Pelikonsolihyökkäyksen tehneessä ryhmässä mukana ollut suomalaisnuori ei joudu vastaamaan rikosepäilyihin Yhdysvalloissa.
– Suomen laissa on ehdoton kielto omien kansalaisten luovuttamiselle, kertoo hallitusneuvos Hannu Taimisto oikeusministeriöstä.
Toisin sanoen, mies voi joutua teostaan edesvastuuseen vain Suomessa.
– Omaa kansalaista ei saa luovuttaa, vaikka hän antaisi siihen luvan. Toki sitä omaa tahtoa voisi teoriassa osoittaa hakeutumalla kyseiseen maahan ja ilmiantamalla itsensä viranomaisille.
Luovutuskielto ei kuitenkaan estä mahdollisen rikoksen oikeuskäsittelyä. Periaatteena on, että jos Suomi ei luovuta henkilöä, se syyttää ja tuomitsee asiassa itse.
Keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan, syyllistyikö espoolaismies rikokseen Xbox- ja Playstationin verkkopalveluihin kohdistuneen hyökkäyksen yhteydessä. Mahdollinen rikosnimike on törkeä tietojärjestelmän häirintä.
Rangaistusasteikot kuin yö ja päivä
Epäillyn kannalta Suomi on selvästi Yhdysvaltoja parempi vaihtoehto teon selvittelylle. Suomessa törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä voi saada neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta. Yhdysvalloissa maksimirangaistukset ns. tietokonerikosten osalta voivat olla jopa 10-20 vuotta.
– Voi sanoa, että Yhdysvalloissa on menty rangaistusten kovuudessa aivan liian pitkälle. Siellä pienestä teosta voi saada erittäin raskaan tuomion. Meillä puolestaan ollaan toisessa ääripäässä, kertoo tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen F-Securelta.
Keskusrikospoliisin rikoskomisario Timo Piiroisen mukaan suomalaiset pakkokeinot ja rangaistusasteikko ovat yleisesti ottaen hampaattomia sitkeimpien hakkereiden suhteen.
– Meillä ei oikein ole keinoja tehokkaasti puuttua toimintaan. Voidaan ottaa kiinni ja esittää vangittavaksi, mutta jossain vaiheessa on päästettävä vapaaksi. Osalla itsehillintää ei ole, vaan toiminta jatkuu näistä toimista huolimatta.
Yhdysvalloissa CFAA-lainsäädäntöä (Computer Fraud and Abuse Act) on kritisoitu erityisesti aktivisti Aaron Swartzin tapauksen jälkeen. Swartz oli ladannut luvatta digitaalisesta kirjastosta suuren määrän tieteellisiä artikkeleita. Häntä uhkasi kymmenien vuosien vankeustuomio. Swartz teki itsemurhan tammikuussa 2013.
Yhdysvalloissa henkilölle voidaan asettaa esimerkiksi tietokoneen käyttökielto. Piiroinen tosin huomauttaa, ettei sekään ole kaikkien osalta kovin tehokas keino.
Pelikonsolihyökkäykseen osallistuneiden maksettavaksi vaadittavat vahingonkorvaukset tulevat olemaan mittavia.
– Todennäköisesti Yhdysvalloissa asiakkaat nostavat joukkokanteen pelikonsoliyhtiöitä vastaan ja vaativat korvauksia saamatta jääneestä palvelusta. Näitä rahoja sitten haetaan tekijöiltä, mutta todennäköisesti turhaan, Hyppönen arvioi.