Suomalaismepit tyrmäävät EU:n yhteisvelan: "Lähtee ihan lapasesta"

Suomalaismepit eivät lämpene EU:n yhteisvelalle. 

Euroopan parlamentin syyskausi on käynnistynyt valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksilla ja ensi viikolla alkavat täysistunnot Brysselissä. 

Tänään Huomenta Suomessa vierailleita suomalaismeppejä puhutti muun muassa Euroopan keskuspankin entisen pääjohtajan Mario Draghin tämänviikkoinen arvio 800 miljardin vuosittaisen lisäinvestoinnin tarpeesta. Draghi ehdottaa, että investointi maksettaisiin osin yhteisvelalla.

– Todella toivon, että Suomen hallitus pitää tiukasti linjaa siitä, että yhteisvelkaan ei lähdetä. Draghin paperissa oli paljon muita ehdotuksia ja mahdollisuuksia rahoittaa tuota valtavan suurta summaa, Elsi Katainen (kesk.) sanoo.

Ohisalo: Muitakin keinoja kuin yhteisvelka

Sebastian Tynkkynen (ps.) muistuttaa, että jos yhteisvelkaan lähdetään, kyse on vuosittaisesta summasta. 

– Kyse ei ole yhdestä kertaluontoisesta paketista vaan tämä sama summa, jopa 800 miljardia euroa, tultaisiin laittamaan joka ikinen vuosi. Nyt sanon, että liittovaltion federalisteilla lähtee ihan lapasesta. 

Maria Ohisalon (vihr.) mukaan lisäinvestoinnille on muitakin keinoja kuin yhteisvelka. 

– Jos Suomi ei ole nyt vaikuttamassa siellä, sitten juna menee kyllä ohi. Suomen hallituskin sanoo, että ei mitään yhteisvelkoja, ei mitään yhteisiä välineitä.

– Mikä tahansa se mekanismi on, meidän pitää istua niissä pöydissä vaikuttamassa. Ja niitä keinoja rahoittaa on muitakin kuin yhteisvelka, mistä helposti mustavalkoisesti puhutaan, Ohisalo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat