Rikosoikeuden professori arvioi, että Vastaamon tietomurtajaa uhkaa ennenkuulumattoman kova vahingonkorvausvastuu. Jos tekijä jää kiinni ja joutuu oikeuteen, vastassa voi olla jopa useiden kymmenien miljoonien eurojen vahingonkorvausvaatimus.
Vastaamon tietomurto koskettaa kymmeniä tuhansia psykoterapiakeskuksen entisiä asiakkaita, joiden arkaluontoisia ja henkilökohtaisia tietoja leviteltiin pimeään verkkoon syksyllä 2020.
3:47Katso aiempi lähetys: Mitä ajatuksia Vastaamo-vyyhdin viimeisimmät käänteet herättävät F-Securen Mikko Hyppösessä?
KRP:n mukaan asiakkaista noin 22 000 on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.
Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvasen arvio on, että jos tekijä jää kiinni, juttu etenee oikeuteen ja edes osa uhreista vaatii vahingonkorvauksia, vaatimukset paisuvat yhteenlaskettuina poikkeuksellisen suuriksi, jopa historiallisiksi. Puhutaan kymmenistä miljoonista euroista.
– Jos 10 000 ihmistä vaatii korvausta, kukin vaikkapa muutamankin tuhat euroa, siitä tulee valtava summa, Tolvanen ynnäilee.
– Kyllä tämä mittakaava on niin valtava ja rikokset todellakin sellaisia, että niihin lähtökohtaisesti liittyy huomattavia korvausvastuita, hän jatkaa.
Kokoluokkaan Tolvanen hakee vertailukohtaa WinCapita-huijauksesta, jossa uhreille maksettiin kymmenien miljoonien eurojen korvaukset. Vastaamon tapauksessa summat voivat olla vielä suurempia.
– Voi olla, että tässä päädytään sellaisiin summiin, että niitä ei ole aiemmin tuomittu. Wincapitassa tuomittiin paljon suuria korvauksia. Tässä vahinkoja kärsineiden lukumäärä on silti ihan toista luokkaa.
– Voi olettaa, että korvausvaatimukset ovat niin suuria, ettei tämä oletettu tekijä kyllä pysty niitä koskaan maksamaan, hän toteaa.
Lue myös: Rikostoimittajan analyysi: Vastaamo-läpimurto on KRP:n kybertutkinnan riemuvoitto
Epäiltynä nuori mies
KRP tiedotti perjantaina, että tietomurrosta epäillään tällä hetkellä 25-vuotiasta miestä. Käräjäoikeus määräsi miehen tutkintavankeuteen poissaolevana, koska hän on ulkomailla. Miehestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys ja tehty Interpolin etsintäkuulutus.
Epäilty on Julius Kivimäki, joka on jo aiemmin tuomittu käräjillä alaikäisenä tehdyistä petos- ja verkkorikoksista. Mies on tehnyt tietoverkkojen välityksellä merkittävää haittaa muun muassa Yhdysvaltain viranomaisille ja eräille suurille yrityksille. Aiemmat vankeustuomiot ovat olleet ehdollisia. Osaa aiemmista rikoksista myös käsitellään vielä Helsingin hovioikeudessa.
Rikosoikeuden professori Tolvasen arvion mukaan miestä uhkaa uusimman rikosepäilyn tiimoilta jopa 7 vuoden ehdoton vankeusrangaistus, jos Vastaamo-vyyhti katsotaan hänen syykseen oikeudessa.
Hakkeripiireissä tunnettu mies on Twitterin välityksellä itse kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.
Joka tapauksessa Vastaamon tietomurron tehnyttä henkilöä, oli hän kuka hyvänsä, odottaa pitkä vankeusrangaistus – pitkän oikeudenkäynnin päätteeksi.
– Se vaatii varmasti valtavasti työtä ja valitettavasti se työn määrä mikä tähän menee on pois jostain muusta.
– Jos tämä on kolmessa tai neljässä vuodessa ohi, viranomaiset ovat onnistuneet työssään hyvin.