Suomalaiset arvioivat käyttävänsä tänä vuonna jouluun keskimäärin 490 euroa henkilöä kohden, ilmenee Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta.
Summa on hieman pienempi kuin viime vuonna, jolloin arvio oli noin 520 euroa.
Joululahjoihin suunnitellaan käytettävän noin 290 euroa ja muihin joulukuluihin 200 euroa.
Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen piti hieman yllättävänä, että arvioitu joulubudjetti pienenee viime vuodesta, vaikka talouskasvu on päässyt hyvään vauhtiin.
Toisaalta kuluttajien ennakkoarvio ja joulun todellinen kulutus voivat erota toisistaan tuntuvasti, Kärkkäinen huomautti.
– Tätä ei ehkä kannata käyttää arviona siitä, kuinka paljon jouluna kokonaisuudessaan kulutetaan, Kärkkäinen sanoi STT:lle.
Tänä vuonna kyselyssä on mukana myös yli 65-vuotiaita vastaajia. Heidän arvioitu joulubudjettinsa on hiukan keskimääräistä suurempi, noin 510 euroa henkeä kohden.
Kärkkäisen mukaan joulubudjetit ovat seuranneet reaalitalouden kehitystä.
– Odotin, että talouden käänne olisi näkynyt joulubudjeteissa. Mutta toisaalta, jos joulua rahoitetaan vähemmän velalla se voi olla ihan positiivinenkin käänne, Kärkkäinen sanoi.
Kyselyssä vain joka kymmenes arvioi ostavansa joululahjoja luotolla.
Kirjalahjat eivät ole nuorten juttu
Joululahjoista suosituimpia ovat entiseen tapaan suklaa ja makeiset, lelut ja vaatteet. Kirjojen suosio on ikäsidonnaista. Joka kolmas yli 65-vuotias aikoo ostaa joululahjaksi kirjoja, mutta 18-25-vuotiaista vain joka kahdeksas. Joka kymmenes vastanneista ei osta joululahjoja ollenkaan. Miehistä tällä linjalla on joka seitsemäs.
– Myös lahjojen sukupuolijakauma näyttää perinteiseltä: naiset antavat useammin lahjaksi vaatteita tai itsetehtyjä käsitöitä ja miehet puolestaan elektroniikkaa, Kärkkäinen totesi.
Tutkimuksen toteutti YouGov internetpaneelina loka-marraskuun taitteessa. Kyselyyn vastasi 1 010 yli 18-vuotiasta suomalaista.