"Tiukka tilanne tulossa ensi talvena", ennakoi Fingrid – ministeri Lintilän mukaan osa sähkön tehoreservistä voitaisiin ottaa käyttöön

2:07img
Kantaverkkoyhtiö Fingrid haluaa reservissä olevat voimalaitokset käyttöön.
Julkaistu 11.08.2022 21:13
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan osa sähkön tehoreservistä voitaisiin mahdollisesti vapauttaa markkinoiden käyttöön.

Energiavirasto kilpailuttaa parhaillaan tehoreserviä eli varalla olevia voimalaitoksia ensi talvea varten.

Tehoreserviin kuuluvat voimalaitokset eivät normaalitilanteessa tuota sähköä markkinoille, mutta ne voidaan kytkeä päälle sähköpulan uhatessa.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtajan Jukka Ruususen mukaan tehoreserviä tulisi supistaa ensi talveksi, sillä kaikki tuotantokapasiteetti tarvittaisiin markkinoille energiapulan vuoksi.

– Harkitsisin vahvasti, kannattaako järjestelmää rakentaa ensi talveksi. Meillä on tiukka tilanne tulossa ensi talvena, ja tehoreservin käyttö on todella tiukan lukon takana. Tässä tilanteessa se toimii vähän itseään vastaan. Nyt ostamme ikään kuin markkinoilta pois tuotantokapasiteettia, jota kipeästi kaivattaisiin tässä tilanteessa.

Energiavirasto tekee hankintapäätöksen tehoreserviin kuuluvista voimalaitoksista elokuun aikana. Osa tehoreserviin kuuluneista tai hakeneista voimalaitoksista on ollut käytöstä muutoin poistumassa olevia laitoksia.

– Tehoreserviin kuuluvat laitokset ovat markkinoiden ulkopuolella. Jos laitosta ei oteta tehoreserviin, laitoksen omistaja päättää, kannattaako laitosta tarjota lainkaan markkinoille, sanoo energiaviraston markkinat-ryhmän johtaja Antti Paananen.

Tehoreserviin turvauduttu viimeksi vuonna 2010

Tehoreservijärjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2007 alkaen, ja sitä on tarvittu viimeksi vuonna 2010.

Kesäkuun loppuun asti kilpailutetulla kaudella tehoreserviin kuului kolme voimalaitosta: Fortumin Meri-Porin hiililauhdevoimalaitos, Tampereen sähkölaitoksen Naistenlahti 1 -voimalaitos sekä Lahti Energian Kymijärven voimalaitoksen kaasuturbiini, jotka seisoivat käyttämättöminä vuosien ajan.

Tehoreservissä olleet voimalaitokset 30.6.2022 asti

Fortumin Meri-Porin voimalaitos on hakenut mukaan tehoreserviin myös ensi talveksi.

Tampereen sähkölaitoksen ja Lahti Energian voimalaitokset eivät ole mukana ensi talven kilpailutuksessa.

– Voimalaitos on ollut tehoreservissä ja viisi vuotta ja tahtotila on, että se olisi myös seuraavalla kaudella. Laitoksen toiminta ja resurssit, kuten henkilöstö, kunnossapito ja polttoaineet, on mitoitettu tehoreservin mukaista toimintaa varten.  Laitoksen ajaminen kaupallisesti sähkömarkkinoilla vaatisi täysin erilaista resursointia, kertoo Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus.

Meri-Porin voimalaitos on Suomen viimeinen hiililauhdevoimalaitos. Suomi on päättänyt lopettaa kivihiilen energakäytön vuoteen 2029 mennessä.

– Suomessa on ollut pitkään tavoitteena, että hiilen käyttö lopetettaisiiin. Tämä on totta kai vaikuttanut päätöksiimme siitä, miten laitosta on ylläpidetty, Ollus sanoo.

Lue lisää: Fortum kertoo tarjonneensa Meri-Porin voimalaa seuraavan tehoreservikauden kilpailutukseen, Energiavirasto ei ole vielä tehnyt päätöksiä

Lintilä pohtisi tehoreservin osittaista vapauttamista markkinoille

Tehoreservin teho on yhteensä noin 600 megawattia, eli muutamia prosentteja Suomen sähkönkulutuksesta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan nyt arvioidaan, tulisiko osa tehoreservistä vapauttaa markkinoiden käyttöön ensi talveksi.

– Varmasti nyt käymme läpi sitä, mikä olisi realistista ja mahdollista ottaa käyttöön. Jonkinlainen tehoreservi tulee kuitenkin säilyttää, sillä muutoin voimme joutua hankalaan tilanteeseen, jos jotain yllättävää sattuu.

Tuoreimmat aiheesta

Energia