Suomalaiset vuolukivitakat viedään käsistä Keski-Euroopassa – "Tämän kanssa tarvitaan vain pesällinen puuta"

2:04img
Suomalaistakkojen vienti kasvanut rajusti.
Julkaistu 12.08.2022 10:38
Toimittajan kuva

Heikki Piuhola

heikki.piuhola@mtv.fi

Suomalaisilla vuolukivitakoilla on tällä hetkellä kova kysyntä Keski-Euroopan markkinoilla, sillä Euroopan energiakriisissä lämpöä hyvin ja pitkään varaavat takat kiinnostavat kuluttajia.

Saksalainen Ursel Schönheit-Kenn asuu aviomiehensä kanssa isossa paritalossa Alpeilla. Suomalaiseen vuolukivitakkaan hän ihastui sen lämpöominaisuuksien takia. 

– Meillä oli aiemmin perinteinen valurautatakka, johon tarvittiin todella paljon puuta. Tämän takan kanssa tarvitaan vain pesällinen ja se lämmittää koko illan ja koko yön niin, että koko tämä olohuone pysyy lämpiminä seuraavaan päivään, Schönheit-Kenn kertoo.

Schönheit-Kennin talossa on öljylämmitys. Vuolukivitakasta on kokemusta nyt kahden talven ajalta.

– Saimme laskettua öljynkulutusta näissä tiloissa todella rajusti, lähes puoleen siitä mitä aiemmin tarvitsimme.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:51img

Euroopan unionin ehdottamat energian säästötalkoot käynnistyivät tällä viikolla.

"Moni tekee nyt ostopäätöksen"

Suomessa kaksi isoa vuolukivitakkojen valmistajaa, Tulikivi ja Nunnauuni. Molempien viennissä pääkohde on nyt Keski-Eurooppa ja Balttia. Vienti Venäjälle on Ukrainan sodan vuoksi pitkälti tyrehtynyt.

Euroopassa kysyntä on nyt kovaa energian, erityisesti kaasun hinnan nousun takia. Nunnauunin mukaan sen myynti on kasvanut tänä vuonna 60 prosenttia. 80 prosenttia takoista menee vientiin.

– Nyt on merkittävästi enemmän kiinnostusta ylipäätään koko takkatarjontaan. Voi todella sanoa, että tästä vuodesta tulee poikkeuksellinen, toimitusjohtaja Philippe Braconnier Specksteinlandista sanoo.

– Sodan aiheuttaman surullisen tilanteen takia todella monet haluavat tietää takoista, kysyntä on kovaa ja moni tekee nyt ostopäätöksen, hän jatkaa.

Lue myös: "Tiukka tilanne tulossa ensi talvena", ennakoi Fingrid – ministeri Lintilän mukaan osa sähkön tehoreservistä voitaisiin ottaa käyttöön

Etelä-Saksaan ja Itävaltaan takkoja myyvä Braconnier puolestaan tarvitsisi heti 2–3 uutta asentajaa. Nyt takkojen jonotusajat venyvät neljästä kuuteen kuukauteen.

Tänä vuonna kasvu on ollut kovaa, seitsemän kuukauden aikana suomalaistakkoja on myyty Saksaan 50 prosenttia enemmän kuin viiime vuonna yhteensä.

10:29img

Valtio patistaa energiasäästöihin – näillä keinoilla se onnistuu.

Lue myös: "Ensi talvena palaa paljon puuta" – peittoaako perinteinen takka kotien seiniä valloittaneen ilmalämpöpumpun?

Tuoreimmat aiheesta

Energia