Suomalaiset tekoälyasiantuntijat auttavat Britannian parlamenttia laittamaan teknologiajätit vastuuseen sisällöistään. Parlamentti on kutsunut suomalaisen tekoäly-yrityksen, Utopia Analyticsin, neuvomaan tekoälyn käytössä verkkosisältöjen siistimisessä.
Britanniassa lainsäätäjät ovat esittäneet lakiehdotusta, joka asettaisi Facebookin ja Googlen kaltaiset teknologiajätit vastuuseen palvelujensa haitallisista sisällöistä.
Utopia Analytics on kehittänyt oppivan "moderaattorirobotin", jonka tarkoitus on helpottaa ihmismoderaattorien urakkaa.
Moderointi tarkoittaa verkkosisältöjen suodattamista. Utopia Analyticsin toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Mari-Sanna Paukkeri vertaa moderointia festarien järjestyksenvalvontaan.
– Musiikkitapahtumiin tarvitaan järjestyksenvalvojia pitämään huolta siitä, että jos joku ei käyttäydy, hänet poistetaan. Digitaalisessa maailmassa tarvitaan samanlaista. Keskustelu on sallittua ja kaikesta saa puhua, mutta jos et käyttäydy, lähdet pois.
Paukkerin mukaan tekoälystä on apua rutiinimoderoinnissa, jolloin kinkkisemmät tapaukset jäävät ihmisten harkittaviksi.
Varsinainen kielinörtti
Paukkeri arvioi, että suuri osa verkkokeskusteluiden moderoinnista tehdään yhä käsin. Sosiaalisessa mediassa nopeus ja moderoitavat määrät ovat kuitenkin toista luokkaa kuin festareilla.
Paukkerin yrityksen kehittämä tekoäly toimii niin, että sille syötetään ihmisten tekemiä moderointipäätöksiä, joiden pohjalta se oppii, millaiset sisällöt ovat hyväksyttäviä ja mitkä eivät.
Lue myös: Tekoäly muuttaa maailmaa, mutta me ihmiset määräämme miten – "Kyse ei ole mistään ulkoavaruudesta tulevasta hyökkäyksestä, vaan työnkalusta"
Paukkerin mukaan hänen yrityksensä kehittämän tekoälyn algoritmit osaavat lukea kaikkia kieliä. Joillakin alustoilla on jo käytössä erilaisia sanafilttereitä, joiden haaviin jäävät sellaiset sisällöt, joissa esiintyy jokin tietty sana. Paukkerin mielestä niiden ongelmana on, että ihmiset osaavat kiertää filtterit.
Suomalaisyrityksen kehittämä tekoäly ymmärtää myös tekstien merkityksiä. Paukkeri sanoo, että sosiaalisen median kieli on usein epätarkkaa täynnä puhekieltä, murteita ja kirjoitusvirheitä, mutta tekoäly voi oppia ymmärtämään niitäkin.
Facebook laahaa jälkijunassa
Myös Facebookilla on suunnitteilla vastaava tekoäly. Perustaja Mark Zuckerberg arvioi viime vuonna Yhdysvaltain senaatin kuulemisessa, että se voisi olla valmiina 5–10 vuoden päästä.
– En osaa sanoa, onko se sitä, etteivät he halua vai etteivät he osaa. Jompikumpi tai jokin muu, mutta selkeästi he eivät ole saaneet moderointia kuntoon, Paukkeri toteaa.
Paukkeri arvioi, että Iso-Britannian mahdolliset päätökset teknologiajättien vastuusta vaikuttaisivat myös suomalaisiin, jotka käyttävät samoja palveluja.
– Heillä [briteillä] on iso mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten Euroopassa saa toimia, Paukkeri sanoo.