Suomalaisnainen halusi tulla sairautensa kanssa ulos kaapista jakamalla oman tarinansa sosiaalisessa mediassa.
Joka toukokuun 19. päivä vietetään maailmanlaajuisesti IBD-päivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista. Tänä vuonna päivän teemana oli Näkymätön sairaus, jossa ihmisiä haastettiin jakamaan oma tarinansa sosiaalisessa mediassa.
Yksi tarinan jakajista oli Anna Hakala, joka julkaisi tarinansa kuvan kera Facebookissa.
– Varoitus! Kuva saattaa aiheuttaa puistatuksen tunteita, mutta tämä on arkipäivää tuhansille suomalaisille, Hakala kirjoittaa.
"Olen huomannut, että päätös oli oikea"
Nainen kertoo joutuneensa viikko sitten kuudenteen isoon vatsaleikkaukseen Crohnin taudin vuoksi. Tässä leikkauksessa naiselle asennettiin avannepussi suolen pelastamiseksi.
– Sairauteni ei näy päälle, mutta saattaa invalidisoida minut täysin. Nyt Aapeli (avanteeni nimi) saattaakin olla pelastukseni. En minäkään innosta hyppinyt, kun päätös tehtiin. Kuitenkin nyt jo olen huomannut, että päätös oli oikea.
Crohnin tauti on krooninen, uusiutuva, tulehduksellinen suolistosairaus, johon sairastuu Suomessa vuosittain 400 henkilöä. Crohnin tautia ei voida parantaa, mutta hoidolla voidaan kuitenkin helpottaa taudin aiheuttamia oireita.
Lähde: Terveyskirjasto
Nainen päätti julkaista kuvan, sillä hänen mukaansa tietämättömyys saa ihmisissä aikaan inhottavia puolia, kuten haukkumista ja ilkeitä kommentteja. Suomi on kuitenkin täynnä lapsia ja nuoria, joiden elämän avanne on pelastanut. Kommentit tekevät hallaa näiden nuorten itsetunnolle.
– Miettikää mitä se tekee heidän itsetunnolleen, kun aikuinen nainenkin salaa pelkää ja itkee, että onko enää viehättävä, haluttava tai kaunis, Hakala kysyy
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Hän kannustaa aikuisia tekemään tästä maailmasta helpompi niille nuorille, jotka taistelevat samojen kysymysten äärellä.
– Näytetään omalla toiminnallamme, että he ovat edelleen yhtä kauniita ja tärkeitä, Hakala toteaa.
Vaikka ulkoisesti mikään ei ole muuttunut, kaikki on muuttunut. Itse asiassa parempaan, Hakala lisää.
Lähde: Facebook