Pietarilaiselta eläintorilta salaa otetut kuvat toimivat varoittavana esimerkkinä siitä, että lemmikkiä ostaessa niiden alkuperästä kannattaa ottaa huolellisesti selvää.
Venäjän Pietarissa lemmikkieläinten katukauppa on näkyvää, eikä lemmikkien kurjia oltavia piilotella. Venäjän katukoirat -yhdistyksen puheenjohtaja Aamu-Usva Niukkanen-Tammisto vieraili huhtikuun lopussa eläintorilla ja kuvasi eläinten järkyttäviä elinoloja.
Yhdistyksen Facebook-sivulla julkaistussa kirjoituksessa kerrotaan, että kaupassa myytävillä kissoilla ja koirilla on hyvin vähän tilaa ja ne nukkuvat nuupahtaneina ulkona olevissa terraarioissa. Niukkanen-Tammisto kertoo epäluuloisten myyjien olevan haluttomia keskustelemaan eläinten kasvattajista.
– Osalla kissanpennuista silmät vuotavat ja ovat sameita. Ihmettelen, miten kaikki pennut ovatkin niin rauhallisia. Kukaan ei hauku tai leiki. Kaikki nukkuvat kasassa, Niukkanen-Tammisto kuvailee.
Niukkanen-Tammiston mukaan suuri osa terraarioista on tyhjillään. Jäljellä olevista nimikylteistä voi päätellä, mitä kissa- ja koirarotuja niistä on myyty: samojedeja, siperiankissoja, brittejä, saksanpaimenkoiria, mäyräkoiria ja pikkukoirarotuja, sekä rotujen sekoituksia.
– Myymättä jääneet kissanpennut saatetaan hylätä torialueen puistoon, hän arvelee.
Mikä on Venäjän katukoirat ry?
Aamu-Usva Niukkanen-Tammisto on Venäjän Katukoirat ry:n hallituksen puheenjohtaja. Järjestö on perustettu vuonna 2014. Se tuo Suomeen koiria Moskovasta, Pietarista ja Pjatigorskista.
Yhdistys kertoo heille olevan tärkeää, että yhteistyötarhat toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Päämääränä on se, ettei Venäjällä hylättäisi koiria kaduille.
Järjestö kertoo tuovansa koirat maahan Maa- ja metsätalousministeriön maahantuontimääräyksiä noudattaen. Tuodut koirat ovat sirutettuja, rokotettuja, madotettuja, ulkoloishäädettyjä ja aikuiset koirat leikattuja.
Niukkanen-Tammisto lisää, että venäläiset vapaaehtoiset hakevat joskus myyjien hylkäämiä eläimiä torin läheltä.
Eläimiä sullottu pieniin tiloihin
Kaupan paahtavan kuumissa ja haisevissa sisätiloissa Niukkanen-Tammisto kohtasi lisää kaltoinkohdeltuja eläimiä. Sisällä myydään muun muassa jyrsijöitä, lintuja ja matelijoita.
Eläimiä on sullottu pieniin laatikoihin, jossa ne joutuvat usein olemaan päällekkäin. Hän kertoo, että joissian häkeissä oli tilaa olla myös vierekkäin, mutta jotkut eläimet kiipeilivät silti toistensa päälle.
Yhdessä pienessä huoneessa voi olla satoja eläimiä, usein vailla tarvittavaa määrää vettä.
– Lajinmukainen hoito loistaa poissaolollaan niin matelijoiden, jyrsijöiden, lintujen kuin suurten hämähäkkieläintenkin kohdalla, hän kertoo näkemästään.
Niukkanen-Tammiston mukaan kanit, chinchillat ja hiiret kiipeilevät toistensa päällä. Kilpikonnia säilytetään laatikoissa, joiden pohjalla on vain hieman likaista vettä.
.
Varmista lemmikin alkuperä
Järkyttävistä havainnoista huolimatta Niukkanen-Tammisto kertoo, että paikalliset ihmiset vaikuttavat tottuneen ulkona olevaan näkyyn; kanoihin ja kaneihin, joiden ohi he kävelivät.
– Ethän osta eläintä pelkän netti-ilmoituksen perusteella ulkomailta. Eläimet ovat usein peräisin eläinkasvattamoilta, pentutehtaista. Kasvattajia kiinnostaa vain raha, ei eläinten hyvinvointi. Älä osta, adoptoi! kirjoittaa Niukkanen-Tammisto.
Niukkanen-Tammisto kertoo paikallisten vapaaehtoisten tiedottavan jatkuvasti siitä, että torilta ei saa ostaa eläimiä kasvatusolosuhteiden ja rahastuksen vuoksi.
– Sieltä on mahdotonta ostaa tervettä eläintä, sieltä ostetut eläimet kuolevat lähes poikkeuksetta jonkin ajan päästä.
Hän kertoo myös, että venäläiset vapaaehtoiset myös ovat yrittäneet saada myyntiä loppumaan vetoamalla myyjiin, mutta tuloksetta.
– Venäläiset eläintenystävät eivät suostu käymään edes torilla, ellei syynä ole tiedotus tai myyjien kanssa puhuminen. Näkyä on mahdoton unohtaa.