen on jo verrattain halpaa ja siksi houkuttelevaa myös pienemmille startup-yrityksille.
-Maailmalla on jonossa noin 600 satelliittia, jotka yritetään laukaista tämän vuoden aikana. Se on hurja määrä, sillä toimivia satelliitteja on avaruudessa nyt noin 1 500, Praks sanoo.
Kilpailu on kovaa, mutta suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet menestyä.
-Vielä ei ole selvää, mikä yritysjoukko kaupallisia markkinoita tulevaisuudessa hallitsee, sanoo palvelujohtaja Kimmo Kanto Tekesistä.