Suomalaisbloggarin mukaan työnteon tehokkuus voisi nousta, jos ihmiset saisivat työskennellä omassa luontaisessa rytmissään.
Mitä jos toimistotyöaikojen sijaan jokainen saisi itse päättää, millaisessa rytmissä tekee työnsä? Tätä asiaa pohdiskelee Ruista Ranteessa -blogin kirjoittaja Pieta, joka kertoo sopeutuneensa koko elämänsä ajan muiden määrittämään päivärytmiin, jota nykyisin voidaan pitää jo muinaisjäänteenteenä ajalta, jolloin ihmiset työskentelivät tehtaassa.
– Kuka ihan oikeasti voi olla tuottelias 8 tuntia putkella? En ainakaan minä. Enkä usko, että kukaan muukaan, nainen kirjoittaa blogissaan.
Ankeiden aamuherätysten jälkeen aivoista ei tule ulos yhtään järkevää ajatusta, ja lopputyöpäivästä ainakin kolmasosa kuluu naisen mukaan lähes koomassa. Tämä ei kuulosta kovin tuotteliaalta.
"Optimaalisella työrytmillä ihmiset ovat tehokkaampia"
Pieta kertoo inhoavansa myös ajatusta siitä, että ensin käydään töissä ja sitten vasta tehdään kaikkea muuta, kuten harrastetaan liikuntaa. Nainen peräänkuuluttaakin aktiivisempaa elämäntapaa, jossa pienet liikuntahetket tauottaisivat työpäivää nykyisen mallin sijaan.
– Ensin istutaan kroppa järkyttävään lysyyn päivän aikana, ja sitten tunnin tsempillä yritetään päästä takaisin ihmiseksi.
Bloggari luettelee myös joukon erilaisia selvityksiä, jotka puhuvat nykyistä kahdeksan tunnin mallia vastaan.
– Optimaalisella työrytmillä ihmiset ovat tehokkaampia – ei siis se pituus, vaan laatu. Ja nyt puhutaan siis työpäivistä, nainen kertoo.
– Ei siis kahdeksaa tuntia putkella, kuten muinaiset ihmiset ovat päättäneet. Vaikka tämä tuskin oli kenellekään enää yllätys.
Nyt kun naisen elämäntilanne vihdoin sallii, hän aikoo vihdoin toteuttaa aivan uudenlaista päivärytmiä, joka sisältää kuusi tuntia töitä tunnin tai puolentoista sessioissa pitkin päivää. Liikunta ja sosiaalinen kanssakäyminen sijoittuvat töiden sekaan sen mukaan, mikä sillä hetkellä tuntuu tärkeältä.
– Ja kahdeksan tuntia unta yössä. Nämä raamit tuntuvat itsestä nyt hyvältä lähtökohdalta. Katsotaan, mitä tästä tulee, Pieta toteaa.
Koko blogikirjoituksen voit lukea täältä.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.