Norja: 2160 euroa. Ruotsi: 1870 euroa. Tanska: 1990 euroa. Suomi: 1400 euroa.
Tällaisia summia pohjoismaalaiset ovat valmiita käyttämään kesälomaansa keskimäärin. Suomi on hännänpää, mutta budjetin koko kääntyi tänä vuonna nousuun kolmen miinusmerkkisen vuoden jälkeen.
– Maiden väliset hintaerot tasoittavat hieman budjettien eroja, mutta senkin huomioiden Norjassa kesälomabudjetti on kolmanneksen Suomea suurempi, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo.
Pieni budjetti ei välttämättä tarkoita kitsastelua, vaan taustalla saattaa olla tehokkuus. Suomalaiset ovat mökkikansaa ja mökki sijaitsee usein kotimaassa, vieläpä lähellä.
– Se, että matka suuntautuu kotimaahan, on tietenkin hyvä asia matkailun kannalta ylipäätään, kun eurot jäävät Suomeen, Kärkkäinen kommentoi.
Ruotsissa lomabudjetit kasvoivat tänä vuonna noin 7 prosenttia viime vuoteen verrattuna ja Tanskassa jopa yli 12 prosenttia. Suomen yksi prosentti on siis lilliputtisarjassa.
– On toki syytä muistaa, että tänä vuonna julkisen sektorin lomarahaleikkaus voi pienentää kesälomabudjetteja Suomessa, Kärkkäinen muistuttaa.
Kulutus muutenkin vaatimattomampaa
Kärkkäinen sanoo, että suomalaiset kuluttavat ylipäätään muita pohjoismaalaisia suhteessa vähemmän koko vuoden aikana. Kokonaiskulutus jakautuu muita maita tasaisemmin. Esimerkiksi joulubudjettikin jää Suomessa kauas muiden maiden kulutustottumuksista.
– Kun kulutus jakautuu tasaisemmin, se tarkoittaa, että arkeen kohdistetaan suurempi määrä rahaa, Kärkkäinen sanoo.
Se, että budjetit ovat täksi kesäksi pullistuneet Suomessakin, vaikuttaa Kärkkäisen mukaan kuluttajien ennätysvahva luottamus ja talouden kasvu.
– Tänä vuonna poikkeuksellista oli sekin, että julkisen sektorin lomarahaleikkaukset eivät vaikuttaneet budjetointiin suoraan alentavasti, vaan budjettien kerrottiin kasvavan siltikin viime vuodesta, Kärkkäinen sanoo.
Tutkimuksen Nordealle toteutti toukokuussa internetpaneelina YouGov Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Kyselyyn vastasi jokaisessa maassa noin tuhat vähintään 18-vuotiasta vastaajaa.
7:37